logo kinoloski savez

AZAVAK

Naziv rase: AZAVAK
Originalni naziv rase:AZAWAKH
Br. Standarda: 307
Klasifikacija FCI: GRUPA X - HRTOVI

Upotreba: Vidosledan lov. U njemu su nomadi videli raskošnu životinju i saputnika.
Istorijat: Reč je o jednom afričkom hrtu, afro-azijskog modela koji je dospeo do Evrope 1970. Potiče iz basena Srednjeg Nigera iz dela Azavak. Stotinama godina je pratilac nomada iz južne Sahare.
Opšti izgled: Osobito visok i elegantan, odaje ukupan utisak visoke plemenitosti. Obrisi kostiju i mišića ostaju vidljivi ispod krutog i suvog vezivnog tkiva. Ovaj hrt je visokonog i telo mu je u obliku uspravnog pravougaonika.
Proporcije: Dužina tela prema visini grebena odnosi se kao 9:10. Kod ženki ovaj odnos može biti blago prekoračen. Dubina grudi prema visini grebena odnosi se kao 1:2. Širina lobanje prema dužini glave odnosi se kao 4:10.
Narav: Živahan, oprezan, distanciran. Prema strancima je rezervisan, ponekad nepristupačan, ali prema ljudima, koje prihvati, je nežan i pun ljubavi.
Glava: Duga, fina, suva, isklesana, prilično uska, pri tome bez preterivanja.
Lobanja: Više je ravna i duguljasta. Širina mora jasno biti manja od polovine dužine tela. Gornje linije lobanje i njuške su blago divergentne. Nadočni lukovi i čeona brazda su slabo izraženi. Potiljni greben, kao i potiljna kvrga, jasno izražena.
Stop: Veoma slabo izražen.
Nos: Dobro otvorene nozdrve. Sluzokoža nozdrva je crna ili braon. Njuška: Duga, ravna, sužava se, ali ne preterano, ka prednjem delu. Vilice: Duge i snažne.
Obrazi: Ravni.
Zubalo: Makazasto.
Oči: Bademaste, prilično velike. Boja im je tamna ili ćilibarna. Kapci pigmentisani.
Uši: Usađene prilično visoko. Tanke, uvek otvorene i ravne, sa prilično širokom bazom, na loban- ju priležuće, nikada „ružino“ uvo. Imaju oblik trougla sa blago zaobljenim vrhom. Osnova se podigne pri povećanoj pažnji psa.
Vrat: Dobro usađen, dug, tanak i mišićav, blago savijen. Koža je tanka i ne pravi podgušnjak.
Gornja linija: Gotovo ravna, horizontalna ili je kod kukova blago uzdignuta.
Greben: Dobro izražen.
Slabine: Kratke, suve i često blago zaobljene. Krsna kvrga je jasno istaknuta i u istoj je visini sa grebenom ili je viša.
Sapi: Kose, ali nisu jako padajuće.
Predgrudi: Nisu jako široke.
Grudi: Dobre dužine, duboke, ipak ne pružaju se do laktova. Nisu preširoke, ali moraju imati dovoljno prostora za srce, zbog toga ne smeju se ka grudnoj kosti naglo završavati.
Rebra: Duga, vidljiva, blago i ravnomerno zaobljena ka grudnoj kosti.
Donja linija: Naglašena savitljivost grudne kosti, ide bez prekida vrlo visoko ispod slabina, i stomak je prikupljen.
Rep: Nisko usađen, dug, tanak, suv. Prekriven je istom dlakom kao i telo, a na vrhu nosi belu
četkicu. On je opušten sa blago zavijenim vrhom.Kada je pas u povećanoj opreznosti može se nositi iznad horizontale.
Prednje noge: Duge, tanke, postavljene gotovo ravno.
Položaj: Apsolutno ravne i vertikalne.
Plećke: Duge, suvo mišićave i posmatrano iz profila, blago koso postavljene. Rameni ugao je veoma otvoren (oko 130 stepeni).
Šape: Okruglaste sa tankim prikupljenim prstima,jastučići su pigmentisani.
Zadnje noge: Duge i suve. Položaj: Apsolutno ravne i vertikalne. Butina:
Duga sa izraženom suvom muskulaturom. Ugao kuka je veoma otvoren (oko 130 stepeni).
Koleno: Ugao je veoma otvoren (oko 145 stepeni)
Došaplje: Ravno i suvo bez zaperaka.
Šape: Okruglaste. Jastučići su pigmentisani.
Kretanje: Uvek veoma gipko, pre svega u kasu i koraku sa visokom akcijom nogu. Skokovit galop. Azavak odaje utisak lakoće i elegancije. Kretanje kod ove rase ima primerno značenje.
Koža: Tanka, napeto priležuća po celom telu.
Dlaka: Kratka, tanka, na stomaku redukovana do bezdlakosti.
Boja: Lavlja, višebojnost na nogama je ograničena. Dozvoljene su sve nijanse boja od svetle boje peska do tamno-plamene. Na glavi je moguća crna maska, a lisa je veoma nepravilna.Kao ukras je bela fleka na grudima i bela četkica na kraju repa. Sve četiri noge moraju imati bele „čizmice“, naj- manje na šapama mora biti trag belog. Dozvoljena je crna tigravost.
Veličina: Mužjaci 64-74 cm, ženke 60-70 cm.
Masa: Mužjaci približno 20-25 kg, ženke 15-20kg.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenog smatra se manom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Težak opšti izgled, predugo telo, preširoka lobanja, naglašen stop, kukovi jasno niži od grebena, jaka depigmentacija.
Isključujuće greške: Nedostaci u tipu (naročito ako to upućuje na ukrštanje sa drugom rasom). Ostupanje u veličini za više od 3 cm, od standardom propisane vrednosti. Anatomska unakaženost
što nije posledica nesreće. Mane koje nisu stečene, a vezane su za invalidnost. Svaki urođeni nedostatak. Rebra koja su u predelu grudne kosti zaobljene na unutra tako da grudi izgledaju kao kutija za violinu. Predgriz ili podgriz. Oštra ili poluduga dlaka. Dlaka koja nije predviđena stan- dardom. Nedostatak beline na jednoj ili više nogu. Svetle oči, tzv. „oči grabljivice“. Panična, plašljiva ili do ujedljivosti agresivna narav.
N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.