logo kinoloski savez

FRIZIJSKI ŠPANIJEL

Naziv rase: FRIZIJSKI ŠPANIJEL
Originalni naziv rase:WETTERHOUN
Br. Standarda: 221
Klasifikacija FCI: GRUPA VIII - RETRIVERI, CUNJAVCI I PSI ZA VODU

Opšti izgled: Pas srednje veličine, korišćen za lov na vidre u dobra stara vremena. Ni veliki ni glomazan, snažno građen, kvadratičan i zdepast. Koža dobro prileže uz telo i ne pravi nabore ni fanon. Usne nisu opuštene.
Prirodne sklonosti: Miroljubiv pas, jogunastog karaktera, podozriv prema strancima, idealan pas za zaštitu.
Glava: Suva, proporcionalna telu, snažna i jaka. Lobanja i njuška su jednake dužine. Lobanja, blago ispupčena, odaje utisak da je šira nego duža, blago zaobljena stapa se sa umereno mišićavim obrazima. Stop je postepen i ne tako naznačen. Njuška znažna, postepeno se stanjuje ka nosu, ali ne igleda zašiljeno, vrlo je zarubljena. Lični deo širok i prav. Sa strane, nije ni ispupčen ni zalučen (vousse). Nosna pečurka vrlo razvijena, nozdrve veoma otvorene. Usne su vrlo napregnute i nika- da nisu opuštene. Zubalo jako, makazast zagriz.
Uši: Usađene dosta nisko. Ušna školjka nije mnogo razvijena, što joj dozvoljava da stoji uz glavu, bez uvrtanja. Za odbacivanje je vrlo razvijena ušna školjka, što čini da uvo nije naborano neposred- no u osnovi, već mnogo niže, tako da nije nošeno uz glavu. Srednje je dužine, oblika mistrije. Dlaka na uvu je karakteristika rase, uvijena je, dosta duga u osnovi uva i postepeno se skraćuje ka vrhu, tako da je poslednja trećina pokrivena samo kratkom dlakom.
Oči: Vellike, ovalne, očni kapci dobro spojeni, konjuktive nisu vidljive. Oči su blago iskošene, što daje namršten izraz. Nisu ni ispupčene ni upale. Oko je tamnokestenjasto kod crnih ili crno-belih pasa, a kestenjasto kod pasa kestenjaste boje dlake. Oko ptice grabljivice je za odbacivanje.
Nosna pečurka: Crna kod crnih i kestenjasta kod kestenjastih pasa, dobro razvijena, nije rasce- pljena. Nozdrve su vrlo otvorene.
Vrat: Kratak i snažan, spaja se sa leđnom linijom formirajući vrlo otvoren ugao, tako da je glava nisko nošena. Lepo je građen, bez fanona.
Grudni koš: Širok od napred. Deluje šire nego dublje, pa su prednje noge dosta razmaknute. Regija oko grudne kosti nije spuštena niže od laktova.
Telo: Trup vrlo snažan, rebra veoma zaobljena i dobro razvijena. Leđa kratka i prava. Sapi blago spuštene. Krsta jaka. Stomak blago pribran.
Rep: Dug i uvijen, nošen iznad ili sa strane sapi.
Prednje noge:
Plećka dobro povezana. Lopatica kosa i dobro uglovana. Podlaktica jaka i prava. Došaplja prava,
nikada ugnuta; šape okrugle sa debelim jastučićima,prsti dobro razvijeni i povijeni.
Zadnje noge: Jake, dobro uglovane. Butina nije suviše duga. Skočni zglob nisko postavljen. Došaplje je, dakle, kratko. Šape su okrugle sa dobro razvijenim jastučićima.
Dlačni pokrivač: Izuzev glave i nogu, celo telo je pokriveno uvojcima koji se sastoje od nepri- jemčive i guste dlake. Proređeni uvojci ili uvojci od vrlo tanke dlake daju vunast izgled, što pred- stavlja veliku manu. Sama dlaka je dosta gruba i masna na dodir.
Boje: Jednobojna crna ili kestenjasta, kao i crna sa belim flekama ili kestenjasta sa belim flekama. Prošarana ili pegava dlaka je dozvoljena.
Visina: Idealna za mužjake je 59 cm, a za ženke 55 cm.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva testisa normalno razvijena, potpuno spuštena u skrotum.