logo kinoloski savez

GORDON SETER

Naziv rase: GORDON SETER
Originalni naziv rase:GORDON SETTER
Br. Standarda: 6
Klasifikacija FCI: GRUPA VII - PTIČARI

Zemlja porekla: Velika Britanija

Opšti izgled: Elegantan pas sa konturama punokrvnog grla. Građa tela je uravnotežena i može se uporediti sa upotrebljivošću lovačkog konja. Puna harmonična proporcionalnost.
Karakteristika: Inteligentan, upotrebljiv, plemenite hladnokrvnosti.
Narav: Hrabar, otvoren prijateljski i uravnotežen.
Glava i lobanja: Glava pre duboka nego široka, lobanja šira od njuške sa prepoznatljivim pros- torom za mozak. Lobanja blago zaobljena, najšira između ušiju. Izražen stop. Dužina od potiljne kosti do stopa veća nego od stopa do nosa. Iznad i ispod očiju suva. Obrazi međusobno toliko uski koliko odgovara suvoj glavi. Njuška duga sa gotovo paralelnim linijama, koje se ne završavaju ni otvoreno, niti slabo ni špicasto. Usne nisu opuštene, jasno su izražene. Nos veliki širok i crn. Nozdrve široko otvorene. Njuška nije toliko duboka koliko je duga.
Oči: Tamno braon pune izražajnosti. Nisu ni upale niti buljave, dovoljno duboke ispod obrva, nji- hov izraz je odvažan i inteligentan.
Uši: Srednje velike i tanke. Nisko usađene i dobro na glavu priležu.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na one u donjoj vilici.
Vrat: Dug, suv, povijen, bez slobodne kože na guši.
Prednje noge: Duga lopatica koja je dobro unazad postavljena.
Lopatična kost široka i ravna, na grebenu zatvorena. Plećka nije preopterećena. Laktovi dobro ispod postavljeni i čvrsto priležu uz telo. Prednje noge sa pljosnatim kostima, ravne i snažne. Došaplje uspravno.
Telo: Srednje dugo, duboko. Rebra dobro zaobljena. Slabine široke i blago napete. Grudi nisu široke.
Zadnje noge: Duge između kuka i skočnog zgloba, široke i mišićave. Rastojanje od skočnog zgloba do jastučića, kratko i ravno. Snažno došaplje. Dobro uglovan koleni zglob. Položaj karličnih kostiju ima tendenciju ka horizontali.
Šape: Ovalne, zatvorene, sa dobro uzglobljenim prstima. Između prstiju bujna dlaka. Dobro ispunjeni prsti i jastučići.
Rep: Ravan ili blago sabljast ne dopire dalje od skočnog zgloba. Nošen vodoravno ili ispod linije leđa. Jak u korenu sužava se ka finom vrhu. Odlakanost tzv. zastavica, počinje u blizini korena repa, dlaka je duga i ravna i ka vrhu se ravnomerno smanjuje.
Kretanje: Ravnomeran, slobodan i korektan iskorak sa snažnim potiskom.
Dlaka: Kratka i tanka na glavi, prednjim delovima nogu, vrhovima ušiju, srednje ravna bez kovrdža ili talasa, na ostalim delovima tela. Dlaka na gornjim delovima ušiju je duža i svilenkasti- ja. Na postranim delovima leđa i nogu duga, tanka, ravna i prava. Zavesice na stomaku mogu se

produžavati do grudi i vrata i pri tome su koliko je moguće bez kovrdža i talasa.
Boja: Ugljeno crna i veoma sjajna, bez rđastog preliva, sa kestenjasto crvenim, odnosno svetlećim paležom. Dozvoljene su crne linije preko prstiju i crna linija ispod vilice.
Palež: Dve jasno uočljive tačke iznad očiju, koje ne smeju imati više od 2 cm u prečniku. Na stranama njuške, ne preko korena nosa, slično traci koja se pruža sa jedne na drugu stranu, jasno ograničavaju kroj njuške. Takođe je na guši jedna, a na grudima dve veće, jasno ograničene fleke, na unutrašnjim stranama zadnjih nogu, butine, sve do prednje strane kolena i na bočnoj strani skočnog zgloba do prstiju. Na zadnjim stranama prednjih nogu do laktova, a na prednjoj strani dopire do šaplja ili nešto iznad njega. Okrugao oko čmara. Dozvoljena je vrlo mala belina na prsi- ma. Nije dozvoljena nijedna druga boja.
Veličina: Visina grebena mužjaka 66 cm, a ženke 62 cm.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa, kao i na njegovu sposobnost obavljanja tradicionalnog posla.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivan ili preterano plašljiv pas
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.