logo kinoloski savez

DANSKI PAS

Naziv rase: DANSKI PAS
Originalni naziv rase:BROHOLMER
Br. Standarda: 315
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Opšti izgled: Broholmer je veliki, veoma snažan, pravougaoni pas mastif tipa.
Visina: Mužjaci minimum 75 cm, ženke minimum 70 cm.
Karakteristika broholmera je da njegova pojava dominira sa snažnim prednjim nogama, broholmer ima veliku široku glavu, težak vrat i široka prsa. Po pravilu glava nije nošena veoma visoko već radije blago padajuća. Kada hoda rep je nošen obešen na dole, u obliku sablje, u kasu rep je nošen u liniji leđa, međutim, u afektu rep je nošen nešto više. Broholmer se kreće snažno i sigurno.
Glava: Glava je srazmerno velika i široka. Gornja linija lobanje je malo viša od gornje linije njuške ali su te linije paralelne. Lobanja je veoma široka i snažna. Njuška je srazmerno kratka i debela, sa opuštenim usnama. Gornja i donja vilica su jednake dužine. Vilice iskazuju jaku musku- laturu, a koža oko grla je veoma slobodna (podgušnjak). Oči su male i bolje visoko usađene.Oči treba da su okrugle, ne previše male, sa oštroumnim i zainteresovanim izrazom, njihova boja vari- ra od tamno braon do boje tamnog ćilibara.
Vrat: Vrat je jak i snažan, lagano zaobljen. Grudni koš: Veoma širok i snažan, dobre dubine. Leđa: Leđa su dugačka, sapi nešto strmije.
Rep: Rep je debeo u korenu, srednje dužine. Ne bi trebao da bude četkast sa unutrašnje strane. Prednje noge: Prednje noge su veoma snažne i jake, nadlaktica je veoma mišićava. Gledano iz profila noge moraju biti ravne.
Zadnje noge: Zadnje noge su dobro uglovane i mišićave.
Šape: Šape treba da su snažne, debele i čvrste.
Boja:
a Svetložuta sa crnim nosem i tamnom maskom.
b Braon žuta sa crnim nosem i tamnim vrhovima dlake. Svetlije oči su dozvoljene.
c Crna.
Bele oznake na grudima, šapama i vrhu repa su dozvoljene.
Karakter: Broholmer je siguran i miran, dobre naravi, odličan je čuvar.
Greške: Dugačke uši, odsečene njuške, dugačak vrat, plašljiv, agresivan, previše „živahan“ rep, preduga dlaka, strmo čelo.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.