logo kinoloski savez

BRETANJSKI RIĐI BASET

Naziv rase: BRETANJSKI RIĐI BASET
Originalni naziv rase:BASSET FAUVE DE BRETAGNE
Br. Standarda: 36
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Zemlja porekla: Francuska

Kratki istorijat:
Ovaj mali baset ima iste osobine kao rasa od koje se razvio: riđi bretanjski grifon. U 19. veku veoma je bio popularan u regiji iz koje potiče, a reputaciju na nivou zemlje stekao je 30-ih godi- na 20. veka.
Njegov talenat za lov omogućio mu je da za lov na zečeve nekoliko puta osvoji trofej Francuskog kupa, što ga je učinilo veoma popularnim.
Opšti izgled: Po glavnim obeležjima glave, sastavu dlake, boji, načinu na koji nosi rep, bretanjski riđi baset podseća na rasu od koje potiče. Prvenstveno radi u šikarama; strnjikama na visokim obroncima. To je mali, živahan pas, u celini gledano, malo tokmast, koji je u potpunosti zadržao izgled baseta. Prednje noge su blago krive ili skoro prave, žustar je za svoju veličinu.
Glava: Lobanja bolje izdužena, potiljna kvrga istaknuta. Gledana od napred, lobanja ima izgled punog luka malo uleglog u sredini (ne preterano) sužavajući se do nivoa nadočnih arkada koje nisu suviše istaknute.
Lični deo: Izdužen, ravan ili blago kljunast. Stop nešto istaknutiji nego kod velikog riđeg.
Njuška: Žvale slabo naglašene, njuška radije zašiljena nego kvadratična.
Oči: Tamne, kestenjaste, konjuktive nisu vidljive, pogled živahan.
Nosna pečurka: Crna ili tamnokestenjasta.Nozdrve dobro otvorene.
Uši: Usađene tačno u nivou linije oka, jedva dosežu njušku, zašiljene, prekrivene kratkom i tan- jom dlakom nego na ostalim delovima tela.
Vrat: Prilično kratak i mišićav.
Grudni koš: Dubok i širok. Rebra: Prilično zaobljena. Leđa: Kratka i široka.
Krsta: Široka, čvrsta i veoma mišićava.
Stomak: Blago pribran.
Lopatice: Kose.
Prednje noge: Jake, prave ili blago krive.
Butine: Veoma mišićave.
Zadnje noge: Uspravne, skočni zglobovi osrednje uglovani.
Šape: Kompaktne, prsti zbijeni.

Rep: Blago srpasto nošen, srednje dužine, debeo u korenu, često (spie) i zašiljen na vrhu. Dlačni pokrivač: Dlaka je vrlo oštra, suva, prilično kratka, nikada ni vunasta ni kovrdžava, ne treba da izgleda neuredno.
Boja: Riđa, najbolje su nijanse zrelog žita i crvene opeke, sa ponekad belom zvezdom na grudi- ma koja nije za priželjkivanje.
Visina: Od 32 do 38 cm. sa tolerancijom od +2 cm za izuzetne primerke.
Kretanje: Živahno.
Mane: Nežan i suvonjav izgled; široka ili uska lobanja; prenaglašene nadočne arkade; šiljata ili kratka njuška, sa žvalama; nisko usađene, suviše kratke, suviše duge ili ravne uši, prekrivene kovrdžavom dlakom; suviše duga leđa; hrtoliki stomak; suviše okrugle butine; slabe i široke šape; beo dlačni pokrivač i dlačni pokrivač boje uglja nisu za priželjkivanje.
N.B. Mužjaci mora da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.