logo kinoloski savez

IRSKI CRVENO-BELI SETER

Naziv rase: IRSKI CRVENO-BELI SETER
Originalni naziv rase:IRISH RED AND WHITE SETTER
Br. Standarda: 330
Klasifikacija FCI: GRUPA VII - PTIČARI

Upotreba: Irski crveno beli seter je ljubak, pouzdan i lako vodljiv lovački pas. Njegova dobra i ljubazna priroda čine ga prijatnim saputnikom i prijateljem, kako u kući, tako i u lovu. Irski crveno beli seter gajen je u prvom redu za lov. Sve sudije zbog toga moraju privedenog psa, u prvom redu oceniti u standardnim tačkama, u odnosu na radnu upotrebljivost.
Istorijat: Irski crveno beli seter uzgojen je verovatno krajem 17. veka. Izvan Irske nije mnogo poznato da postoje dve rase irskih setera, ali je prilično sigurno da je crveno beli seter stariji, pri
čemu je odgovarajućim izborom nastao crveni seter. Kada su se irski seteri, neposredno posle sre- dine prošlog veka pojavili na izložbama vladala je velika neizvesnost o korektnoj boji. Krajem 19. veka crveni seter bacio je crveno belog u senku. Na kraju se verovalo da je on izumreo. U godi- nama posle 1920. učinjeni su veliki napori da se rasa ponovo ustali. Rasa je 1944. ponovo bila tako dobro učvršćena da je osnovan rasni klub. U današnje vreme crveno beli seter sreće se na izložbama u srazmernom broju. Lovna uvežbanost je cenjenija kod njega nego kod crvenog irskog setera, pošto on poseduje uravnoteženiju narav i u jesenjem okruženju je bolje prepoznatljiv.
Opšti izgled: Jak i pun snage, vrlo uravnotežen, i dobro proporcionalan bez ikakvog znaka otežalosti, pre atleta nego prefinjen.
Narav: Aristokratska, strastven i inteligentan. Pokazuje se kao prijateljska ljubazna osnova, iza koje je odlučnost, hrabrost i energija.
Glava: Široka u odnosu na telo sa izraženim stopom.
Lobanja: Zaobljena. Potiljna kost nije jasno prepoznatljiva kao što je to slučaj kod irskog crvenog setera.
Stop: Izražen.
Lični deo: Čisto oblikovan i proporcionalan.
Zubalo: Vilice iste ili gotovo iste dužine, pravilno zubalo, idealno je makazasto, a dozvoljeno je i klještasto.
Oči: Tamno lešnik braon ili tamno braon. Okrugle, blago ispupčene. Treći kapak nije vidljiv.
Uši: U visini očiju i daleko unazad usađene, čvrsto priležuće uz glavu nošene.
Vrat: Primereno dug, veoma mišićav, ipak nije debeo, blago zasvođen, slobodan od bilo kakvog znaka podgušnjaka.
Telo: Snažno i mišićavo, duboke grudi sa dobro zaobljenim rebrima. Leđa treba da su veoma mišićava i puna snage.
Rep: Srednje dug, ne dopire dalje od skočnog zgloba. Snažan u korenu, ravnomerno se sužava u fini vrh. Ne daje utisak kvrgavosti. Nošen u liniji leđa ili ispod.
Ekstremiteti
Prednji deo: Dobro unazad postavljena kosa plećka, laktovi slobodni pri tome ni unutra ni napol- je okrenuti. Prednje noge ravne i napete, jake kosti sa snažnim došapljem.
Zadnji deo: Široke i pune snage, od kuka do skočnog zgloba dobra dužina butine, došaplje dugo i jako. Koleno dobro uglovano, skočni zglob nisko postavljen i nije ni napolje ni unutra okrenuti. Noge: Snažne kosti, dobro mišićave i napete.
Šape: Dobro oblikovane, zatvorene, sa bogatom odlakanošću između prstiju.
Kretanje: Sa dalekim iskorakom, veoma živahno, dražesno i racionalno. Glava visoko nošena. Kretanje zadnjih nogu tečno i sa velikim potiskom. Prednje noge pomeraju se kod dobrog iskora- ka ravno iznad zemlje. Posmatrano od napred ili od pozadi prednje i zadnje noge od skočnog zglo- ba do zemlje kreću se ravno kao klatno. Ni prednje ni zadnje noge se ne ukrštaju ili upliću.
Odlakanost: Duga svilenkasta dlaka, kao zastavice na stranama leđa, prednjim i zadnjim noga- ma kao i na spoljnoj strani ušiju. Istovremeno se nalazi puno dlake na slabinama koja se produžava na grudi i vrat i tu čini jednu vrstu poruba. Dlaka je u osnovi prava, ravna i nije bujna. Rep treba da je dobro odlakan. Na glavi, na prednjim stranama nogu, kao i na ostalim delovima tela dlaka treba da je ravna, bez ikakvog uvijanja, pri čemu je dozvoljena neznatna talasasta dlaka.
Boja: Osnovna boja je bela sa crvenim poljima (kao dobro ograničeno ostrvo) pri čemu obe boje imaju maksimalni intenzitet, a i sjaj. Dozvoljene tačkice ali ne pruge na licu, šapama, prednjim nogama najviše do laktova i na zadnjim nogama najviše do skočnog zgloba. Pruge (roan), tačkice i pegavost na svakom drugom delu tela su nepoželjni i pri ocenjivanju moraju biti kažnjeni.
Veličina: Poželjna veličina mužjaka 62-6 cm, a ženki 57-61 cm.
N. B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.