logo kinoloski savez

DANDI DINMONT TERIJER

Naziv rase: DANDI DINMONT TERIJER
Originalni naziv rase:DANDIE DINMONT TERRIER
Br. Standarda: 168
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Opšti izgled: Nezamenljiva glava, upečatljivo uokvirena svilastom dlakom. Pronicljiv, inteligen- tan izraz očiju, koji je kompenzovan dugim, niskim telom oblika lasice. Noge su kratke i snažne. Dlaka otporna na vremenske prilike.
Karakteristika: Hrabar, terijer koji rado radi.
Narav: Nezavistan, visoko inteligentan, odlučan, tvrdoglav, osećajan privržen i pun dostojanstva. Glava i lobanja: Snažna i velika, ipak odgovara veličini psa. Spolja obično snažno razvijena muskulatura, specijalno u oblasti guše. Široka lobanja, ka očima se sužava. Rastojanje od unutrašnjeg očnog ugla do potiljne kvrge približno odgovara širini između ušiju. Prednji deo lobanje dobro zaobljen. Glava je pokrivena veoma mekom svilastom dlakom, koja ne treba da je ograničena samo na ćubu („top knot“). Delovi guše ravnomerno se sužavaju ka snažnoj i dubokoj njušci. Odnos njuške i lobanje je 3:5. Nosnik je neodlakani trougao oko 2,5 cm dug, čiji je vrh u pravcu očiju. Nos je crn.
Oči: Puna, tamno braon boja lešnika. Daleko jedno od drugog i duboko postavljene. Velike, okrugle i pune, ipak ne buljave.
Uši: Nisko, dobro unazad, daleko jedno od drugog usađene, viseće. Prisno priležu uz obraze, pri tome u korenu veoma malo odstojeće. Na prelazu ka glavi široke i završavaju se gotovo u špic. Prednja ivica uva čini, od korena do vrha, gotovo ravnu liniju. Hrskavica i koža veoma tanke. Dužina ušiju je 7,5-10 cm. Boja odgovara boji dlake na telu. Kod pasa boje bibera uši su prekrivene mekom, ravnom i tamnom (često gotovo crnom) dlakom, kod pasa boje crna gorušica (mustard) dlaka na ušima je iste boje, ali ipak je to tamnija nijansa od boje na telu, ali ne crna. Obe varijante boje moraju imatai blagu „resavost“ sa svetlijom dlakom, koja počinje 5 cm iznad vrha uva, bojom i građom približava se ćubi („top knot“) i podvlači izgled ušiju. Ove rese često su u potpunosti izražene tek posle druge godine života.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu seku- tići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje. Maksimalno je nepoželjan i trag odstupan- ja. Zubi su snažni, naročito su očnjaci izvanredno veliki za malu veličinu psa. Očnjaci se međusob- no dobro dodiruju i pojačavaju držanje i daju veću mogućnost ugriza. Nepce je crno ili tamno pig- mentisano.
Vrat: Veoma mišićav, dobro razvijen i jak, pokazuje puno snage. Dobar prelaz u pleća.
Prednji deo: Dobro unazad položene plećke, ali ne masivne. Prednje noge kratke, sa izvanredno izraženom muskulaturom i snagom kostiju, stoje dobro međusobno razmaknute, pri čemu grudi leže između i dobro i duboko se spuštaju. Podlaktica sledi vertikalu grudne linije. Šape su u stavu ravne, odnosno blago napolje izvrnute. Sabljaste noge su maksimalno nepoželjne.
Telo: Dugo, snažno i vitko. Okrugla i dobro zaobljena rebra. Grudi dobro razvijene i leže duboko izmežu prednjih nogu. Leđa u grebenu pre su ulegla, sa blago na dole upravljenom krivinom, koja se analogno produžava u blagom luku slabinskog dela. Od najviše tačke padajuće se produžava ka korenu repa. Obe strane kičme dobro mišićave.
Zadnji deo: Zadnje noge neznatno duže od prednjih, prilično daleko ali ne na neprirodan način, jedna od druge. Butina dobro razvijena. Uglovana kolena, skočni zglobovi niski. Zaperke, ukoliko postoje treba u svakom slučaju odstraniti.
Šape: Okrugle, sa dobro ispunjenim jastučićima. Zadnje manje od prednjih. Tamni nokti, u svakom slučaju odgovaraju boji dlake. Maksimalno su nepoželjne ravne ili špicaste šape.
Rep: Prilično kratak, dug 20-25cm. Prilično debeo u korenu, sledećih 10cm je još deblji i onda se sužava, ka špicu. Ni u kom slučaju iskrivljen ili savijen, već je nošen u blagoj krivini, kao kriva sabl- ja. U uzbuđenom stanju vrh repa se nalazi pravo iznad korena repa,a koji nije ni visok ni nizak. Ukoliko pas nije uzbuđen rep je veseo i nošen nešto iznad leđne linije.
Kretanje: Snažan, ka napred usmeren potisak, koji prouzrokuje tečan, slobodan i lak korak, dobar iskorak. Maksimalno je nepoželjno kruto, štulasto, skakutavo ili ukrštajuće kretanje.
Dlaka: Veoma značajna odlika rase. Dvostruka dlaka sa mekom, končastom podlakom i oštrijom pokrovnom dlakom, koja kada se pipa nije žičasta već krecava. Dužinom leđa dlaka ne treba da se deli već da pramenasto prileže, tako da oštrija pokrovna dlaka prolazi kroz meku podlaku. Prednje noge imaju zastavice oko 5 cm. Gornji deo repa pokriven je oštrijom dlakom, a na donjoj strani dlaka nije tako oštra, već se tu nalazi bogata odlakanost od mekše dlake.
Boja: Biber ili mustard (boja zrna gorušice).
Biber: Varira od tamno plavo-crne do svetlo srebrno-sive, pri čemu su u prednosti srednje nijanse. Boja tela izražena je na plećkama i kukovima i ravnomerno prelazi u boju nogu i šapa, koja analogno boji tela varira od tamnog paleža do blede srneće boje.
Top knot bujan, boja mu je srebrno bela.
Mustard: Varira od crvenkasto braon do bledo srneće. Bujan krem beli top knot. Boja nogu i šapa je tamnija od boje tela. Kod oba varijeteta boja zastavica je prilično jasno svetlija od prednje strane nogu. Dozvoljeno je nekoliko belih dlaka na grudima kao i beli nokti. Nepoželjne su bele šape. Dlaka na donjoj strani repa svetlija je od one na gornjoj strani, koja je tamnija od boje dlake na telu.
Masa/veličina: 8-11 kg za psa u radnoj kondiciji. Manja masa je u prednosti.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka predstavlja grešku, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum