logo kinoloski savez

DUNKEROV GONIČ

Naziv rase: DUNKEROV GONIČ
Originalni naziv rase:DUNKER
Br. Standarda: 203
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Opšti izgled: Srednje veličine, snažno građen, ali ipak ne deluje teško. Treba da odaje utisak izdržljivosti. Prednje i zadnje noge su dobro uglovane, pri čemu korektno stoji i uravnotežen je sa svih strana.
Proporcije: Očigledan pravougaonik. Dubina grudi približno odgovara polovini visine grebena. Glava: Ne treba da je nošena visoko. Plemenita, jasnih obrisa, dobre dužine i sa paralelnim pro- filnim linijama. Nije klinasta. Na prvom mestu njuška je duga i dobro razvijena, nešto snažnija lobanja, naročito kod mužjaka, dozvoljeno je da linije glave nisu paralelne.
Lobanja: Blago zaobljena, istaknuta potiljna kvrga.
Stop: Izražen, ali niti predug niti isuviše odsečno padajući.
Nos: Crn, široke nozdrve.
Njuška: Pre je duga nego kratka, kvadratična. Ravan nosnik, ravnomerne širine.
Zubalo: Makazasto.
Obrazi: Jasno oslikani. Jagodične kosti nisu istaknute.
Oči: Pre su velike, ipak nisu buljave, okruglaste i tamne boje. Kod blu merl pasa dozvoljena je različita obojenost očiju. Sjajne i izražajne, mirne i ozbiljno zračeće. Kapci prisno naležu.
Uši: Usađene srednje visoko,pre nisko nego visoko, viseće, prisno uz glavu priležuće. Fine su kože i srednje velike, sužavaju se ka zaobljenom vrhu. Ravne, bez nabora. Nisu kratke, dovoljno duge, dopiru do sredine njuške kada se povuku ka napred.
Vrat: Prililčno dug, bez vidljive slobodne kože na guši.
Gornja linija: Srazmerno se produžava.
Leđa: Ravna, snažna, nisu preduga.
Slabine: Široke i mišićave, nisu zaobljene.
Grudi: Prostrane sa dobro zaobljenim rebrima. Rebarni koš se dobro pruža unazad tako da su grudi duge.
Donji progil: Blago prikupljen.
Rep: Usađen u visini gornje profilne linije. Debeo u korenu, sužava se ka vrhu. Treba da je ravan i nošen u blagom luku na gore. Dopire do skočnog zgloba ili nešto ispod.
Prednje noge: Snažne i suve sa izraženim tetivama.
Plećke: Mišićave, lopatice duge, kose, prisno naležu na grudni koš. Krajevi lopatica nedaleko jedan od drugog. Rameni i lakatni zglob dobro razvijeni.
Podlaktice: Ravne.
Došaplje: Postavljena blago koso.
Šape: Dobro zaobljene, prsti međusobno dobro priležu, sa dobrom dlakom između. Otporni jastučići. Šape upravljene ravno napred.
Zadnje noge: Dobro razvijene. U mirovanju paralelne. Niti prejako uglovane, niti kravlji stav. Zaperci treba da su otklonjeni.
Butine: Široke.

Potkolenice: Široke.
Skočni zglobovi: Suvi, blizu zemlje, gledano sa strane široki.
Šape: Kao prednje.
Kretanje: Neusiljeno osvaja prostor, gledano od pozadi noge su paralelne, ni uske niti kravlje. Dlaka: Ravna, oštra, gusta i nije prekratka. Zadnja strana butina i repa mogu biti odlakani nešto bujnije ali bez preterivanja i dlaka treba da je uopšteno dobro razvijena.
Boja: Crna ili blu-merl flekavost sa svetlim lavljim i belim oznakama. Topla braon i preovlađujuće crna manje poželjne ali dozvoljene.
Veličina: Mužjaci 50-55 cm, idealno 53 cm, a ženke 47-53 cm, idealno 50 cm. Kod posebno dobro građenih mužjaka dozvoljena je visina do 57 cm.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Isključujuće greške: Preovlađujuće bela boja (50% ili više).
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.