logo kinoloski savez

DALMATINSKI PAS

Naziv rase: DALMATINSKI PAS
Originalni naziv rase:DALMATINAC
Br. Standarda: 153
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Kratak istorijat: Poreklo dalmatinca je do danas nejasno i na žalost se zasniva na pretpostavka- ma. Najraniji konkretni dokazi o tome potiču sa slika italijanskih slikara iz 16. veka. Slike u staroegipatskim faraonskim grobovima, koje odgovaraju slikama iz Srednjeg veka navode na pret- postavku da je ova rasa stara nekoliko hiljada godina.
Smatra se da poreklo dalmatinca leži u Sredozemlju. U jednom delu Thomasa Bewicka objavl- jenom 1792. godine nalazimo opis i crtež jednog dalmatinskog psa. Bewick ga naziva „The Dalmatian or Coach Dog“.
Prvi standard dalmatinskog psa sastavio je 1882. godine Englez Vero Shaw. Taj standard je 1890. godine preveden u službeni standard.
Opšti izgled: Dalmatinac je uočljivo pegav, jak, mišićav i živahan pas. Simetričan je u svojim obrisima, bez grubosti i tromosti, sposoban da brzo trči i pri tome je vrlo izdržljiv.
Držanje i karakter: Mirne je ćudi, prijateljski raspoložen, nije prek ali ni suzdržljiv, bez agre- sivnosti i nervoze.
Glava i lobanja: Glava je dovoljno dugačka (u proporciji sa telom). Lobanja treba biti pljosnata, najšira između ušiju a na slepoočnicama dobro zaobljena. Mora formirati izrazit stop. Bore nisu poželjne. Njuška je dugačka i snažna i ne sme biti šiljasta. Usne su dobro priležuće i ne smeju vis- iti opušteno. Nos je kod crno opeganog uvek crn a kod braon opeganog psa odgovarajuće braon. Zubalo i zagriz: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zagrizom.
Oči: Trebaju biti umereno razmaknute, srednje veličine, okrugle sjajne, svetlucave sa inteligent- nim izrazom. Kod crno opeganog psa oči moraju biti tamne, a kod braon opeganog psa boje
ćilibara.
Ivica kapaka je kod crno opeganih pasa crna a kod braon opeganih braon boje.
Uši: Visoko su usađene, srednje veličine i prilično široke u korenu. Priležuće uz glavu, postepeno se sužavaju do zaobljenih vrhova, tanke su i fine strukture i dobro opegane.
Vrat: Umereno je dugačak, dobro usađen i lagan. Prema glavi treba biti uži i sasvim bez fanona. Telo: Grudi trebaju biti duboke i široke. Rebra su dobro zasvođena i greben dobro formiran. Leđa su snažna i ravna, slabine jako mišićave i blago zaobljene.
Rep: Doseže do skočnog zgloba, snažan u korenu, prema kraju se sužava i nikada nije grub. Ne sme biti usađen ni prenisko ni previsoko. Blago je savijen na gore, ali ni u kom slučaju zavijen. Poželjne su pege.
Noge
Prednje: Ramena su lagano kosa, potpuno formirana i mišićava. Laktovi usko priležu uz telo. Potpuno su ravne, jakih kostiju i snažne. Trebaju biti elastične.
Zadnje: Mišići jako razvijeni i dobro vidljivi. Koleni zglob dobro uglovan. Skočni zglob blaže uglovan. Gledano od pozadi zadnje noge su paralelne.
Šape: Okrugle, čvrste, sa dobro zasvođenim prstima (mačije šape) i okruglim žilavim, elastičnim jastučićima. Nokti su crni ili beli kod crno opeganog psa, odnosno braon ili beli kod braon opeganog psa.
Hod: Potpuna sloboda pri kretanju i ravnomerno, snažno, ritmično kretanje sa ispruženim korakom.
Gledano od pozadi noge se pokreću paralelno, zadnji deo tela ide tragom prednjeg dela tela. Kratak iskorak i ukrštanje nogu pri kretanju su mana.
Dlaka: Kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna.
Boja: Osnovna boja je čisto bela. Čistocrne pege kod crne obojenosti i jetrenobraon kod braon obojenosti. Pege ne smeju prelaziti jedna u drugu. trebaju biti okrugle i dobro raspoređene. Veličina treba iznositi 2 do 3 cm u prečniku. Pege na glavi, na repu i na nogama trebaju biti manje. Veličina: Uravnoteženost proporcija je od velikog značaja. Idealna visina: mužjak 56-61 cm,
ženka 54-59 cm. Idealna težina: mužjak 27 kg – ženka 24 kg.
Mane: Svako odstupanje od navedenog mora se smatrati manom, čije vrednovanje treba stajati u tačnom odnosu prema stepenu odstupanja.
Diskvalifikacione mane: Pege u obliku ploče, monokl, trobojnost (crne i braon pege na istom psu), opeganost boje limuna, odnosno bronzana opeganost, ostale greške u pigmentu, plavo oko i
čakarasto oko, izražen predgriz ili podgriz, gluvoća, entropija ili ektropija, izražen strah ili agre- sivnost.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa spuštena u skrotum.