logo kinoloski savez

GONIČ RAKUNA

Naziv rase: GONIČ RAKUNA
Originalni naziv rase:BLACK AND TAN COONHUOUND
Br. Standarda: 300
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Opšti izgled: Crno plameni gonič rakuna je prvo i osnovno radni pas, tragač, gonič, sposoban da odoli surovim zimama i letnjim vrelinama kao i teškim terenima po kojima goni. Upotrebljava se za traženje i gonjenje rakuna. Crno plameni gonič rakuna svoj posao u celosti obavlja na osnovu njuha. Karakteristike i odvažnost Coonhound-a, takođe ga preporučuju za lov jelena, medveda, planinskih lavova i ostale velike divljači. Na pitanje sudija, upućeno pasminskom klubu šta je najvažnije pri ocenjivanju ovog psa, odgovoreno je da je bitno da gonič rakuna bude snažan, okre- tan i oprezan pas, sposoban da pokriva teren sa snažnim i ritmičkim koracima.
Veličina: Visina mužjaka je 63,5-68,5 cm, a ženki 58,5-63,5 cm. Prerasli psi neće se kažnjavati kada je pas uopšteno snažan i proporcionalan. Preniski psi se kažnjavaju.
Proporcije: Rastojanje od ramenog zgloba do sednih kvrga je približno isto ili nešto veće od visine grebena. Visina je u skladu sa opštom konstitucijom, pa pas nikada ne izgleda dugonog niti zatvoren ka zemlji.
Masa: Obzirom na njegov posao lovačkog psa, jedinke moraju biti umereno koščate i dobro mišićave. Mužjaci su koščatiji i muskulaturniji od ženki.
Glava: Jasno isklesana. Rastojanje od potiljne kvrge do vrha nosa kod mužjaka treba da iznosi 23- 25,5 cm, a kod ženki 20-23 cm.
Izraz: Oprezan, prijateljski i živahan. Koža je bez nabora. Nozdrve dobro otvorene i uvek crne. Usne dobro razvijene, tipičnog izgleda lovačkog psa. Kažnjavaju se preterani nabori.
Oči: Boje lešnika do tamno braon, uvek okrugle, nisu preduboko usađene. Kažnjavaju se žute ili svetle oči.
Uši: Nisko i dobro unazad usađene. Obešene sa dopadljivim naborima dajući psu dostojanstven izraz. Dugačke, dobro prelaze vrh nosa, usađene u nivou očiju ili niže.
Kažnjavaju se uši koje ne dopiru do vrha nosa i koje su usađene previsoko.
Lobanja: Ide ka ovalnoj formi. Srednji stop nalazi se na polovini rastojanja između potiljne kvrge i vrha nosa. Gledano sa strane profilne linije lobanje i njuške su paralelne.
Zubalo: Dobro usađeni zubi, makazast zagriz. Kažnjava se svako odstupanje od makazastog zagriza.
Vrat/gornja linija/telo: Mišićav vrat, padajući, srednje dužine. Bez preteranog podgušnjaka. Leđa ravna, jaka i snažna. Puna, okrugla, dobro zaobljena rebra, izbegavati ravna. Grudi dopiru naj- manje do laktova.
Rep: Snažan, koren blago niži od nivoa leđne linije, nošen slobodno, a kada je pas u akciji, otpri- like pod pravim uglom u odnosu na leđa.
Prednje noge: Snažno građene plećke. Prednje noge ravne, sa laktovima koji nisu okrenuti ni unutra ni napolje, došaplja jaka i vertikalna.
Šape: Kompaktne, sa dobro uzglobljenim, jako zaobljenim prstima i debelim, snažnim jastučićima. Kažnjavaju se ravne ili raširene šape.
Zadnji deo: Dobro koščat i mišićav. Od kuka do skočnog zgloba duge i žilave, od skočnog zglo- ba do jastučića kratke i jake. Koleni i skočni zglobovi dobro uglovani, ne inkliniraju ni unutra ni napolje. Kada stoji na ravnoj podlozi, zadnje šape postavljene nazad pod telo, sa došapljima koja su vertikalna na podlogu.
Greška: Zaperci.
Dlaka: Kratka ali gusta, oštro se odupire na dodir.
Boja: Kako i ime kaže boja je ugljeno crna sa bogato plamenim oznakama iznad očiju, postrano na njušci, grudima, nogama i zadnjici, sa crnim crtama na prstima.
Kažnjava se nedostatak bogato plamenih oznaka, preterane površine plamenih oznaka, preterana crna boja.
Greška: Belina na grudima ili drugim delovima tela je krajnje nepoželjna, a belina veća od 2,5 cm bilo gde vodi diskvalifikaciji.
Kretanje: Gledano sa strane, korak je lagan i privlačan, sa izdašnim iskorakom napred i snažnim potiskom pozadi. Gledano od napred prednje noge su u liniji sa širinom tela, izbacuje ih napred bez napora, nikada se ne ukrštaju. Gledano od pozzadi došaplja prate liniju prednjih nogu, nikada preširoke ili preuske. A sa povećanjem brzine pri kasu šape imaju tendenciju konvergiranja ka središnjoj liniji ili tzv. „single track“, iskazujući čvrstinu, izbalansiranost i snagu. U akciji glava i rep nošen ponosno i oprezno, leđna linija ostaje čvrsta.
Temperament: Ujednačenog temperamenta, otvoren i prijateljski. Kada radi, u lovu, mora biti sposoban da radi u bliskom kontaktu sa drugim psima. Ponekad može biti rezervisan ali nikada plašljiv ili zao. Agresivnost prema ljudima ili durgim psima je krajnje nepoželjna.
Primedba: Znajući da je ovo lovačka rasa, ožiljke i druge rane ne treba kažnjavati.
Diskvalifikacija: Čiste bele fleke veće od 2,5 cm na bilo kom mestu.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.