logo kinoloski savez

BUL MASTIF

Naziv rase: BUL MASTIF
Originalni naziv rase:BULLMASTIFF
Br. Standarda: 157
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratki istorijat: Bulmastif je nastao od staroengleskog mastifa i buldoga. Prvobitno je bio pas čuvar, a u davnim vremenima je pomagao čuvaru lovišta da uhvati lovokradice. Bulmastif je pametan pas dobre moći zapažanja; potpuno je pouzdan i u fizičkom i u mentalnom pogledu i može brzo da proceni situaciju. Čuven je po svojoj hrabrosti i odbrani od uljeza.
Opšti izgled: Snažne građe i simetričan; pokazuje veliku snagu, ali nije nezgrapan; generalno dobrog zdravlja i aktivan.
Temperament: Sposoban, izdržljiv, aktivan i pouzdan. Energičan, oprezan i veran.
• Glava Lobanjski deo
Lobanja: Gledano iz svih uglova, lobanja je velika i kvadratična. Kada mu nešto privuče pažnju, vidljivi su nabori, ali ne i kada je miran. Lobanja je široka i duboka.
Stop: Naglašen.
• Lični deo
Nosna pečurka: Dobro rašireni nosni otvori. Nosnik je širok; ravan, gledano iz profila nije ni šil- jast ni okrenut naviše.
Njuška: Njuška je kratka; rastojanje od vrha nosne pečurke do stopa približno je jednako jednoj trećini dužine od vrha nosne pečurke do potiljne kvrge; ispod očiju je široka i širina joj ostaje goto- vo ista do kraja nosne pečurke; zarubljena je i četvrtasto oblikovana i formira prav ugao sa loban- jskim delom.
Usne: Gornja usna nije viseća; nikada se ne spušta ispod nivoa donje vilice.
Zubalo: Donja vilica je cela široka. Poželjan je klještast zagriz , ali se dozvoljava i blagi predgriz iako nije poželjan. Očnjaci su veliki i dosta razdvojeni. Ostali zubi su jaki, jednaki i pravilno raspoređeni.
Obrazi: Lepo ispunjeni.
Oči: Tamne boje ili boje lešnika, srednje veličine; razdvojene su za širinu njuške, sa čeonom braz- dom u sredini. Svetle ili žute oči su izrazito nepoželjne.
Uši: Uši su u obliku slova „V“, postavljene unazad, usađene visoko i široko, u nivou potiljne kvrge dajući četvrtast oblik lobanji što je i najvažnije. Uši su male i tamnije boje od ostatka tela. Kada je pas na oprezu, vrh uva je u ravni sa okom. Uši u obliku ruže su izuzetno nepoželjne.
Vrat: Lepo zaobljen, srednje dužine, veoma mišićav i u obimu gotovo jednak lobanjskom delu.
• Telo
Leđa: Kratka i prava zbog čega deluju kompaktno, ali nisu toliko kratka da bi to ometalo aktivnost psa. šaranasta i ulegnuta leđa su veoma nepoželjna.
Slabine: Slabine su široke i mišićave sa prilično dubokim bokovima.
Grudi: Grudi su široke i duboke, prilično spuštene između prednjih nogu, a front je dubok. Rep: Usađen je visoko, šnažan je u korenu i sužva se, seže do skočnog zgloba; nošen je prav ili povijen, ali ne na način kako to čine lovački psi. Prelomljen rep je veoma nepoželjan.
• Noge
Prednje noge:
Opšti izgled: Prednje noge su široko razdvojene što čini širok front. Lopatice: Lopatice su mišićave, uglovane i snažne; nisu opterćene. Podlaktica: Prednje noge su snažne i prave; dobrih kostiju.
Došaplje: Došaplja su prava i snažna.
Prednje šape: Pravilno oblikovane, mačje šape, sa zaobljenim prstima. Jastučići su čvrsti. Poželjni su tamni nokti. Razdvojeni prsti su veoma nepoželjni.
• Zadnje noge:
Opšti izgled: Zadnje noge su snažne i mišićave.
Potkolenica: Lepo razvijena potkolenica koja ukazuje na snagu i aktivnost ali ne odaje utisak nezgrapnosti.
Skočni zglob: Umereno uglovan. Kravlji stav je veoma nepoželjan.
Zadnje šape: Pravilno oblikovane, mačje šape, sa zaobljenim prstima. Jastučići su čvrsti. Poželjni su tamni nokti. Razdvojeni prsti su veoma nepoželjni.
Kretanje: Kretanje pokazuje snagu i svrsishodnost. Kada se kreće napred, ni prednje ni zadnje noge ne treba da se ukrštaju ili prepliću, desna prednja i leva zadnja noga treba da se podižu i spuš- taju istovremeno. Čvrsta leđa ne treba da bude narušena snažnim potiskom zadnjih nogu što ukazuje na ujednačeno i harmonično kretanje.
Dlaka:
Kratka i gruba, otporna na različite vremenske uslove, polegla uz telo. Duga, svilenkasta ili vunas- ta dlaka je veoma nepoželjna.
Boja: Sve nijanse tigraste šare, žućkastosmeđa ili riđa; boja treba da bude ujednačena i jasna. Slaba bela oznaka na grudima se dozvoljava. Druge bele oznake su nepoželjne. Neophodno je da njuška bude crna i treba da prelazi u svetliju nijansu prema očima, sa tamnim oznakama oko očiju koje doprinose celokupnom izrazu.
l Veličina i težina:
Visina u grebenu: mužjaci: 64 – 69 cm
ženke: 61 – 66 cm
Težina: mužjaci: 50 – 59 kg
ženke: 41 – 50 kg
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane sankcionišu treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Diskvalifikujuće greške:
– agresivan ili previše plašljiv;
– svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B.: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa potpuno spuštena u skrotum.