logo kinoloski savez

HAMILTONOV GONIČ

Naziv rase: HAMILTONOV GONIČ
Originalni naziv rase:HAMILTON STOVARE
Br. Standarda: 132
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Opšti izgled: Pravougaonog formata, dobro povezan pas, koji odiše snagom i izdržljivošću. Trobojan. Polne oznake dobro definisane.
Glava: Duguljasta, pravougaona glava, jasnih kontura, sa blago zaobljenom i umereno širokom lobanjom. Potiljna kvrga samo blago označena, a stop je dobro, ali ne preterano označen.Njuška jaka, podjednako široka gledano odozgo i sa strane. Lični deo dug (rastojanje od vrha nosa do unutrašnjih očnih uglova jednako je rastojanju od unutrašnjih očnih uglova do potiljne kvrge). Gornja linija njuške ravna i paralelna sa lobanjom. Nos uvek crn, sa dobro razvijenim, širokim nozdrvama. Gornja usna puna ali ne preklapa previše donju.
Oči: Jasne, tamno braon boje, spokojnog izraza.
Uši: Usađene umereno visoko, samo blago podignute preko lobanje pri povećanoj pažnji. Nešto su kraće od polovine dužine nosnika. Mekane, ravno obešene, prednje ivice nisu odstojeće.
Zubalo: Makazast zagriz sa dobro smeštenim zubima.
Vrat: Dug i mišićav, dobro spojen sa plećkama, elastičan, sa zategnutom kožom.
Telo: Srednje dugačko, čvrsto i snažno sa jakim, blago zaobljenim zadnjim delom. Dugačke i široke, blago padajuće sapi sa dobro razvijenim mišićima. Duboke grudi sa umereno zaobljenim rebrima. Leđna rebra proporcionalno duga. Stomak mišićav i blago prikupljen.

Prednje noge: Mišićave plećke sa dugim, dobro iskošenim lopaticama, dobro prileglim uz grudi i leđa. Vrhovi lopatica ne moraju biti vidljivi preko grebenskih pršljenova. Prednje noge ravne i paralelne gledano od napred. Nadlaktica je dugačka i široka, sa dobrim uglom prema lopatici. Laktovi zatvoreno priležu uz telo. Ne moraju biti vidljivi preko linije grudi. Došaplja elastična i samo blagouglovana prema podlaktici.
Zadnje noge:
Zadnje noge ravne i paralelne gledano od pozadi. Dobro uglovana kolena i skočni zglobovi. Butine mišićave i široke gledano sa strane. Došaplja kratka, suva i vertikalna. Bez zaperaka. Šape: Čvrste, napred okrenute sa zategnutim i zatvorenim prstima. Jastučići dobro razvijeni i elastični.
Rep: Visoko usađen u produžetku leđne linije, dopire do skočnog zgloba. Širok u korenu, sužava se ka vrhu. Nošen ravno ili blago sabljasto.
Dlaka: Podlaka kratka, gusta i meka. Pokrovna dlaka debela, gruba i polegla. Bolje duga dlaka na donjoj strani repa, ali bez zastavice. Bogata između prstiju i jastučića.
Boja: Crna na gornjoj strani vrata, leđa, postrano na telu i gornjoj strani repa. na glavi, nogama i donjoj strani vrata, tela i repa moraju biti braon. Na nosu, prsima, vrhu repa i šapama bela boja. Mešanje crne i braon dlake nije dozvoljeno, kao ni proširene oznake bilo koje od tri dozvoljene boje. Crni pokrivač mora biti definisan.
Visina: Mužjaci 50-60 cm, idealno 57 cm, ženke 46-57 cm, idealno 53 cm.
Greške:
Previše ukošene plećke.
Otvoreni zadnji uglovi.
Kratke, padajuće sapi, sa visoko usađenim repom u akciji uspravno nošenim, moraju se poseb- no posmatrati.
Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.