logo kinoloski savez

HIGENOV GONIČ

Naziv rase: HIGENOV GONIČ
Originalni naziv rase:HYGENHUND
Br. Standarda: 266
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Opšti izgled: Kompaktan, snažan. Građen kao duguljasti trkač, ipak nije predug. Sa kratkim solid- nim leđima.
Glava: Ni prevelika niti premala, nije teška niti duga, ali nešto šira. Posmatrana od napred loban- ja je blago kupolasta, gledano sa strane ovaj utisak se pojačava. Potiljna kvrga nije izražena. Jasan stop. Jasno naznačena, šira i pre duboka i kraća njuška. Ravan nosnik. Crna nosna pečurka. Jasno naznačene, ne opuštene, ravnomerno u usnom uglu završavajuće usne. Obrazi nisu istureni, ali su ispunjeni. Cela glava je oblika kegle. Gledano sa strane prednji deo ne sme biti četvrtast već zaobljen. Makazasto zubalo.
Oči: Srednje velike, nisu buljave, tamnije od boje dlake ili boje lešnika. Prvenstveno mirnog izraza. Treći očni kapak nije vidljiv. Staklaste oči nisu dozvoljene.
Uši: Ni previsoko ni prenisko usađene. U osnovi srednje debele. Prednja ivica oslanja se na obraze, zadnja ivica stoji blago odstojeće. Uši su široke i pre su kratke, dopiru najviše do polovine dužine njuške. Koža ušiju tanka i meka. Uši se sužavaju i na vrhu su zaobljene.
Vrat: Srednje dug, snažan, ne preteran podgušnjak.
Grudi: Ni preširoke, ni preuske ali duge i prostrane, duboke celom dužinom, dopiru do laktova. Grudi ne smeju biti bačvaste. Stomak nije prikupljen.
Plećke: Duge, snažne, mišićave, kose. Ne uzdižu se iznad leđne linije.
Leđa: Kratka, ravna, snažna.
Slabine: Snažne i mišićave.
Sapi: Duge, široke i blago zaobljene.
Noge: Snažne i žilave, suve, ali nisu teške. Prednje noge su snažnih kostiju i dobro uglovane. Došaplje je koso i pre je kratko. Široke, mišićave butine sa dobrim uglovima. Široki, jasno naznačeni, niski skočni zglobovi. Gledano od pozadi zadnje noge moraju biti potpuno vertikalne. Zaperci su dozvoljeni ali ipak ne dvostruki.
Šape: Dobro zaobljeni i međusobno usko postavljeni prsti. Snažni jastučići. Dobro odlakan pros- tor između prstiju. Ni uvrnute ni izvrnute.
Rep: Usađen u produžetku leđne linije. Nesme dopirati niže od skočnog zgloba. Snažan u korenu i sužava se ka vrhu. Nošen radosno ali ne zarolan iznad leđa.
Dlaka: Ravna i pri dodiru pre svega nešto oštrija, gusta, sjajna i nije prekratka. Nekoliko resa može se tolerisati.
Boja: Kestenjasto braon ili eventualno žuta, sa ili bez crnog šatiranja. Crne/plamene oznake. Obe ove boje mogu se javiti sa belom. Bela sa paležom ili žutim flekama, ili sa crnim i paležnim oznakama. Sve ove boje su iste vrednosti.
Veličina: Mužjaci 47-55 cm, ženke nešto manje. Malo odstupanje od ove vrednosti može se tolerisati. Veoma dobri mužjaci mogu biti do 60 cm.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.