logo kinoloski savez

HOLANDSKI PREPELIČAR

Naziv rase: HOLANDSKI PREPELIČAR
Originalni naziv rase:STABYHOUN
Br. Standarda: 222
Klasifikacija FCI: GRUPA VII - PTIČARI

Opšti izgled: Opšti pas ptičar, sa snažnom dugom dlakom pravougaonog oblika, ni previše grube ni previše fine građe. Koža je zategnuta bez fanona. Uši nisu padajuće.
Karakter: Odan, blag i poslušan kao pas za druženje, pametan, miran, krotak, lak za dresiranje, spretan. Nikada pritvoran niti agresivan.
Glava: Mršava, proporocionalna telu, duža nego šira. Lobanja i njuška iste dužine. Lobanja blago podignuta. Nije uska, ali nikada ne ostavlja utisak da je široka. Blago zaobljena prema obrazima koji su malo razvijeni. Stop umeren, njuška moćna koja se sužava prema nosu, ali nije šiljata. Prednji deo glave prav, ne može biti ni konveksan ni konkavan. Nos je širok, i nozdrve blago otvorene. Usne zategnute i ne padaju. Snažan makazasti ugriz.
Uši: Nisko srasle. Školjka nije previše razvijena, što omogućava položaj ušiju uz glavu, bez uvi- janja. Ako je ušna školjka previše razvijena, uvo nije direktno savijeno u osnovi, nego niže, tako da se uši ne nalaze uz glavu. Uvo srednje dužine, u obliku zidarske misterije. Dlaka na ušima pred- stavlja karakteristiku rase, ona je vrlo duga uz osnovu, a progresivno se skraćuje prema dole, dok je donja trećina pokrivena samo kratkom dlakom. Duga dlaka mora biti prava, blaga kovrdžavost se toleriše, ali u izvesnoj meri.
Oči: Postavljene horizontalno, srednje veličine, sa kapcima dobro spojenim i konjuktivom koja nije niska. Oči nisu ni izbočene ni duboko usađene u očne šupljine. Oko je tamno kestenjasto kod jedinki čije je krzno sasvim crno, a kestenjasto kod onih čije je krzno sasvim kestenjasto ili narandžasto.

Nosna pečurka: Crna kod jedinki koje su sasvim crne, braon kod onih koje su sasvim braon ili narandžaste. Nosna pečurka nikada nije ispresecana, a nozdrve su dobro otvorene.
Vrat: Kratak i okrugao, formira veoma širok ugao sa linijom leđa, što objašnjava nošenje glave u niskom položaju. Vrat blago povijen, bez fanona.
Grudi: Spreda široke. Izgledaju više široke nego spuštene, tako da su prednje noge dosta raz- maknute. Oblast sternuma zaobljena i ne spušta se aerodinamično prenisko.
Telo: Snažno, rebra dobro razvijena prema nazad. Dugačak greben sa malim padom. Slabine snažne, stomak umereno podignut.
Rep: Dugačak, doseže do vrha skočnog zgloba, nije spojen visoko, pada nisko do poslednje trećine gde se zatim zapaža blaga uzdižuća krivulja. Pri radu, rep se podiže, ali nikada nije zavi- jen. Celom dužinom, rep je pokriven dugačkom dlakom bez lokni ili kovrdžanja, nema rojti, ali je kitnjast.
Prednje noge: Dobro spojene plećke, kosa lopatica, dobar ugao sa nadlakticom. Podlaktice snažne i prave. Došaplja prava, nikada oslabljena. Prsti su dobro razvijeni i lučno savijeni. Nema mačijih niti zečijih šapa. Debelo jastuče.
Zadnje noge: Snažne, sa dobrim uglovima različitih regija. Skočni zglob postavljen nisko, cevan- ica kratka. Zadnje šape su oble sa dobro razvijenim jastučićima.
Krzno: Duga i ravna dlaka na trupu, može biti blago kovrdžava na sapima. Na tom delu je dlaka vrlo kratka. Dlaka je dobro razvijena iza prednjih nogu kao i na delu „pantalonica“ gde je mnogo gušća. Malo uvijena dlaka je znak da je izvršeno neko ukrštanje, i psi koji imaju takvu dlaku mogu biti priznati u vrstu Stabzhoun.
Boja: Crna, kestenjasta ili narandžasta, sa belim mrljama. U belim delovima je dozvoljena mešana dlaka.
Visina: Idealna visina kod mužjaka je 53 cm, a kod ženke 50 cm.
N.B. Mužjaci moraju imati dva testisa normalnog izgleda dobro spuštena u skrotum.