logo kinoloski savez

HAVANSKI BIŠON

Naziv rase: HAVANSKI BIŠON
Originalni naziv rase:BICHON HAVANAIS
Br. Standarda: 250
Klasifikacija FCI: GRUPA IX - PSI ZA PRATNJU I RAZONODU

Zemlja porekla: Zapadni deo mediterana Zemlja razvoja rase: Kuba, pod patronatom FCI

Kratak istorijat: Ova rasa potiče iz zapadnog mediteranskog regiona i nastala je duž španskog i italijanskog primorskog regiona. Čini se da su ovi psi još ranije uvezeni u Kubu italijanskim brodovima. Najčešća braon boja ove rase („tobacco“ braon) doprinela je nastanku legende da ovi psi u stvari potiču iz Havane, glavnog grada Kube. Politički događaji su međutim doveli do pot- punog istrebljenja starih rasa havanskog bišona u Kubi; očigledno je, uspevši da se prošvercuju, da nekoliko primeka uspeva da završi u Sjedinjenim Državama i tamo preživi.
Opšti izgled: Havanski bišon je mali pas, kratkih nogu, duge i guste dlake koja je meka i talasas- ta. Njegovo kretanje je živahno i okretno.

Važne proporcije: Dužina njuške (od vrha nosne pečurke do stopa) jednaka je razdaljini od stopa do potiljne kvrge. Odnos dužine (koja se meri od ramenog zgloba do sednih kvrga) i visine tela u grebenu je 4:3.
Temperament: Izuzetno pametan pas koga je lako obučiti da upozorava na opasnost. Odan, po prirodi radostan, umiljat, simpatičan, igra se i čak pomalo smešan pas. Voli decu i sa njima je u stanju beskrajno da se igra.
Glava: Umerene dužine, odnos dužine glave i one u trupu (koja se meri od grebena do osnove repa) je 3:7.
Lobanjski deo
Lobanja: Ravna ili blago zaobljena, široka; čeoni deo jedva da je izdignut; gledano odozgo, okru- glasta je pozadi i gotovo prava i kvadratasta na druge tri strane.
Stop: Umereno izražen.
Lični deo
Nosna pečurka: Crna ili braon.
Njuška: Postepeno se sužava prema nosnoj pečurci, nije klinasta, a nije ni tupa.
Usne: Meke, tanke i prisno vezane za vilice.
Obrazi: Vrlo pljosnati, nisu izraženi.
Oči: Prilično velike, bademaste, braon boje ili što je tamnije moguće. Ljubaznog izraza. Očni kapci moraju biti tamno braon ili crni.
Uši: Usađene relativno visoko; viseće su i padaju pored obraza formirajući jedan neprimetan prelom koji ih malo izdiže. Vrhovi ušiju su blago zaobljeni. Pokrivene su dlakom koja pravi dugačke rese. Uši nisu okrenute u stranu, niti su priljubljene uz obraze.
Vrat: Umerene dužine.
Telo: Dužina tela blago prevazilazi visinu u grebenu. Leđa: Gornja linija je ravna, blago povijena preko slabina. Sapi: Primetno iskošene.
Rebra: Pravilno povijena.
Donja linija: Stomak je dobro uvučen.
Rep: Nosi ga visoko, bilo u obliku žezla ili kako je poželjno savijenog preko gornje linije; odlakan je dugom svilenastom dlakom.
Noge
Prednje noge:
Prednje noge su prave i paralelne, mršave; jakih kostiju. Razdaljina od zemlje do laktova ne sme da bude veća od one između laktova i grebena.
Zadnje noge:
Jakih kostiju; umerene uglovanosti.
Šape: Blago izduženog oblika; male; međusobno dobro pripijenih prstiju.
Kretanje:
Zahvaljujući svojoj radosnoj prirodi, havanski bišon ima primetno lagan i gibak hod; prednje noge slobodno i pravo koračaju, dok se zadnje kreću pravom linijom i obezbeđuju potisak.
Dlaka
Podlaka je vunasta i nije puno razvijena; često je uopšte nema. Pokrovna dlaka je veoma duga (12- 18cm kod odraslih pasa), meka, ravna ili talasasta i ponegde loknasta. Udešavanje, izjednačavnje
dužine dlake i trimovanje je zabranjeno. Izuzetak: uređivanje dlake na šapama je dozvoljeno, dlaka na čeonom delu može blago da se skrati kako ne bi prekrivala oči i dlaka na njušci može malo da se uredi, s tim što je poželjno da se ostavi u svojoj prirodnoj dužini.
Boja:
Retko se dešava da pas bude potpuno beo, svetlo smeđe boje u raznim nijansama (prihvataju se i nešto tamniji vrhovi dlake), crna, braon, „tobacco“ braon, riđe-braon. Oznake svih već pomenutih boje su dozvoljene.
Svetlo smeđe oznake svih nijansi su dozvoljene.
Veličina:
Visina u grebenu: Od 23 do 27cm.
Toleriše se od 21 do 29cm.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te greške uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
Ozbiljne mane:
Nedostatak rasnih karakteristika
Tupa ili klinasta njuška, dužina nije jednaka dužini lobanje
Ptičije oči; previše upale oči ili buljave oči; očni kapci delimično pigmentisani
Telo predugačko ili prekratko
Prav rep, ne nosi ga visoko
Došaplja približena , šape izokrenute ka spolja („francuski“ prednji deo)
Deformisane zadnje šape
Oštra dlaka, nije gusta; kratka dlaka, osim kod štenadi; trimovana dlaka
Diskvalifikujuće mane:
Agresivan ili preterano plašljiv pas.
Nosna pečurka bez pigmentacije
Prognatizam donje ili gornje vilice
Ektropiun, entropiun; ivice očnih kapaka nisu pigmentisane
Veličina psa izvan okvira naznačenih ovim standardom
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.