logo kinoloski savez

FOKSTERIJER KRATKODLAKI

Naziv rase: FOKSTERIJER KRATKODLAKI
Originalni naziv rase:FOX TERRIER-SMOOTH
Br. Standarda: 12
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat: Obe rase foks terijera, i ravnodlaki i kovrdžavi, potiču iz Britanije, i verovatno za svoje postojanje duguju istoj rasi psa od koga su nastali i bul terijer i crni i svetlosmeđi (sada mančesterski) terijer. Jedinstvene karakteristike ove rase ustanovljene su krajem 19. veka, a orig- inalni standard za foks terijera izrađen je 1876.
Ovo je jedan od najživahnijih i najopreznijih terijera. Oplemenjavanje do izvrsnosti koju sada pokazuje na izložbama nije dozvolilo pojavu mana. U stanju je da podnese bilo koju količinu fizičke aktivnosti i uvek je spreman da se izbori sa pacovima, zečevima i naravno lisicama.
Opšti izgled: Aktivan i pun života. Poseduje čvrstinu i snagu u maloj zapremini. Nikada nije zde- paste ili grube građe. Ni previsok ni prenizak na nogama. U karakterističnom stavu podseća na lovačkog konja (hantera) sa svojom dobrom građom i kratkim leđima, sa velikim radijusom kre- tanja.
Karakteristika: Aktivan, živahan u svakom pokretu, pripravan na svaki znak uzbune.
Temperament: Prijateljski nastrojen, društven i neustrašiv.
Glava i lobanja: Lobanja je ravna i umerene širine, koja se postepeno smanjuje prema očima. Stop blago naznačen. Obrazi nikada nisu puni. Vilice snažne i mišićave, prelaz ispod očiju u njušku je blag, ne izgleda kao da je odsečen i nije uglast. Nosna pečurka je crna.
Oči: Tamne, male i dosta duboko usađene. Što bliže kružnom obliku to bolje. Izraz očiju živ i inteligentan.
Uši: Male u obliku slova“V“, prelomljene padaju prema napred, odmah uz obraze. Ne stoje sa strane glave. Preklopljeni deo ušiju je iznad gornje linije lobanje. Srednje su debljine.
Vilice: Snažne, ugriz makazast, pravilan i kompletan, zubi usađeni pod pravim uglom u odnosu na vilicu.
Vrat: Zategnut, mišićav i bez fanona, dobre dužine. Širi se prema prsima.
Prednje noge: Lopatica duga i kosa, dovoljno nagnuta unazad, rameni zglob je fino ocrtan, a greben izražen i dobro povezan. Bez obzira odakle se gleda noge su prave. Šaplje blago ili uopšte nije izbočeno. Kosti prednjih nogu su čvrste.
Telo: Prsa duboka, ne široka. Leđa kratka, horizontalna, čvrsta, nikad mekana ili povijena. Sapi čvrste, blago zasvođene. Prednja rebra su malo zakrivljena, a poslednja rebra su duga.
Zadnje noge: Snažne i mišićave. Sapi ne previše oborene i ulegnute. Butine duge i snažne, kole- na dobro postavljena, a skočni zglobovi dovoljno spušteni.
Šape: Male, okrugle i kompaktne. Jastučići čvrsti i otporni. Prsti blago zasvođeni, a šape nisu okrenute ni spolja ni unutra.
Rep: Obično je kupiran. Nošen visoko i veselo, ali ne na leđima zavijen. Dobre građe. Kada je nekupira, nošen visoko i veselo.
Stavovi-Kretanje: Svi ekstremiteti su pravi i paralelni. Laktovi se slobodno kreću, paralelno sa osom tela i nisu stisnuti. Kolena nisu okrenuta ni napolje ni unutra. Dobar odraz zadnjih nogu Dlaka: Prava, ravna, glatka, čvrsta, gusta i obilna. Trbuh i unutrašnje strane butine nisu bez dlake. Boja: Bela dominira. Potpuno bela, bela s riđim flekama, crna ili crna i siva (crna i vatrena). Nedopustive su crvena, kestenjasta i šarene fleke.
l Težina:
Mužjaci: 7,5 – 8 kg
Ženke: 7 – 7,5 kg
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivni ili previše plašljivi psi
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.