logo kinoloski savez

BOBTEIL

Naziv rase: BOBTEIL
Originalni naziv rase:OLD ENGLISH SHEEPDOG (BOBTAIL)
Br. Standarda: 16
Klasifikacija FCI: GRUPA I - PASTIRSKI PSI I PSI TERAČI STOKE(SEM ŠVAJC. PASTIRSKIH PASA)

Zemlja porekla: Velika Britanija

Kratak istorijat: Iako se staroengleski ovčari navode u registru kao britanski, smatra se da u stvari vode poreklo od kontinentalnih ovčarskih pasa. Danas se svrstava u autohtonu britansku rasu i često se naziva bobtejl. Snažan je, skladno građen i veoma odlakan; njegova dlaka je nje- govo karakteristično obeležje i otporna je na različite vremenske uslove. Ovo je u osnovi seoski pas, inteligentan i druželjubiv; ima naročito glasan lavež koji je dovoljan da uplaši svakog nez- vanog gosta.
Opšti izgled: Snažan pas, kvadratičnog formata, izuzetno simetričan i generalno zdrav i upotre- bljiv za rad. Ni u kom slučaju nije visokonog. Veoma odlakan po celom telu. Zbijen je, mišićav, okretan pas sa visoko inteligentnim izrazom. Njegovu prirodnu spoljnu liniju ne bi trebalo men- jati šišanjem. Odlikuje se velikom izdržljivosti, leđna linija mu se blago podiže i gledano odozgo telo mu je kruškastog oblika. Pri kretanju, a naročito laganom, karakteristično je njihanje. Lavež je specifičan po tonu.
Važne proporcije: Pas je niži u grebenu nego u predelu sapi. Glava je u proporciji sa ostatkom tela. Lični deo čini gotovo polovinu dužine glave.
Temperament: Poslušan i druželjubiv pas uravnoteženog temperamenta. Hrabar, veran i pouzdan, bez nagoveštaja razdražljivosti ili bezrazložne agresivnosti.
• Glava Lobanjski deo
Lobanja: Velika i kvadratična. Lepo zaobljena iznad očiju.
Stop: jasno izražen.
• Lični deo
Nosna pečurka: Velika i crna. Nozdrve su široke.
Njuška: Snažna, kvadratična i zarubljena.
Zubalo: Zubi su jaki, veliki i pravilno raspoređeni. Makazasto zubalo – vilice su snažne sa savršenim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, tj. gornji sekutići bez međuprostora dodiruju donje i zubi su vertikalno postavljeni. Klještasto zubalo se toleriše, ali nije poželjno.
Oči: Dobro razmaknuto jedno od drugog. Tamne su boje ili su različitih boja. Oba plava oka su prihvatljiva. Svetle oči nisu poželjne. Pigmentacija ivica na očnim kapcima je prednost.
Uši: Male su ravno nošene postrano na glavi.
Vrat: Dug, snažan i graciozno nošen.
Telo: Prilično kratko i kompaktno.
Sapi: Veoma jake, široke i blago zaobljene.
Grudi: Grudi su duboke, front je izražen, a grudni koš je širok sa dobro zaobljenimm rebrima.
Rep: Ranije je uglavnom kupiran ili je prirodno zakržljao.
Kupiran: Obično uklonjen u potpunosti.
Nekupiran: Prirodno nošen. Obrastao bujnom dlakom.
• Noge Prednje noge
Lopatice: Pravilno su postavljene unazad i u grebenu su usko postavljene. Nepoželjne su teške lopatice
Lakat: Priljubljen uz telo.
Podlaktica: Prednje noge su savršeno prave, masivnih kostiju i dobro podupiru telo.
Prednje šape: Male, okruglaste i čvrste. Prsti su pravilno zaobljeni. Jastučići na šapama su debeli i čvrsti. šape nisu okrenute ni unutra ni spolja.
• Zadnje noge
Opšti izgled: Noge su veoma odlakane, zaobljene i mišićave.
Koleno: Pravilno oblikovano, ali ne preterano izraženo.
Potkolenica: Duga i pravilno razvijena.
Skočni zglob: Nisko postavljen.
Zadnje došaplje: Gledano otpozadi, došaplje je paralelno.
Zadnje šape: Male, okruglaste i čvrste. Prsti su pravilno zaobljeni. Jastučići na šapama su debeli i čvrsti. šape nisu okrenute ni unutra ni spolja.
Kretanje: U koraku pokazuje medveđe rolanje zadnjih nogu. Pri kasu, lako opružanje sa snažn- im potiskom pri čemu se noge pomeraju samo napred. Veoma elastičan galop. Pri laganom kre- tanju neki psi ravanišu. Pri kretanju glava treba da je nošena u prirodnom, nižem položaju.
Dlaka
Bujna, grube teksture, nije prava ali je čupava i bez kovrdža. Podlaku čini dlaka koja odbija vodu. Glava, lobanjski deo i vrat su veoma odlakani, uši umereno, prednje noge su cele dobro odlakane, a zadnje noge su znatno odlakanije nego ostatak tela. Kvalitetu i teksturi treba davati prednost u odnosu na dužinu i bujnost.
Boja: Bilo koja nijansa sive, beličaste ili plave. Telo i prednje noge treba da budu jednobojni sa ili bez belih „čarapa“. Bele fleke na jednobojnim površinama su nepoželjne. Glava, vrat, prednje noge i donji deo trbuha treba da budu beli sa ili bez oznaka. Bilo koja nijansa braon boje je nepoželjna.
l Veličina i težina:
Visina u grebenu: mužjaci 61cm i više
ženke 56 cm i više
Tip i proprcije su najvažniji i nikako se ne smeju zanemariti u odnosu na veličinu.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka ima se smatrati manom i moraju se penalizovati srazmerno težini mane i njenom uticaju na zdravlje i dobrobit psa i na njegovu sposobnost da ispunjava uobičajene zadatke.
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivan ili preterano plašljiv.
– Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B.: Mužjaci moraju imati dva normalna razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.