logo kinoloski savez

BERNSKI PASTIRSKI PAS

Naziv rase: BERNSKI PASTIRSKI PAS
Originalni naziv rase:BERNER SENNENHUND
Br. Standarda: 45
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Upotreba: Nekada je bio čuvar, terač stoke, pas za vuču u seljačkim domaćinstvima, danas je to
„porodičan“, svestrano upotrebljiv radni pas.
Istorijat: Bernski planinski pas je „seljački“ pas duge istorije. Gajen je u oblastima ispod Alpa i delovima srednje Švajcarske, kao i u okolini Berna, kao pas čuvar, terač stoke i pas za vuču. Po zaseoku i kafani „Dürrbächler“, kod Rigisberga, gde je ovaj dugodlaki trobojni pas posebno gajen, dobio je svoje prvobitno ime „Dürrbächler“. Posle 1902, 1904. i 1907. kada su ovi psi prikazani na izložbama, u novembru 1907. sakupilo se nekoliko odgajivača iz Burgdorfa i otpočeli su sa uzgojem. Oni su osnovali „Schweizerische Dürrbäch Klub“ i sastavili prvi standard. Na izložbi u Burgdorfu 1910. gde su mnogi seljaci iz okoline doveli pse, sakupilo se 107 pasa ove rase. Od tada je rasa u odnosu na ostale švajcarske planinske pse nazvana samo bernski planinski pas (Berner Sennenhund). Psi su se raširili po celoj Švajcarskoj, a ubrzo i u susednoj Nemačkoj. Danas je bernski planinski pas, zahvaljujući svojoj atraktivnoj trobojnosti i karakteru, poznat
širom sveta kao pas za porodicu.
Opšti izgled: Dugodlaki, trobojni, iznad srednje visine, snažan i pokretan radni pas sa čvrstim nogama, harmoničan i izbalansiran.
Proporcije: Odnos visine grebena i dužine tela treba da je 9:10, više snažan nego dug.
Narav: Siguran, oprezan, budan, bez straha u svim dnevnim situacijama neustrašiv i privržen u okruženju sa pouzdanim osobama, siguran u sebe i prijateljski prema strancima. Srednjeg tem- peramenta, dobra vodljivost.
Glava: Snažna. Od napred i iz profila gledano gornji deo glave blago zaobljen. Izražen, ali ne previše jak stop. Slabo ozražena čeona brazda. Snažna srednje duga njuška.
Nosna pečurka: Crna
Usne: Nisu teške, priležuće.
Zubalo: Potpuno, snažno, makazasto.
Oči: Tamno-braon, bademaste sa dobro priležućim kapcima.
Uši: Trouglaste, blago zaobljene, visoko usađene, srednje velike, u mirovanju ravno priležuće.
Vrat: Snažan, mišićav, srednje dužine.
Telo: Snažno, kompaktno.
Grudni koš:
Dopire do laktova, širok sa jasnim predgrudima. Široko ovalnog je poprečnog preseka.
Leđa: Čvrsta i ravna. Slabine: Široke i snažne. Sapi: Blago zaobljene. Stomak: Nije prikupljen
Rep: Kitnjast, dopire najmanje do skočnog zgloba. Opušten u mirovanju u kretanju lebdi iznad leđa, ili je nošen blago preko njih.
Prednje noge: Od napred gledano ravne i paralelne. Postavljene široko.
Plećka:
Duga, snažna, koso postavljena, sa nadlakticom ne gradi tup ugao, prilegla i dobro mišićava.
Šaplje: Čvrsto, vertikalno postavljeno.
Šape: Kratke, okrugle i zatvorene. Prsti dobro zakrivljeni.
Zadnje noge: Nisu uske, posmatrano od pozadi ravne. Došaplje i šape ni unutra ni napolje postavljene. Zaperci moraju biti odstranjeni.
Butina: Prilično duga. Posmatrano sa strane sa potkolenicom gradi jasan ugao, široka, snažna i mišićava.
Skočni zglob: Snažan i dobro uglovan.
Kretanje: Osvaja prostor ravnomernim pokretima u svim tipovima kretanja. Izdašan i slobodan iskorak sa dobrim potiskom zadnjih nogu. U koraku su noge, posmatrano od napred i nazad para- lelne.
Dlaka: Duga, ravna ili blago talasasta.
Boja: Osnovna boja je sasvim crna, sa satenskim braon-crvenim oznakama na obrazima, iznad očiju, na sve četiri noge i na grudima, i sa belim oznakama: a) čiste, simetrične bele oznake na glavi, lisa ne treba da se prostire preko nadočnih oznaka, a na njušci najviše do ugla usana. b) bele umereno široke oznake na guši i grudima. c) poželjne su bele šape i beli vrh repa. d) Toleriše se mala bela fleka na potiljku i mala bela fleka oko čmara.
Visina: Mužjaci 64-70 cm, idealno 66-68 cm, ženke 58-66 cm, idealno 60-63 cm.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka je greška, čija ocena je srazmerna težini odstu- panja.
Lak kostur. Predgriz i podgriz. Nedostatak drugih zuba osim 2xP1, treći molari (M3) se ne uzi- maju u obzir. Entropijum, ektropijum. Ulegnuta leđa, nadgrađenost, padajuća leđna linija. Prstenast rep, slomljen rep. Izražena talasastost dlake.
Greške u oznakama i boji: Nedostajuće bele oznake na glavi, preširoka lisa i/ili bele oznake na njušci koje jasno prelaze ugao usana, velika bela potiljna fleka, bela kragna, belina na prednjim noga- ma koja se proteže jasno iznad sredine nadlaktice, asimetrične oznake na glavi i grudima, crne fleke i oznake na belinama na grudima, nedovoljno čisto bele (jako pigmentacione fleke), braon ili crveni ton osnovne crne boje, agresivnost, izmenjen karakter.
Diskvalifikacione greške: „Rasečen rep“, plave, čakaraste oči, kratka dlaka nedostajuća trobo- jnost, druga boja osim crnog plašta.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.