logo kinoloski savez

BAVARSKI PLANINSKI KRVOSLEDNIK

Naziv rase: BAVARSKI PLANINSKI KRVOSLEDNIK
Originalni naziv rase:BAYRISCHER GEBIRGSSCHWEISSHUND
Br. Standarda: 217
Klasifikacija FCI: GRUPA VI - GONIČI,TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE

Istorijat: Svi lovački psi koji su radili na povodniku i krvoslednici potiču od goniča, preteča lovačkih pasa. Svi čisti goniči imaju fin nos na tragu sitne i krupne divljači, najveću sigurnost na tragu, veoma izraženu želju za traganjem i sledoglasnosti pri lovu. Prvobitno su iz čopora uzimani najpouzdaniji i najsigurniji goniči i sa njima, vođenim na povodniku, tražena je izgubljena, ranje- na divljač. Potom su od ovakvih, najmirnijih i najvodljivijih goniča, nastali kasnije psi koji su radili na povodniku (samo za prirodan, hladan, zdrav trag) i krvoslednici (vođeni i na veštački trag). Ukrštanjem genetski relativno bliskih rasa krajem 18. veka i početkom 19. veka nastao je današnji hanoverski krvoslednik. Posle revolucije 1848. dakle posle rasparčavanja velikih revira i smenjivanjem nekadašnjih metoda lova, sa novim, opreznim hodom na tragu krupne divljači i lov čekanjem uz istovremeno popravljanje pušaka, bili su potrebni psi za rad posle pucnja, a specijal- izacijom za sigurniji rad na remenu nije se morao zaboraviti lov hajkom, želja za izdržavanjem do kraja i oštrina, naročito u brdskim revirima. Tamo se hanoverski krvoslednik pokazao teškim. Ka ovim željenim osobinama i u težim brdskim revirima, gajio je baron Karg-Bebenburg iz Reichenhala, posle 1870. Rasne i oplemenjene lakše brdske krvoslednike. Tada je on ukrštao hanoverske krvoslednike sa crvenim brdskim goničima. Pridodati su bili i psi drugih rasa iz planinskih revira, tako da je danas bavarski krvoslednik klasičan pratilac profesionalnih lovaca i
šumara. Klub „fur Bazerische Gebirgschweishunde“ osnovan je 1912. sa sedištem u Minhenu. On je jedini priznati odgajivački klub za bavarskog krvoslednika u Nemačkoj.
Opšti izgled: Ukupno harmoničan, lakši, veoma pokretan i mišićav, srednje veliki pas. Telo je nešto duže od visine, pozadi nešto uzdignutije. Ne stoji visoko na nogama. Glava je nošena vodor- avno ili nešto višlje, rep je nošen vodoravno ili koso u stranu.
Karakter: Miran i uravnotežen, privržen vlasniku, uzdržan prema strancima. Zahteva se čvrst, siguran u sebe, neustrašiv i lako vodljiv pas, koji nije niti plašljiv niti agresivan.
Gornji deo glave: Proporcionalno širok, zarubljeno zaobljen, čelo jasno ograničeno. Nadočni lukovi dobro razvijeni. Potiljna kvrga slabo razvijena.
Stop: Izražen.
Nos: Dobre veličine, nije preširok, nozdrve dobro otvorene. Crn ili tamno crven.
Njuška: Odvojena od očiju, nešto kraća od lobanje, dovoljno široka, nije špicasta. Nosnik blago zaobljen ili ravan.
Usne: Dobro preklapajuće, srednje debljine. Ugao usana dobro vidljiv.
Vilice/zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom pri čemu gornji sekutići prisno naležu na donje i zubi stoje vertikalno u vilici. Sa 42 zuba po zubnoj formuli, dozvoljeno je klještasto zubalo.
Obrazi: Samo srednje naglašeni.
Oči: Jasno, pozoran izraz. Ne prevelike i ne previše okrugle. Tamno braon ili nešto svetlije. Dobro priležući, pigmentisani kapci.
Uši: Nešto preko srednje dužine, ali dopiru najviše do nosa. Teške, usađene visoko i široko, zaobljene na donjem delu, padaju bez uvrtanja, priležuće.
Vrat: Srednje dug i snađan. Nešto slobodnija koža na guši. Gornja linija: Od grebena, ka zadnjem delu blago uzdignuta. Greben: Slabo izražen. Tečan prelaz od vrata ka leđima.
Leđa: Snažna i elastična.
Slabine: Proporcionalno kratke, široke, veoma dobro mišićave.
Sapi: Duge, prillično ravno se produžavaju.
Grudi: Srednje široke, dobro oblikovane predgrudi. Ovalni rebarni koš, dubok i dug sa rebrima koja se pružaju daleko unazad.
Donja linija: Postepeno se unazad podiže. Stomak blago prikupljen.
Rep: Srednje dug, dopire najviše do skočnog zgloba. Usađen visoko. Nošen vodoravno ili blago koso na gore.
Prednje noge: Gledano od napred ravne i paralelne, posmatrano sa strane stoje dobro pod telom. Dobra uglovanost.
Plećke: Dobro ukošene i unazad postavljene lopatice, snažna mišićavost.
Nadlaktica: Duga, dobro i suvo mišićava.
Laktovi: Priležući uz telo, ni napolje ni unutra okrenuti. Podlaktica: Suva i vertikalna, snažne kosti, veoma dobri mišići. Šaplje: Snažno.
Došaplje: Neznatno ka napred usmereno.
Šape: Kašikaste, sa dobro zaobljenim i usko međusobno naležućim prstima, kao i dobro ispun- jenim, jedrim, otpornim i dobro pigmentisanim jastučićima. Paralelne su u stavu i kretanju. Nokti su crni ili boje roga.
Zadnje noge: Snažne kosti. Gledano od pozadi ravne i paralelne. Dobra uglovanost.
Butina: Široka i veoma mišićava.
Koleno: Snažno.
Potkolenica: Srazmerno duga, mišićava i tetivasta.
Skočni zglob: Snažan.
Došaplje: Kratko, vertikalno.

