logo kinoloski savez

HOLANDSKI OVČAR

Naziv rase: HOLANDSKI OVČAR
Originalni naziv rase:HOLLANDSE HERDERSHOND
Br. Standarda: 223
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Zemlja porekla: Holandija

l Kratak istorijat:
Jedna od prvih namena holandskog ovčara bila je funkcija pastirskog psa u selu. Još od davnina, Holanđani su imali razvijenu poljuprivredu koju je, između ostalog, održavala i kultura čuvanja ovaca. Psi su morali da paze da ovce ne priđu obrađenom zemljištu, to su radili tako što su patroli- rali na stranama puteva i njiva. Pored toga, oni su pratili stado do određenih pašnjaka, tržnica, luka. Na farmi, čuvali su da kokoške ne zalaze u baštu, a krave su držali na okupu zbog muže i vukli kolica s mlekom. Takođe su obaveštavali farmere kada neko nepoznat zađe u njihove njive. Oko 1900. godine u Holandiji, stada ovaca su u velikoj meri počela da nestaju. Raznolike veštine holandskog ovčara su ga okarakterisale kao psa pogodnog za obuku, što je u to vreme postalo pop- ularno. Prema tome, svoju karijeru je započeo kao policijski pas, kao pas tragač ili pas koji pomaže slepima. Međutim, ovaj pas je i dalje sposoban da čuva ovce. Prvi standard ove vrste napravljen je 12. juna 1898. godine.
Opšti izgled: Srednje veliki, srednje težak, dobro mišićav pas, snažnog, dobro proporcionalne građe tela. Inteligentnog izraza. Živahnog temperamenta.
Temperament: Veoma veran i pouzdan pas koji je stalno na oprezu, brižan, okretan, nezavisan, uporan, pametan, spreman da sluša i nadaren iskonskim temperamentom ovčara. Holandski ovčar vredno radi zajedno sa svojim gazdom i postupa nezavisno sa bilo kojim zadatkom koji mu se zada.
Kada čuva veća stada ovaca, ne sme mu pretstavljati problem da radi i sa nekoliko drugih pasa.
Važne proporcije: Dužina tela prema visini grebena je približno 10:9.
l Glava:
Proporcionalna sa telom. Gledano odozgo i iz profila, klinasta je. Njen oblik je nešto izdužen, bez nabora; suva je, ravnih obraza i ne toliko izraženih jagodica. Zbog svoje dlake, glava ove rase izgleda četvrtastije, ali to je samo prividno.
Uši: Pre male nego velike. U stanju uzbuđenja stoje napeto uspravno i u napred usmerene. Visoko usađene. Oblik im nije kašikast.
Oči: Tamne, srednje velike, bademaste (nisu okrugle), postavljene nešto ukoso.
Nos: Uvek crn
Zubalo: Snažno i pravilno razvijeno, makazasto.
Vrat: Težnja je vrat koji nije kratak, suv, bez podgušnjaka, koji ravnomerno prelazi u gornju liniju leđa.
Telo: Snažno, rebra blago zaobljena, duboke grudi ali ne uske. Donja linija grudnog koša ravnomerno prelazi u liniju stomaka. Leđa su kratka, ravna i snažna. Slabine snažne, nisu ni duge niti uske, sapi ne smeju biti kratke ili padajuće.
Prednje noge: Snažne, dobro mišićave. Solidne građe kostiju. Vertikalne, ravne, ali sa izraženom elastičnošću u šaplju. Plećka dobro naleže na grudni koš i koso postavljena. Nadlaktica dobre dužine.
Zadnje noge: Isto tako snažne, dobro mišićave i solidne građe kostiju. Koleno srednje uglovano, zbog čega je izbegnuto preterano koso produženje butine. Takođe i kod skočnog zgloba poželjna srednja uglovanost, tako da se došaplje nalazi vertikalno ispod sedne kvrge. Bez zaperaka.
Šape: Prsti leže usko jedan do drugog i zaobljeni su, zbog čega je izbegnuta duga šapa. Nokti crni. Jastučići elastični i tamne boje.
Rep: U mirovanju ravan ili opušten i blago zavijen. Dopire do skočnog zgloba. U kretanju nošen elegantno, ipak ne postrano ili uvijen.
l Varijeteti:
Na osnovu osobine dlake razlikuju se:
a kratkodlaki
b dugodlaki
c oštrodlaki
l Osobine varijeteta dlake
Kratkodlaki: Poželjna je na ćelom telu oštra, ne prekratka dlaka sa bogatom podlakom. Kragna, pantalone i odlakanost repa moraju biti jasno vidljivi.
Boja: Više ili manje jasna na braon donjem sloju (zlatno-tigrasta) ili na sivoj osnovnoj boji (sre- brno-tigrasta) tigrast. Tigravost se prostire po celom telu, takođe na kragni, pantalonama i odlakanom repu. Nepoželjno je puno crne pokrivne dlake. Crna maska je u prednosti.
Dugodlaki: Na celom telu duga, ravna, polegla, gruba na dodir, bez uvijutaka ili talasa sa bogatom podlakom. Glava, uši, šape i zadnje noge ispod skočnog zgloba imaju kratku i gustu dlaku. Na zad- njim stranama prednjih nogu je jako razvijena, na dole usmerena dlaka – zastavice. Rep unaokolo bogato odlakan. Bez resa na ušima.
Boja: Kao kratkodlaki.
Oštrodlaki: Gusta, oštra i vunasta dlaka čupavog izgleda, gusta podlaka po čitavom telu osim na glavi. Dlaka bi trebalo da je priljubljena uz telo.
Gornju i donju usnu bi dlaka trebalo da dobro pokriva, ima brkove i bradu, kao i dve lepo defin- isane, oštre obrve koje se ističu ali ne preterano.
Dlaka nije mekana. Dlaka lobanjskog dela i obraza nije toliko čvrsto izrasla. Iz profila, glava odaje četvrtastiji oblik. Dobro razvijene pantalone su poželjne. Rep je svuda prekriven dlakom. Tigrasta šara je manje izražena zbog neposlušne dlake.
Ovakav tip dlake treba da se čupa ručno u proseku dva puta godišnje
Boja: Plavosiva i biber so, siva i zlatno-tigrasta. Tigravost kod oštrodlakih u odnosu na druge var- ijetete, u pokrovnoj dlaci, dolazi manje do izražaja.
Kretanje: Tečno, prirodno, gipko. Iskorak ne sme biti krut i usiljen, ali takođe ni lebdeći i daleko napred.
Veličina: Visina grebena mužjaka 57-62 cm, ženki 55-60 cm.
Mane: Previše belog na grudima ili šapama, bele fleke ili pruge bilo gde drugde na telu. Nosna pečurka druge boje osim crne. Labave, opuštene i kašikaste uši. Greške u boji ili oznakama. Previše crne pokrovne dlake. Predgriz ili podgriz. Kupirane uši ili rep. Zavijen rep.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.