logo kinoloski savez

BUL TERIJER

Naziv rase: BUL TERIJER
Originalni naziv rase:ENGLISH BULL TERRIER
Br. Standarda: 11
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Zemlja porekla: Velika Britanija.

Kratak istorijat: Izvesni Džejms Hinks je prvi standardizovao ovu rasu pedesetih godina XIX veka, birajući pse sa jajastom glavom. Ova rasa je prvi put predstavljena onako kako je danas poz- najemo u Birmingemu godine 1862. Klub bul terijera je osnovan 1887. godine. Ono što je zan- imljivo u vezi sa ovom rasom jeste da u standardu prilično promišljeno stoji: „Ne postoje ograničenja ni u telesnoj masi ni u visini, ali bi trebalo da se stiče utisak da je pas dobro razvijen za svoju veličinu i to u skladu sa njegovim karakteristikama i polom“. Pas uvek treba da bude skladan.
Opšti izgled: Snažne građe, mišićav, skladan i aktivan pas sa odvažnim, odlučnim i pametnim izrazom. Njegovo jedinstveno obeležje je pognuta glava, jajastog oblika. Nezavisno od veličine, polni diformizam bi trebalo da bude izražen.
Temperament: Hrabar, žustar i raspoložen za igru. Temperament je ujednačen i može se disci- plinovati. Iako je tvrdoglav, naročito je dobar sa ljudima.
Glava: Glava je duga, jaka i duboka sve do njuške, ali nije gruba. Gledano spreda, glava je u obliku jajeta i u potpunosti ispunjena bez šupljina i udubljenja. Profil je blago povijen (ispupčen) od vrha lobanje do vrha nosne pečurke.
• Lobanjski deo:
Lobanja: Gornji deo lobanje je gotovo ravan između ušiju.
• Lični deo:
Nosna pečurka: Treba da bude crne boje i povijena na vrhu. Nosni otvori su pravilno razvijeni.
Usne: Čiste i prisno vezane za vilice.
Zubalo: Zagriz je dubok i snažan. Zubi su zdravi, čisti, jaki, pravilno raspoređeni i normalne veličine, pravilnog i potpunog makazastog zubala, tj. gornja vilica preklapa donju i zubi pravilno naležu.
Oči: Izgledaju uzane i trouglaste, ne tako izražene, crne ili što je više moguće braon tako da delu- ju gotovo crne sa prodornim sjajom. Rastojanje od vrha nosne pečurke do očiju naizgled je veća od rastojanja između očiju i vrha lobanje. Plave ili delimično plave oči nisu poželjne.
Uši: Male, tanke i blizu postavljene. Pas bi trebalo da ih održava čvrsto uspravljenim dok su podignute.
Vrat:
Veoma mišićav, dug, povijen, sužava se od lopatica prema glavi. Koža na vratu je zategnuta. Telo: Pravilnog oblika sa vidljivim lukom rebara i velikom dubinom od grebena do fronta, tako da je front bliži zemlji od stomaka.
Leđa: Kratka, snažna; linija leđa je iza nivoa grebena, i povija se blago preko slabina.
Slabine: široke, mišićave.
Grudi: Gledano spreda grudi su široke.
Donja linija i stomak: Od fronta do stomaka formira se linija povijena naviše.
Rep: Kratak, nisko usađen i pas ga drži horizontalno. U korenu je debeo i sužava se u finu tačku.
• Noge
Prednje noge:
Opšti izgled: Pas treba da čvrsto stoji na nogama koje treba da su savršeno paralelne. Kod odraslih pasa dužina prednjih nogu treba da bude približno jednaka dubini grudi.
Lopatice: Snažne i mišićave bez opterećenja. Lopatice su široke, ravne, postavljene blizu zida grudnog koša i imaju veoma izraženu kosinu unazad prednje ivice od dna do vrha, formirajući gotovo prav ugao sa nadlakticom.
Lakat: Drži ga ispravljeno i snažno.
Podlaktica: U prednjim nogama su oble, jake kosti najčvršćeg tipa.
Došaplje: Uspravno.
Šapa: Zaobljena i kompaktna sa pravilno zaobljenim prstima.
• Zadnje noge:
Opšti izgled: Zadnje noge su paralelne kada se gledaju otpozadi.
Butine: Mišićave.
Koleno: Dobro uglovan zglob. Potkolenica: Dobro razvijena. Skočni zglob: Pravilnih uglova.
Zadnje došaplje: Kost do šape je kratka i jaka.
Zadnje šape: Zaobljene i kompaktne sa pravilno zaobljenim prstima.
Kretanje: Kad se kreće izgleda čvrst, lako hoda slobodnim, laganim korakom i uz uobičajenu živahnost. Kada kasa, kretanje je paralelno, napred i pozadi, konvergirajući prema centralnoj lin- iji onda kada trči brže. Prednje noge izbacuje pravilno napred, a zadnje se kreću lako u kuku, savijajući se dobro u kolenu i skočnom zglobu uz veliki potisak.
Koža: Koža je zategnuta.
l Dlaka:
Kratka, polegla, jednaka, sjajna i oštra na dodir. Mekša podlaka može biti prisutna zimi.
Boja: Za bele, čista bela dlaka. Pigmentaciju kože i oznake na glavi ne treba kažnjavati. Za obo- jene, boja dominira; mada se boje tretiraju jednako, preferira se tigrasta šara. Crna tigrasta šara, riđa boja i svetlo smeđa su prihvatljive, kao i trobojnost. Tačkaste oznake na beloj dlaci su nepoželjne. Plava boja i tamno smeđa su izrazitno nepoželjne.
l Veličina i težina:
Ne postoje ograničenja u telesnoj masi, ali bi trebalo da se stiče utisak da je pas dobro razvijen za svoju veličiniu i to u skladu sa njegovim karakteristikama i polom.
l Mane:
Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzi- maju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivni i previše plašljiv pas.
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potupunosti spušte- na u skrotum.