logo kinoloski savez

ČEŠKI TERIJER

Naziv rase: ČEŠKI TERIJER
Originalni naziv rase:^ESKY TERRIER
Br. Standarda: 246
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Zemlja porekla: Češka republika

Kratki istorijat: Češki terijer nastao je kao rezultat odgovarajućeg ukrštanja između mužjaka sil- ihemskog terijera i ženke škotskog terijera, sa ciljem da se razvije lagan, kratkonogi, dobro pig- mentisani terijer za lov, pas sa skoro sasvim visećim ušima koga je lako timariti i istrenirati. Godine 1949, Frantisek Hor k iz Kl novice nedaleko od Praga počeo je da unapređuje ovu rasu tako što je popravljao njene karakteristike. Ovi psi su prvi put predstavljeni 1959. godine, a rasa je konačno priznata 1963. godine od strane Međunarodnog kinološkog saveza (FCI).
Opšti izgled: Terijer kratkih nogu, duge dlake, kompaktne građe i mišićav. Ima malene uši i kvadratične je građe. Zahvaljujući svojoj telesnoj građi, ima odlične prirodne osobine za uspešan rad u jamama, i za rad u poljima. U borbi sa divljim životinjama ili štetočinama veoma uporan, ali nije tvrdoglavo agresivan (oštar). Sposoban za prilagođavanje, što ga čini prijatnim pratiocem i u kući i za decu. Njegova pastelna boja daje dlaci lep sjaj svile.
Idealne mere: Mužjaci Ženke
Visina u grebenu 29 cm 27 cm
Dužina lobanjskog dela 21 cm 20 cm
širina lobanjskog dela 10 cm 9 cm Obim grudi (iza laktova) 45 cm 44 cm Dužina tela 43 cm 40 cm
Glava: Dugačka u odnosu na proporcije psa. Nos je dobro razvijen i lepog oblika. U pasa sivo plave boje nos je crn, dok u pasa sivo kestenjastih ili boje svetle bele kafe, nos je boje jetre. Nosnik je prav. Usne su mesnate, čvrsto su priljubljene. Vilice su snažne, a zubi su makazasti do klještas- tog zagriza. Stop nije naglašen, ali je vidljiv. Čeona kost obrazuje sa uzdužnom osom nosnika dobro izraženi ugao. Lobanja između ušiju nije tako široka i postepeno se sužava prema očnim lukovima. Arkadni lukovi su blago povijeni. Čeona brazda slabo je naznačena, a potiljačna kost je uočljiva. Žvakaći mišići ne treba da budu jako izraženi. U celini je u obliku tupog, dugog i ne tako širokog paralelopipeda, zatupljenih uglova.
Oči: Srednje krupne, ipak nešto upale, ljupkog izraza. Oči su skoro potpuno prekrivene dlakom. U pasa sivo plave boje oči su mrke do tamno mrke boje, u pasa boje svetle kafe oči su svetlije (od kestenjaste do svetio kestenjaste). Očni kapci su crni u pasa sivo plave boje, a u pasa boje svetle bele kafe kapci su boje jetre.
Uši: Srednje velike, viseće, tako da prekrivaju usni otvor. Relativno visoko usađene i potpuno priležu uz obraze. Uši su trouglastog oblika a najkraća strana je na preklopu uveta.
Vrat: Srednje dug, koso nošen i proporcionalno snažan. Koža pod gušom je malo opuštena ali ne sme da stvara podgušnjak – fanon.
Prednje noge: Plećka mišićava, lopatica dobro položena i pokretljiva. Laktovi su odvojeni od trupa, slobodni, ali ne smeju da budu prema trupu uvijeni niti u polje izvrnuti. Prednje noge prave i snažnih kostiju, pokreću se pravo napred, paralelno sa osom trupa. šape velike pribranih prstiju i sa snažnim noktima. Tabani puni i dobro razvijeni.
Trup: Telo je srednje dužine. Leđna linija je prava i samo je neznatno šaranasta u slabinskom delu leđa. Grudni koš je više zaobljen nego što je dubok (nije previše spušten). Idealan obim grudi, meren iza laktova iznosi 40-45 cm. Rebra su zaobljena. Slabinski deo leđa je mišićav, srazmerno dug, širok i blago zasvođen (šaranast). Trbuh, posmatran u njegovoj najudaljenijoj tački od rebara prema zadnjim nogama, je prilično prostran (širok). On je samo neznatno pribran. Slabine (gladne jame) su ispunjene. Sapi su vrlo razvijene, mišićave i blago oborene (kose).
