logo kinoloski savez

ENGLESKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

Naziv rase: ENGLESKI ŠPRINGER ŠPANIJEL
Originalni naziv rase:ENGLISH SPRINGER SPANIEL
Br. Standarda: 125
Klasifikacija FCI: GRUPA VIII - RETRIVERI, CUNJAVCI I PSI ZA VODU

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat:
Ova rasa ima staro i čistokrvno poreklo, najstarije među psima za sportski lov. Njihova prvobitna svrha bilo je nalaženje i isterivanje divljači, nakon čega je dočeka mreža, soko ili hrt. Sada se koristi za nalaženje, isterivanje i hvatanje divljači pre nego što bude pogođena oružjem.
Opšti izgled: Simetričan, kompaktan, snažan, radostan, živahan. Od svih britanskih španijela najviši na nogama i najrasniji u građi tela.
Karakteristika: Rasa je stara i čistog porekla, najstarija rasa lovačkih pasa. Prvobitni zadatak bio je pronalaženje i izjurivanje divljači kod lova hajkom, lova sokolom ili grejhaundom. Sada se upotrebljava za pronalaženje divljači i aportiranje posle pucnja.
Narav: Prijateljska, bezbrižan, poslušan. Najviše nepoželjna plašljivost i agresivnost.
Glava i lobanja: Lobanja srednje duga, srazmerno široka, blago zaobljena, penjuća od njuške, kobasičaste obrve i stop podeljeni sa brazdom između očiju, koja se pruža od prednjeg dela glave do potiljne krvrge, koja ne sme biti istaknuta. Ravni obrazi. Dužina njuške u pravilnom odnosu prema lobanji, srazmerno široka i duboka, dobro isklesana ispod očiju. Usne srednje duboke i kvadratične. Dobro razvijene nozdrve.
Oči: Srednje veličine, bademaste, nisu buljave niti upale, dobro postavljene (nije vidljiv treći očni kapak), pažljivog, prijateljskog izraza. Boje tamno lešnikovo braon. Nepoželjne su svetle oči.
Uši: U obliku režnja, dobre dužine i širine, priležu prilično dobro uz glavu, usađene u visini očiju. Lepo odlakane.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje.
Vrat: Dobre dužine, snažan i mišićav, bez podgušnjaka, blago zaobljen, ka glavi se sužava.
Prednje noge: Ravne, dobre snage kostiju. Laktovi dobro priležu uz telo. Jaka, vitka došaplja. Telo: Snažno, ni dugo, niti kratko. Dobro razvijen dubok grudni koš. Dobra zaobljenost rebara. Snažne, blago zaobljene, kratke i mišićave slabine.
Zadnje noge: Dobro spuštene. Koleni i skočni zglob dobro, ali ne preterano uglovani. Butina široka, mišićava i dobro razvijena. Nepoželjni su labavi skočni zglobovi.
Šape: Zatvorene, kompaktne, dobro zaobljene, sa jakim ispunjenim jastučićima.
Kretanje:
Potpuno svojstvenog načina. Prednje noge „bacaju“ se ravno iz ramena, pri čemu su šape, u slo- bodnom, blagom stilu, dobro napred izbačene. Skočni zglobovi se dobro ubacuju pod telo, sledeći prednje noge u jednoj liniji. Pri sporom kretanju može da pokazuje tipično ravanisanje.
Rep: Niže usađen, nikada nošen iznad leđne linije. Dobro odlakan, živahno pokretan. Može biti kupiran.
Dlaka: Gusta, ravna i otporna na vremenske prilike, nikada gruba. Srednja odlakanost na ušima, prednjim nogama, telu i zadnjim nogama.
Boja: Jetrena braon (bela, crna), bela ili svaka ova boja sa paležnim oznakama.
Veličina: Približna visina 51 cm.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa, kao i na njegovu sposobnost da obavlja tradicionalne poslove.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivni ili previše plašljivi psi
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.