Šape: Kašikaste, sa dobro zaobljenim i međusobno usko naležućim prstima, kao i dovoljno ispun- jenim, jedrim, otpornim i dobro pigmentisanim jastučićima. Paralelne su u stavu i kretanju. Nokti su crni ili boje roga.
Kretanje: Osvajajući prostor, dobar iskorak i dobar potisak. Prednje i zadnje noge paralelne, lako opružene.
Koža: Jaka, napeto priležuća.
Dlaka: Gusta, ravno priležuća, srednje oštra, sa malo sjaja. Finija na glavi i ušima, oštrija i duža na stomaku, nogama i repu.
Boja: Tamno crvena, jelenje crvena, crveno braon, crveno žuta, takođe bledo žuta do boje zemičke, crveno siva, kao zimska dlaka srndaća, takođe plamena ili tamno crvena. Na leđima je osnovna boja češće intenzivnija. Njuška i uši su tamniji. Rep često tamnije crven. Dozvoljene su male svetlije grudne fleke.
Veličina: Mužjaci 47-52 cm, a ženke 44-48 cm. Za mužjake i ženke ne postoji tolerancija na dole ili na gore.
Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje mora stajati u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Teške greške: Nos boje mesa, neznatan predgriz ili podgriz, delimično klještasto (ukršteno) zuba- lo, veoma slobodni očni kapci, jako ulegla ili šaranasta leđa, veoma ravan ili bačvast grudni koš, jako izvrnuti ili uvrnuti laktovi, jaka nadgrađenost, veoma uzak, kravlji ili „O“ stav zadnjih nogu u stavu ili kretanju, isuviše fina ili isuviše tanka dlaka, jako odstupanje boje, crna obojenost sa crvenim oznakama, odstupanje u veličini.
Isključujuće greške: Slabost u naravi, jasan predgriz ili podgriz, ukršteno zubalo, nedostajući zubi (osim P1), ektropium, entropium, urođeno kratak rep.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.