Zadnje noge: Zadnje noge su snažnih kostiju sa mišićavim butinama. Potkolenica je relativno kraća, unazad koso položena tako da su zadnje noge otvorenije uglovane. Koleni zglob relativno visoko postavljen i snažno razvijen. Šape manje od šapa prednjih nogu. Zadnje noge su paralelne, a u kretanju korak je slobodan i dug.
Rep: Dug oko 18-20 cm i srazmerno snažan. Ne treba da bude suviše visoko usađen. U mirovan- ju visi na dole ili sa blago podignutim vrhom. Kada je pas uzbuđen, sabljasto nosi rep, vodoravno ili neznatno više.
Odlakanost i boja: Terijeri ove rase odgajaju se u dve osnovne boje: sivo plava (štenci su na šten- jenju crni) i kestenjasto do svetle boje bele kafe (štenci su na štenjenju kestenjasto čokoladne boje). U obe ove boje dozvoljene su žute, sive ili bele oznake. Obično se javljaju na glavi (na obrazima i na njušci), na vratu, grudima i na trbuhu, pa čak i na krajevima nogu i pod repom. Po koji put ima beo vrh repa i belu ogrlicu. Osnovna boja mora da prekriva najveći deo površine tela. Dlaka prema godišnjem dobu i po potrebi treba da je sečena makazama: trimovana. Na prednjem delu glave ne treba da bude šišana, već da stvara gustu bradu i jake obrve. Ne treba da bude šišana ni na nogama, ni na grudnoj kosti, ni na trbuhu. Prelaz između šišanih (trimovanih) i nešišanih površina treba da bude postepen, a ne nagao. U pasa koji se pripremaju za izložbu, dužina dlake na vratu i leđima ne sme da bude veća od 1,5 cm. Posle sisanja dlaka izgleda svetlija, tanja i blago talasasta. Kad poraste ona postaje tamnija, talasasta, pa čak i kovrdžava. Po čitavom telu dlaka treba da je gusta i sjajna kao svila. Kod plavo sivih pasa koža je sive boje, a kod pasa svetio kesten- jaste boje kafe ona je boje mesa.
Visina i težina: Greben od 27-35 cm. Težina od 6-9 kg.
Kretanje: Pokreti prednjih i zadnjih nogu su slobodni i usmereni pravo unapred. Iskoračaj u hodu i kasu je tako veliki da pas može bez teškoće da prati čoveka u hodu. Galop je laganiji ali vrlo izdržljiv. Treba pridavati veliki značaj pravilnoj građi nogu i njihovim pravilnim kretanjima.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
– Slabe građe
– Privremeni gubitak pigmentacije nosne pečurke (‘snežni nos’)
– Slab, kratak lični deo, sa slabo razvijenim zubima
– Nedostatak jednog (1) sekutića
– Previše velike ili buljave oči
– Previše velike ili previše male uši. Uši različitog oblika ili drugačije nošene nego što je standr- dom propisano
– Previše duga ili previše kratka leđa
– Savijene prednje šape, nepravilan front
– Previše meka ili previše gruba dlaka
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivni ili previše povučeni psi
– Ukupno nedostaje više od 4 zuba; nedostatak 2 ili više sekutića
– Očnjaci se nalaze u vestobularnoj poziciji
– Podvijanje ili izvijanje očnog kapka
– Obim grudi veći od 50 cm
– Rep povijen ili nošen iznad leđa
– Duga dlaka i tigrasta šara kod pasa koji su stariji od 2 godine
– Gruba ili kovrdžava dlaka nalik na pamuk ili vunu
– Bele oznake prekrivaju više od 20% dlake; bela oznaka na glavi
– Nepravilni, iznenadni, grčeviti pokreti (‘grč škotskog terijera’)
– Težina preko 10 kg ili manje od 6 kg
– Povučenost, neuravnoteženost ili agresivnost
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.