logo kinoloski savez

ERDEL TERIJER

Naziv rase: ERDEL TERIJER
Originalni naziv rase:AIREDALE TERRIER
Br. Standarda: 7
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat: Erdel terijer je domaći pas u Velikoj Britaniji, poreklom iz pokrajne Jorkšir. Smatra se da je ova rasa dobila ime po izložbi pasa u Erdelu. Mnogi terIjeri “sa obale” iz dolina reka Varf, Kalder i Er predstavljeni su na ovoj izložbi, što je predstavljalo dugu listu takmičara. Erdel je najveći među svim vrstama terijera i ima sve karakteristike ove grupe pasa. Takođe je poz- nat kao “kralj među terijerima”.
Erdel terijer ima izuzetnu moć praćenja traga, pa je korišćen kao pomoć Crvenom krstu za vreme rata i služio je policiji i oružanim snagama Britanije i Rusije.
Opšti izgled: Najveći među terijerima, mišićav, aktivan, prilično kompaktan. Nema krakate noge niti previše dugačko telo.
Temperament: Živahan, brz, veome pažljiv pri svakom pokretu. Izraz u njegovim očima, način na koji nosi uši ili podignuti rep odražavaju njegov karakter. Druželjubiv i samouveren, prijateljs- ki nastrojen, hrabar i inteligentan. U svakom trenutku na oprezu. Neustrašiv, ali nije agresivan. Glava: Dobro uravnotežena, bez očigledne razlike u dužine između lobanjskog i ličnog dela. Bez nabora.
• Lobanjski deo
Lobanja: Duga i ravna, nije previše široka između ušiju i blago se sužava ka očima
Stop: Slabo uočljiv
• Lični deo
Nosna pečurka: Crna
Njuška: Lični deo je pravilno ispunjen ispred očiju, ali samo blago je klinasta, što sprečava pojavu jednostavne klinaste njuške
Usne: Pripijene
Zubalo: Gornja i donja vilica su duboke, snažne i mišićave, pošto je snažan lični deo veoma poželjan. Vilice nisu preterano razvijene, što bi im dalo zaobljeni ili ispupčeni oblik u predelu obraza. Zubi su jaki. Prednost ima makazasti zagriz, tj. gornja vilica preklapa donju i zubi pravil- no naležu na vilice, ali prihvata se i klještast zagriz. Predgriz i podgriz su nepoželjni.
Obrazi: Ravni i nisu puni. Nepoželjni su naglašeni obrazi.
Oči: Tamne boje, relativno male, nisu buljave, sa izraženim ‘terijerskim’ izrazom, oštroumošću i inteligencijom. Svetle ili buljave oči su jako nepoželjne.
Uši: U obliku slova V, nošene na stranu, male, u skladu sa veličinom psa. Prevoj uha je malo iznad nivoa lobanje. Viseće uši ili uši koje su usađene previše visoko su nepoželjne.
Vrat:
Suv, mišićav, srednje dužine i debljine. Postepeno se širi prema ramenima. Bez podgušnjaka.
• Telo
Leđa: Kratka, snažna, prava i ravna, nisu mlitava
Slabine: Mišićave. Kod pasa kod kojih je rastojanje između poslednjih rebara i početka zadnjh nogu malo, i koji imaju izduženi grudni koš, malo je prostora između rebara i kukova. Kada pas ima veliko rastojanje između poslednjih rebara i početka zadnjh nogu, javlja se mlitavost u tom delu tela.
Grudi: Duboke (približno u ravni sa laktovima), ali nisu široke. Dobro povijenih rebara.
Rep: Ranije je obično bio kupiran.
Kupirani rep: Visoko usađen i veselo nošen, nije savijen iznad leđa. Snažan i čvrst. Vrh repa pri- bližno je na istoj visini kao vrh glave.
Nekupirani rep: Visoko usađen i veselo nošen. Nije savijen iznad leđa. Snažan i čvrst.
• Noge
Prednje noge:
Lopatice: Duge, pravilno položene unazad, ukošene. Lopatice su pljosnate. Lakat: Vertikalan u odnosu na telo. Slobodno se kreću u odnosu na bočne strane. Podlaktica: Prednje noge su savršeno prave, sa jakim kostima
Prednje šape: Male, okruglaste i kompaktne, sa debelim i dobro popunjenim jastučićima i sa umereno izbočenim prstima. Nisu okrenute ni u polje, ni van.
• Zadnje noge:
Butina: Duga i snažna
Koleno: Pravilno se savija, nije okrenuto ni ka unutra ni ka spolja
Potkolenica: Mišićava
Zadnje došaplje: Skočni zglobovi su spušteni i gledano otpozadi međusobno paralelni
Zadnje šape: Male, okruglaste i kompaktne sa debelim i dobro popunjenim jastučićima i sa umereno izbočenim prstima. Nisu okrenute ni u polje, ni van.
Kretanje: Noge nošene pravo napred. Prednje noge kreću se slobodno, paralelne su sa bočnim stranama. Kada se približavaju, prednje noge treba da grade nastavak prave linije fronta, sa šapa- ma na jednakom rastojanju kao laktovi. Potisak daju zadnje noge.
Dlaka: Čvrsta, gusta i jaka. Nije toliko duga da bi izgledala rundavo. Prava i pripijena, prekriva telo i noge. Pokrovna dlaka je čvrsta, jaka i tvrda, a podlaka je kraća i mekanija. Načvršća dlaka je sa prevojima ili samo blago valovita; kovrdžava ili meka dlaka izuzetno je nepoželjna.
Boja:
Sedlo je crno ili sivo, kao i vrh vrata i gornja površina repa. Svi ostali delovi su svetlosmeđi. Uši su često tamnije smeđe boje, sa mogućim tamnijim nijansama oko vrata i sa strane lobanje. Prihvatljivo je nekoliko belih dlaka između prednjih nogu.
l Veličina i težina:
Visina u grebenu:
Oko 58 – 61 cm za mužjake Oko 56 – 59 cm za ženke
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivni ili previše povučeni psi
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.