logo kinoloski savez

HRVATSKI OVČAR

Naziv rase: HRVATSKI OVČAR
Originalni naziv rase:HRVATSKI OV^AR
Br. Standarda: 277
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Opšti utisak: Hrvatski ovčar je pas na donjoj granici srednje visine. Živahan je, pažljiv i skroman pastirski pas, lako poučljiv. Osnovna je crna boja, a karakteristična je kratka dlaka na glavi i noga- ma. Visina kod grebena u mužjaka i ženke 40-50 cm. Pas je nešto izduženog pravougaonog for- mata (on je oko 10% duži od visine). Naročito mu je razvijen instikt čuvanja stoke, a veoma je upotrebljiv i kao čuvar kuće.
Glava
Opis: Glava je relativno laka, klinastog oblika. Njuška se prema lobanjskom delu glave odnosi kao 9:11. Ukupna dužina glave oko 20 cm.
Lobanja: Lobanjski deo glave prelazi klinasto u njušku, oččni lukovi nisu izraženi, obrazi su zaobljeni, glava je suva. Čeona brazda nije izražena, lobanjski deo ovalan, temeni greben može biti izražen.
Njuška: Suva, nosni hrbat ravan i klinasti je produžetak lobanjskog dela glave. Dobro je razvije- na, donja vilica čini skladnu celinu sa linijom nosnog hrpta. Njuška nije ni šiljata ni zatupasta.
Zubalo: Dobro razvijeno, potpuno i makazasto. Nije poželjno ali je dozvoljeno i klještasto. Usne: Suve, prilegle, elastične, uglovi usana zatvoreni. Usnice su spolja crno pigmentisane. Nosna pečurka: Uvek crna, ne iskače od linije nosnog hrpta.
Stop: Slabo izražen
Oči: Smeđe, do crne, srednje veličine, bademastog oblika, ravno položene, priljubljenih kapaka,
živahnog izgleda. Ivice očnih kapaka su tamno pigmentisane.
Uši: Nešto postrano nasađene, stojeće i polustojeće, trouglastog oblika, srednje veličine. Kupiranje (skraćivanje sečenjem) nije dozvoljeno. Poželjne su stojeće uši.
Vrat: Vrat je nešto podignut nad leđnom linijom, a gornja i donja linija vrata su ravne. Umereno je dug, srednje snažan, dubok, dobro zaobljen, mišićav. Koža je bez nabora i gusto odlakana.
Trup
Leđa: Kratka i ravna, mišićava, slabinski deo je kratak i dobro povezan, greben nije izražen. Prelaz u vrat je postepen.
Prsa: Srednje dužine, dosta široka i duboka, rebra svedena, grudi slabo izražene. Prelaz u vrat je u ravnoj liniji.
Trbuh: Blago usukan. Slabine su ispunjene, čvrste.
Sapi: Srednje duge, u blagom padu, mišićave, primereno široke.
Rep: Srednje visoko nasađen, gusto i dugo odlakan, u mirovanju opušten ili nošen u liniji leđa, u afektu podignut iznad linije leđa. Postoji urođena bezrepost ili se rep kupira tako da kod odraslog psa bude dug oko 4 cm.
Prednji deo
Izgled: Uglovi prednjih nogu su otvoreniji, stav strmiji, noge ravne, gledano spreda paralelne. Noge su srednje dužine. Lopatica je srednje dužine, nešto strmije postavljena, dobro mišićava nad- laktica relativno kratka, podlaktica je duga, mišićava, kosti su lakše.
Šaplje: Suvo, ne ističe se. Došaplje je kratko, ne sasvim vertikalno na podlogu, šape male, čvrste, poluzečije. Prsti skupljeni, nokti crni ili sivi. Prsti su dobro i čvrsto pojastučeni.
Zadnji deo: Zadnje noge su srednje otvorenih uglova. Noge gledano od pozadi su paralelne, potkolenica je duga, skočni zglobovi niži. Butina je srednje širine, mišićava. Skočni zglob je suv i dobro izražen, srednje otvorenog ugla.
Zadnje šape su isto kao i prednje, male i čvrste, no nešto izduženije. Zaperci se otklanjaju.
Kretanje: Hrvatski ovčar se kreće živahnim kasom, a korak mu je umerene dužine.
Dlaka: Dužina dlake na leđima je 7 do 14 cm. Lični deo glave je uvek kratko odlakan. I uši su sa spoljne strane kratko odlakane, dok su iznutra obrasle dužom dlakom. Zadnja strana prednjih nogu je duže odlakana od šaplja. Zadnje noge su gaćaste do skočnog zgloba. Dlaka je relativno meka, talasasta do potpuno kovrdžava, ne sme biti vunasta.
Podlaka mora biti gusta Osnovna boja dlake je crna. Dozvoljene su pojedine bele dlake. Bele oznake na glavi, telu i repu nisu dozvoljene, dok su dozvoljene na grlu, grudima i prsima. Bele oznake na prstima i nogama su dozvoljene ali su nepoželjne.
Greške: Hrvatskog ovčara isključuju sledeće Greške: Manjak više od dva prva premolara (11), svetle oči, albinično oko, svaka druga boja njuške osim crne, potpuno vunasta i jako duga dlaka. Bele oznake na glavi, telu i repu. Duže odlakano lice, potpuno viseći uši, čarapaste noge (putaste smanjuju ocenu), prodgrizači i podgrizači. Visina viša ili niža od propisane.