logo kinoloski savez

ENGLESKI PATULJASTI TERIJER

Naziv rase: ENGLESKI PATULJASTI TERIJER
Originalni naziv rase:TOY TERRIER
Br. Standarda: 13
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Opšti izgled: Harmoničan, elegantan i kompaktan, okretan, bez mane.
Karakteristika: Mali pas sa tipičnim terijerskim osobinama.
Narav: Oprezan, jasno pokazuje svojim ponašanjem, zbog čega se u ranijim vremenima isticao kod hvatanja pacova. Nikada preterano nervozan.
Glava i lobanja: Duga glava, uska. Ravna lobanja. Klinasta bez naglašene muskulature obraza. Dobro ispunjena ispod očiju. Gornja i donja vilica zatvaraju se čvrsto među sobom, pri čemu su usne napeto priležuće i zatvorene. Blag stop. Lični deo se sužava ka napred i zbog toga je gledan sa strane ili od napred klinast. Zbog toga može postojati utisak da može postojati podgriz. Nepoželjan je bilo kakav nagoveštaj špicolikosti. Crn nos.
Oči: Tamne do crne, bez svetlog šatiranja irisa. Male, bademaste, kose i blistave.
Uši: Po formi slične su obliku plamena sveće, završavaju se nešto špicasto. Usađene visoko na zadnjem delu lobanje i stoje proporcionalno blizu jedno drugom. Parametar za korektnu veličinu je procena dužine. Kada se preklope ka napred ne treba da dopiru do očiju. Od devet meseci starosti uši moraju stajati uspravno. Unutrašnja površina ušiju mora biti potpuno vidljiva, ako se posmatra od napred. Koža ušiju je debela.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje i zubi stoje vertikalno u vilici. Zubi su srazmerni i snažni. Vrat: Dug, dražesan i blago zavijen. Plećke dobro unazad postavljene. Potiljačna linija pokazuje tečan prelaz ka plećkama, pri tome elegantno padajuća. Nepoželjan je podgušnjak.
Prednji deo: Noge stoje vertikalno ispod plećki, pri čemu laktovi prisno naležu na grudni koš, tako da omogućavaju ravan front. Posebno poželjne su nežne kosti.
Telo: Kompaktno, u skladu sa glavom, tako da izražava korektan, uravnotežen opšti izgled. Leđa se protežu u sasvim blagom luku od tačke odmah iza plećke do slabina, i tada ka korenu repa opet padaju. Grudni koš uzak i dubok sa dobro savijenim rebrima. Slabinski deo dobro istaknut. Zadnjica blago zaobljena.
Zadnji deo: Dobar luk slabinskog dela prelazi u dobru uglovanost kolena. Nisko postavljeni skočni zglobovi nisu okrenuti ni unutra ni napolje. Nepoželjno je da isuviše uglovane noge stoje ispod tela.
Šape: Nežne, kompaktne. Prsti su vidljivo odvojeni jedan od drugog, dobro zaobljeni sa crnim noktima. Srednja dva prsta u prednjoj šapi nešto su duži od ostalih. Zadnje šape su mačije. Nepoželjne su zečije šape.
Rep: Debeo u korenu, špicato završava, nisko usađen. Dužinom ne dopire do ispod skočnog zglo- ba. Veselo držanje repa. Nepoželjno je preterano pokazivanje.
Kretanje: Idealno kretanje u napred je slično „razvučenom“ kasu. Nepoželjno je „hacknez“ kre- tanje (visoko podizanje prednjih nogu bez osvajanja prostora), kao i vučući hod. Kretanje zadnjih nogu treba da je gipko, lako i precizno, sa puno potiska. Kretanje treba da je tečno i da odaje uti- sak zdravlja i upotrebne spoljašnosti.
Dlaka: Debela, prisno polegla i sjajna. Zahteva se gušća i kraća dlaka.
Boja: Crna i palež, crna boja abonosovog drveta, palež je sličan satenskom crvenom kestena. Boja ne zadire jedna u drugu i ne mešaju se, već su jasno ograničene. Prednje noge, posmatrano od napred, imaju boju paleža do šaplja. Palež je i na unutrašnjoj i zadnjoj strani do tačke koja je direktno ispod laktova. Na svakom prstu nalaze se crne pruge. Jasne crne oznake nalaze se tačno na sre- dini svakog došaplja, i ispod brade.
Zadnje noge su obojene paležom na prednjoj i unutrašnjoj strani, pri čemu jedna crna poprečna pruga deli palež na sredini potkolenice. Snažniji palež na spoljašnjim stranama zadnjih nogu je nepoželjna.
Palež je i na ličnom delu glave. Nos je crn. Crna boja se produžava preko nosnika i u luku produžava ispod očiju do korena guše. Ispod očiju nalazi se po jedna paležna oznaka kao i na svakom obrazu. Donja vilica i guša imaju boju paleža. Rub usana je crn. Dlaka na unutrašnjoj strani uva je boje paleža, a nepoželjan je palež iza ušiju. Obe strane grudi pokazuju nešto boje paleža, takođe su regija čmara i donja strana repa boje paleža.
Bele fleke, svejedno gde, su potpuno nepoželjne.
Veličina: Idealna masa 2,7-3,6 kg. Idealna visina 25-30 cm.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.