logo kinoloski savez

DRENTSKI PTIČAR

Naziv rase: DRENTSKI PTIČAR
Originalni naziv rase:DRENTSCHE PATRIJSHOND
Br. Standarda: 224
Klasifikacija FCI: GRUPA VII - PTIČARI

Upotreba: Za holandske lovce, koji žele ležeran lov, bez previše psihičkog napora, po različitim terenima, ovo je idealan pas. Pas lovi unutar dometa puške i traži divljač bez prevelikog udalja- vanja od lovca. Vizuelni kontakt sa lovcem je vrlo značajan za njega. Kada se približi divljači markira besprekorno, čvrst poput stene na umerenoj udaljenosti. Markira čekajući dok lovac ne dođe blizu, ako to dugo traje, pogledom će pozadi potražiti gospodara. Prilagodljiv je i sposoban da prati trag svih vrsta divljači, u polju i u vodi. Sem toga on je veoma dobar aporter i pronalazač izgubljene ranjene divljači. Ove karakteristike su urođene, stoga on zahteva malo treninga. Zbog njegovog otmenog karaktera, nepotrebno je obučavati ga sa prisilom.
Istorijat: U 16. veku rasa je nastala od izumrelog starog španijela (takođe je nazivan Spanjoelen), koji je došao Preko Francuske u Španiju. U Holandiji on je nazivan „pas za jarebice“. U istočnim krajevima zemlje, naročito u pokrajini Drent, ovaj pas je držan u čistoj rasi i nije mešan sa drugim rasama, kao što su drugi činili. 15.maja 1943. rasa je zvanično priznata od „Road van Beheer of Kznologisch Gebied“ u Holandiji. Bio je jako promovisan od Barones Van Hardenbrock, Mr. Van Henk, Jr, i Mr. Quartero. Rasa je najviše srodna malom minsterlenderu i francuskom epanjelu. 5.juna 1948. pasminski klub je osnovao holandsko udruženje „De Drentsche Patrijs hond“.
Opšti izgled: Dobro proporcionalan pas, čije telo izgleda snažno i takođe sposobno da razvije potrebnu brzinu lovačkog psa. Teže je konstitucije od malog minsterlendera, slične dugodlakom nemačkom ptičaru; razlikuje se od poslednjeg uglavnom u glavi koja je kraća. Lični deo je zatu- pastiji i stanjuje se ka tankim usnama, što u ukupnoj slici glavu čini manje teškom nego što je glava dugodlakog nemačkog ptičara. Telo je blago duže od visine u grebenu, pa deluje blago izduženo. Dlaka, koja nije stvarno duga na telu, izgleda duže, zbog dobre odlakanosti ušiju, repa, ponekad

