logo kinoloski savez

HOLANDSKI PINČ

Naziv rase: HOLANDSKI PINČ
Originalni naziv rase:HOLLANDSE SMOUSHOND
Br. Standarda: 308
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Opšti izgled: Oštrodlaka, živahan, kvadratičan, ženke smeju biti nešto duže od mužjaka. Snažno mišićav, može da sledi konja sa kolima. Ranije je nazivan „džentlmenski štalski pas“, jer je korišćen i za hvatanje pacova u štalama. ne treba da deluje niti jedro niti zbijeno.
Veličina/masa: 9-10 kg. Visina grebena između 35-42. Mužjaci 37-42 cm, a ženke 35-40,5 cm.
Glava: Ona je tipična osobina rase. Gledano odozgo široka i kratka, blago zaobljena, jasan stop,
čelo blago zaokrugljeno. Njuška snažna, sa jakim prililčno kratkim vilicama. Odnos lobanje prema njušci je 2/3:1/3. Usne fine i napete, crno obojene. Nos crn i širok.
Zubalo: Prvenstveno snažno, makazasto. Klještasto ili blagi podgriz su dozvoljeni.
Oči: Za rasu su i one tipične, sa živahnim, prijateljskim izrazom. Tamne, velike i okrugle. Ni bul- jave ni upale. Kapci crni, trepavice tamne i guste.
Uši: Visoko usađene, padajuće unapred, na obraze priležuće, male, tanke, trouglaste, sa blago zaobljenim vrhom.
Vrat: Pre je kratak i dobro mišićav
Plećke: Srednje nagnute, odgovarajuće, umeren ugao između nadlaktice i podlaktice.
Telo: Treba da deluje robustno, ipak ne grubo ali ne i prefinjeno. Leđa su ravna, široka, mišićava, iznad slabina blago zaobljeno uzdignuta. Sapi dobro mišićave. Grudi široke, nisu preduboke, sa dobro zaobljenim rebrima. Stomak gotovo uopšte nije pribran.
Prednje noge: Ravne, nisu usko postavljene, ipak dobro pod telo podvučene. Snažne, ovalne cev- aste kosti.
Zadnje noge: Srednje uglovane, snažne, mišićave, skočni zglob nisko postavljen.
Šape: Male, okrugle, dobro uzglobljene, mačije sa snažnim prstima i crnim noktima.
Rep: Nekupiran ili skraćen na 1/3. Kada je nekupiran treba da je pre kratak i radosno ali ipak ne iznad leđa nošen.
Dlaka: Veoma važna osobina:
a Na telu – hrapava, ricasta, oštra, a ipak razbarušenog izgleda, duga 4-7 cm, nije uvijena ni talasasta, niti vunasta. Naginjanje ka „filcovanju“ je prva greška. Dovoljno podlake koja štiti psa od lošeg vremena. Razdeljak na leđima znači da je dlaka duga i isuviše meka i da nedostaje pod- laka.
b Na nogama – Srednje duga, nije pregusta, usmerena unazad pravi perjanicu. Greška: gusta vunasta dlaka preko cele noge, kada su spoljne linije skrivene.
c Na repu – Nije resasta, žbunasta.
d Na glavi – glava je prekrivena jednako oštrom dlakom kao i telo, samo je dlaka nešto kraća, najkraća na lobanji, duža dlaka na obrazima, njušci, bradi i obrvama bez da su oči prekrivene ili da ometa pogled.
„Top-knot“ na glavi je greška, isto kao i razdeljak na njušci. Na ušima dlaka je kraća nego na telu. Boja: Žuta u svim šatiranjima, preferira se tamna boja slame. Uši, brada i obrve mogu biti tamni- ji od ostalog dela. Svaka druga boja osim žute u svojim šatiranjima nije dozvoljena.
Narav: Privržen, radostan, prijateljski, otvoren, bez straha ili nervoze. On nije lajavac i pas koji okolo trčkara. Holandski pinč treba da je prijatan, lak za držanje, pas za porodicu.