logo kinoloski savez

ČAU-ČAU

Naziv rase: ČAU-ČAU
Originalni naziv rase:CHOW-CHOW
Br. Standarda: 205
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Zemlja porekla: Kina Patronat: V. Britanija

Kratki istorijat: Kao zemlja porekla smatra se Kina gde je bio čuvar ali i lovački pas. Kinezima je čau poznat više od 2000 godina i u srodstvu je sa nordijskim psima špic tipa, ali nosi i gene mas- tifa. Zbog politike neizvoza iz Kine, čau je u drugim zemljama sveta počeo da se pojavljuje tek početkom XIX veka. Negde krajem XVIII veka stigao je i u Englesku, ali nije bio zapažen kao rasa sve do 20-tih godina XX veka, kada je određen broj pasa predstavljen na Krafts izložbi 1925.godine.
Opšti izgled: Aktivan, kompaktan, kratkih leđa i dobro izbalansiran; nalik na lava, ponosan, gor- dog držanja, skladne građe; rep nosi poprilično iznad leđne linije. Trebalo bi da uvek može da se slobodno kreće i ne sme da ima dlake u onoj meri u kojoj bi mu to ometalo aktivnost ili mu stvar- alo nelagodnost pri toplom vremenu. Karakterističan je plavičastocrni (modar) jezik.
Važne proporcije: Rastojanje od grebena do lakta jednako je rastojanju od lakta do podloge. Temperament: Tih pas; dobar čuvar; nezavistan, odan, ali ne previše prijateljski nastrojen. Glava:
Lobanjski deo Lobanja: Ravna, široka. Stop: Nije naglašen.
• Lični deo
Nosna pečurka: Uvek je velika i široka. Boja je crna sa izuzetkom bež i kod gotovo belih pasa kada je dozvoljeno da nosna pečurka bude i svetlije boje, a kod plavih i svetlosmeđih da bude iste boje kao i dlaka ( s tim što se crna boja preferira u svim slučajevima).
Njuška: Srednje dužine, široka od očiju pa do kraja (nije špicasta poput lisičije).
Usne: Idealno je da budu crne boje, u istoj nijansi, kao i tvrdo nepce i sluzokoža delova gornje usne, a jezik plavičastocrn (modar). Međutim, nešto slabija nijansa može da bude na desnima kod plavih i svetlosmeđih pasa, a još slabija kod bež i belih.
Zubalo: Zubi su jaki i jednaki, vilica je snažna; savršen, potpuno i pravilno makazasto zubalo, tj. gornji zubi preklapaju donje i vilice pravilno naležu.
Oči: Tamne, ovalnog oblika, srednje veličine i bistre. Kod plavih i svetlosmeđih pasa dozvoljava se ista takva boja očiju. Bistro oko, bez pojave entropije, nikada se ne kažnjava samo zbog veličine.
Uši: Male, debele, blago zaobljene na vrhu i nosi ih podignuto; rastojanje između njih je poprilično ali dosta naginju napred preko očiju i jedno prema drugom, dajući rasi neobični karakteristični nat- mureni izraz. On se nikada ne može postići opuštenom naboranom kožom glave.
Vrat: Snažan, pun, nije kratak, lepo oblikovan i blago zaobljen. Dovoljno dug da bi pas ponosno nosio glavu iznad leđne linije.
• Telo
Leđa: Kratka, prava i snažna.
Slabine: Snažne.
Grudi: široke i duboke. Rebra su pravilno zaobljena, ali grudni koš nije bačvast.
Rep: Usađen visoko i nošen prilično iznad leđne linije.
• Noge Prednje noge
Lopatice: Mišićave i ukošene.
Lakat: Na jednakoj udaljenosti od grebena i od podloge.
Podlaktica: Savršeno prava, lepo oblikovanih kostiju. Prednje šape: Male, okruglaste, mačje šape, stoji na prstima. Zadnje noge
Opšti izgled: Gledano iz profila, šapa je direktno ispod zgloba kuka.
Butine: Pravilno razvijene.
Koleno: Samo blago uglovano.
Potkolenica: Pravilno razvijena.
Zadnje došaplje: Skočni zglob je dosta spušten. Od zgloba naniže izgleda pravo i nikada nije sav- ijeno.
Zadnje šape: Male, okruglaste, mačje šape, stoji na prstima.
Kretanje: Relativno kratkog koraka, zadnje noge ne podiže visoko, naizgled jedva da dodiruje zemlju, pa zbog toga pokreti liče na pokrete klatna kada se gleda iz profila. Njegov osoben kratki korak mu omogućava da se kreće slobodno, nikada tromo i dugo. Prednje i zadnje noge se pokreću paralelno i napred. Psi uvek treba da se kreću slobodno i bez ometanja ili bilo kakvih naznaka nelagode.
Dlaka: Ili gruba ili glatka.
Gruba: Pas je izuzetno odlakan, dlaka je gusta prava i nakostrešena ali ne preduga. Pokrovna dlaka je gruba, a podlaka je meka i vunasta. Naročito je gusta oko vrata gde se formira griva ili kragna sa izraženim „pantalonama“ na spoljnoj strani butina.
Glatka: Dlaka je kratka, gusta, prava, uspravna, nije polegla, poput pliša.
Svako skraćivanje dlake koje menja prirodne konture ili izraz treba sankcionisati, sa izuzetkom šapa koje mogu da budu negovane.
Boja: Ceo pas je crne, riđe, plave, svetlosmeđe, bež ili bele boje, često sa različitim nijansama, ali bez šara i ili drugih boja (donja strana repa i unutrašnja strana butina su često svetlije boje).
Veličina:
Visina u grebenu: mužjaci 48 – 56 cm
ženke 46 – 51 cm
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivan ili preterano plašljiv.
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B.: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.