logo kinoloski savez

FARAONSKI PAS

Naziv rase: FARAONSKI PAS
Originalni naziv rase:CHIEN DU PHARAON
Br. Standarda: 248
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Opšti izgled: Srednje veličine, plemenitog držanja sa jasnim konturnim linijama. Dražesan ali pri tome pun snage. Veoma brz pri slobodnom lakonogom kretanju i sa opreznim izrazom.
Karakteristike: Oprezan, strastven lovac koji koristi oči kao i organe čula mirisa. Pri radu na kratkim distancama on koristi takođe i uši u značajnoj meri.
Narav: Oprezan, inteligentan, prijateljski, poverljiv i razigran.
Glava i lobanja: Duža lobanja, suva i dobro oblikovana. Lični deo neznatno duži od lobanje. Stop samo neznatno naznačen. Linija lobanje je paralelna sa linijom njuške. Glava gledano sa strane, kao i odozgo deluje kao tup klin.
Oči: Ćilibarne u skladu sa bojom dlake. Ovalne, srednje duboko usađene, sa odlučnim i inteligent- nim izrazom.
Uši: Usađene srednje visoko. Pri povećanju pozornosti, uspravno nošene, pri tome su veoma pokretne. U korenu široke, velike i fine.
Njuška/zubalo:
Vilice pune snage sa jakim zubima, zagriz makazast, zubi stoje vertikalno u vilici.
Nos: Boje mesa u skladu sa bojom dlake.
Vrat: Dug, vitak, mišićav i blago povijen. Predeo guše je suv.
Prednje noge: Snažne, duge, plećke postavljene dobro unazad. Prednje noge su ravne i paralelne. Laktovi dobro priležu. Šaplje i došaplje snažni.
Telo: Gipko, sa prilično ravnom gornjom linijom. Ka korenu repa blago padajuće sapi. Duboke, do laktova dopiruće grudi. Dobro zaobljena rebra. Stomak blago prikupljen. Dužina od grudi do sedne kvrge nešto je veća od visine grebena.
Zadnje noge: Jake i mišićave. Srednje uglovan koleni zglob. Dobro oblikovana podkolenica. Gledano od pozadi noge su paralelne.
Šape: Jake, dobro uzglobljene i čvrste. Nisu okrenute ni napolje ni unutra. Dobro ispunjeni jastučići. Zaperci smeju biti odstranjeni.
Rep: Srednje visoko usađen, debeo u korenu, sužava se ka vrhu (bičast). U mirovanju dopire do ispod skočnog zgloba, u akciji nošen visoko i blago zavijen. Rep ne sme biti uvučen između nogu. Nepoželjan je uvijen rep.
Kretanje: Slobodno i tečno. Glava je nošena prilično visoko i pas treba bez bilo kakvih znakova napregnutosti da „pokriva“ puno zemlje. Noge i šape treba da se kreću u jednoj liniji sa telom. Veoma je nepoželjna svaka tendencija izvrtanja šapa ili stepujuća akcija nogu.
Dlaka: Kratka i sjajna, od fine i guste do tvrde, bez duže odlakanosti.
Boja: Od boje rđe do tamno rđaste, pri čemu su dozvoljene sledeće bele oznake: veoma poželjan beo vrh repa, bela zvezda na grudima, belo na prstima. Dopuštena je uska bela lisa po sredini ličnog dela. Flekavost ili belo u drugoj formi je nepoželjno.
Veličina: Idealno za mužjake 56 cm (56-65 cm), idealno za ženke 53 cm (53-61 cm)
Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje treba da stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.