bogatija dlaka na vratu i grudima, zastavice na ušima, prednjim i zadnjim nogama i bogata per- janica na repu.
Karakter: Prirodno poslužan, privržen i inteligentan, dragocen prijatelj u lovu i visoko vredan kućni pas.
Glava: Lobanja je bolje široka i samo blago zaobljena. Duž središnje linije je jedva primetna braz- da prema plitkom stopu, koji je na polovini rastojanja ka umereno izraženoj potiljnoj kvrgi.
Nos: Dobro izražen, braon. Nozdrve su široko otvorene.
Njuška: Klinastog je oblika, zatupasta na vrhu, bez ikakvog znaka odsečenosti ispod očiju. Nosni greben je širok i nikada udubljen ili ispupčen (vrlo blago zaobljenje je dozvoljeno ali je rimski nos za zameranje).
Usne: Pre su tanke i suve.
Vilice/zubi: Zubi su jaki i dobro raspoređeni u makazastom zagrizu.
Obrazi: Umereno izraženi.
Oči: Široko su postvljene, dobro zaštićene, nikada buljave ili duboko usađene. Srednje su veličine, ovalnog oblika. Prijateljskog izraza inteligentnog lovačkog psa. Poželjna boja je ćilibarna, nikada crne ili svetle kao kod ptice grabljivice, kapci čvrsto naležući.
Uši: Nisu teške. Visoko usađene, ravne, padaju zatvoreno uz glavu, bez ikakvih nabora. Povučene unapred pružaju se tri prsta od vrha nosa. Široke su u korenu, zatupasto se završavaju, ali više
špicasto nego kod dugodlakog nemačkog ptičara. Spoljna strana ušiju pokrivena je obilnom talasastom dlakom, ne kovrdžavom, rubovi sa bogatim zastavicama.
Vrat: Snažan, srednje dužine, bolje kratak nego dug, pruža se u ravnoj liniji između glave i tela. Duži vrat od poželjnog, daje više elegantan utisak, ali i nedostatak snage, što je za kražnjavanje. Podgušnjak ili višak kože na guši nije tipičan za suvog, elegantnog psa i stoga je nedopustiv.
Gornja linija: Ravna linija od umereno dugog vrata, do ravnih leđa i slabina, završava se blago padajućim sapima.
Leđa: Snažna, srednje duga, ne prekratka, daju zajedno sa doborim uglovima prednjeg i zadnjeg dela, utisak izduženosti.
Slabine: Snažno mišićave.
Sapi: Široke i dugačke, blago padajuće.
Grudi: Duboke, pružaju se do laktova, bolje široke u frontu. Uzan front koji se ne pruža do lak- tova je krajnje nepoželjan. Dugačak rebarni koš, sa takođe dobro razvijenim zadnjim rebrima. Dobro zaobljena zadnja rebra. Rebra nikada nisu ravna, niti bačvasta.
Donja linija: Samo blago podignuta.
Rep: Nije kupiran. Bolje visoko usađen. Dopire do skočnog zgloba. Prva polovina nošena opušteno, a ostatak je blago zavijen na gore. U kretanju deo repa je nošen horizontalno, a ostatak blago na gore savijen. Karakteristika rase je da kada traži u lovu, okreće rep u krug, naročito kada pas, podiže nanjušenu divljač. Nikada zavijen na leđima. Sa izuzetkom samog početka, bogata odlakanost se smanjuje ka vrhu repa.
Plećke/nadlaktice: Plećke i nadlaktice duge, čine dobre uglove, kao i između nadlaktice i pod- laktice. Plećke dobro iskošene, gledano sa fronta, dobro naležu na telo, dajući jasan, ugledan uti- sak prednjem delu.
Laktovi: Zatvoreni uz telo, nikada okrenuti unutra ili napolje, što bi ometalo kretanje.
Nadlaktica: Ravna i dobro mišićava.
Šaplje: Jako, sa dobrim kostima.
Došaplje: Nikada okrenuto unutra ili napolje, blago padajuće, elastično kao opruga. Šape: Okrugle ili ovalne, sa zaobljenim, zbijenim, jakim prstima i čvrstim jastučićima. Zadnji deo: Dobro razvijen, širok i dobro mišićav.
Butina/potkolenica: Karlica, butina i potkolenica dobro uglovane. Gledano od pozadi zadnje noge nisu postavljene usko ili široko, stoje potpuno vertikalno.
Skočni zglobovi: Dobro spušteni.
Šape: Iste kao prednje
Kretanje: Dobar iskorak, balansiran sa dobrim ispruženjem i potiskom, nikada usko ili široko, bez ikakvog ljuljanja u stranu, laktovi i skočni zglobovi nikada izvrnuti, uključujući i kretanje nogu u jednoj liniji (single tracking).
Dlaka: Gusta, dobro pokriva telo, nije kovrdžava. Nije preterano duga, ali odaje utisak dužine na različitim mestima. Na vratu i prsima, gde neke druge rase imaju grivu (okovratnik), dlaka je duža, na ušima je duga talasasta dlaka. Uši, zadnja strana prednjih i zadnjih nogu, zadnja strana butina i rep sa zastavicama. Šape gusto odlakane između prstiju.
Boja: Bela sa braon ili oranž oznakama, trobojna (sa plamenom) je dozvoljena, pegav ili ne. Manje željen, ali prihvatljiv je dlačni pokrivač ovih boja.
Veličina: Visina grebena je 55-63 cm. Ako je pas dobrih proporcija toleriše se 1-2 cm.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.