logo kinoloski savez

DŽEK RASELOV TERIJER

Naziv rase: DŽEK RASELOV TERIJER
Originalni naziv rase:JACK RUSSEL TERRIER
Br. Standarda: 345
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Poreklo: Engleska
Zemlja razvoja: Australija + (+)
Upotreba: Dobar radni terijer sposoban da se prikrada. Izuzetan pas za pratnju.
Istorijat: Jack Russell terijer je nastao u Engleskoj tokom devetnaestog veka zahvaljujući naporima velečasnog Johna Russella. On je razvio vrstu foksterijera koja će odgovarati njegovim potrebama, odnosno psa koji će trčati sa njegovim lisičarima i prikradati se kako bi isterao lisice i drugu divljač iz njihovih jazbina. Razvila su se dva varijateta sa u osnovi sličnim standardima osim rizika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Viši pas, zdepastije građe poznat je kao Parson Russell ter- ijer dok je niži, nešto izduženiji pas poznat kao Jack Russell terijer.
Opšti izgled: Snažan, aktivan, okretan radni terijer snažnog karaktera, elastičnog tela srednje dužine. Njegovi žustri pokreti su u skladu sa njegovim oštroumnim izrazom. Kupiranje repa se može izvršiti po želji, a krzno može biti glatko, oštro ili izlomljeno.
Proporcije:
Ukupna dužina psa je veća od njegove visine. Dubina tela od grebena do grudi treba da bude jedna- ka dužini prednje noge od laktova do zemlje. Obim iza laktova treba da bude oko 40-43 cm.
Karakter i narav: Živahan, okretan i aktivan terijer oštroumnog, pametnog izraza. Hrabar i neustrašiv, prijateljski nastrojen ali nenapadno samouveren.
Glava Lobanjska oblast
Lobanja: Lobanja treba da bude ravna, umerene širine koja se postepeno smanjuje do nivoa očiju i potom sužava u široku njušku.
Stop: Dobro definisan ali nije prenaglašen.
Oblast lica
Nosna pečurka: Crna.
Njuška: Dužina od stopa do nosne pečurke treba da bude nešto manja od razdaljine između stopa i potiljka.
Usne: Dobro nalegle i crno pigmentirane.
Vilice/zubi: Veoma snažne, duboke, široke i moćne. Snažni zubi sklapaju se u makazast ugriz. Oči: Male, tamne, oštroumnog izraza. Ne smeju biti istaknute a očni kapci treba dobro da naležu. Ivica kapka treba da bude crno pigmentirana. Oblik im je bademast.
Uši: Potuno presavijene ili spuštene, tanke i velike pokretljivosti.
Obrazi: Mišići obraza treba da budu dobro razvijeni. Vrat: Snažan i čist što omogućava stabilno držanje glave. Telo
Opšte: Četvrtastog oblika.
Leđa: Ravna. Dužina od grebena do korena repa je nešto veća od razdaljine između grebena i zeml- je.
Slabine: Slabine treba da budu kratke, jake i veoma mišićave.
Grudni koš: Grudni koš je više dubok nego širok, i dobro udaljen od zemlje, što omogućava da grudi budu po visini negde na sredini između zemlje i grebena. Rebra treba da budu dobro raširena u odno- su na kičmu i zaravnjena sa strane tako da obim iza laktova može da se obuhvati sa dve ruke – oko 40-43 cm.
Grudna kost: Vrh grudne kosti je jasno vidljiv ispred vrha ramena.
Rep: Pri mirovanju može biti spušten. Pri kretanju treba da bude uspravan a ukoliko je kupiran vrh treba da bude na istom nivou kao i uši.
Udovi Prednje noge
Ramena: Dobro nagnuta unazad i ne preterano mišićava.
Nadlaktica: Dovoljno duga i pod uglom da omogućava da se laktovi nalaze ispod tela. Prednje noge: Ravnih kostiju od laktova do prstiju, gledano sa prednje ili bočne strane. Zadnje noge: Snažne i mišićave, njihove proporcije su u skladu sa ramenima.
Koleni zglobovi: Pod priličnim uglom.
Skločni zglobovi: Nisko postavljeni.
Zadnje došaplje (metatarzus): Paralelne kada se posmatraju otpozadi u slobodnom stojećem položaju.
Šapa: Okrugla, tvrda sa jastučićima, nije velika, prsti umereno lučni, nisu okrenuti ni spolja ni unutra.
Hod/kretanje: Pravilan, slobodan i elastičan.
Krzno
Dlaka: Može biti glatka, oštra ili gruba. Mora biti vodootporna. Krzno ne treba menjati (izvlačiti) kako bi izgledalo glatko ili izlomljeno.
Boja: Bela boja mora biti preovlađavajuća sa crnim ili smeđim šarama. Smeđe šare mogu biti od najsvetlije smeđe do duboko smeđe (kestenjaste).
Veličina: Idealna visina: 25 cm (10 inča) do 30 cm (12 inča). Težina: Težina treba da odgovara 1 kg na svakih 5 cm visine, odnosno 25 cm visok pas treba da bude težak približno 5 kg a 30 cm visok pas treba da bude težak 6 kg.
Mane: Sva odstupanja od gore navedenih pravila treba smatrati manama a ozbiljnost sa kojom treba posmatrati svaku od tih mana treba da bude srazmerna sa njenim stepenom. Međutim, sledeće sla- bosti treba posebno da budu kažnjavane:
– Nedostatak pravog karaktera terijera.
– Neusaglašenost, odnosno prenaglašenost bilo koje karakteristike.
– Tromo ili nestabilno kretanje.
– Usta sa manom.
N.B. Životinje muškog pola treba da imaju dva naizgled normalna testisa koja su potpuno spuštena u skrotum.