logo kinoloski savez

AVGANISTANSKI HRT

Naziv rase: AVGANISTANSKI HRT
Originalni naziv rase:AFGHAN HOUND
Br. Standarda: 228
Klasifikacija FCI: GRUPA X - HRTOVI

Zemlja porekla: Avganistan Patronat: V. Britanija

Kratki istorijat: Prvi avganistanski hrt stigao je u Britaniju početkom XX veka, a jedan po imenu Zardin, odneo je spektakularnu pobedu na izložbi u Kristal Palasu u Londonu 1907. godine. Rasa je poznata i kao tazi, jer je veoma slična ruskoj rasi tog imena. Jedan od tipičnih lovačkih pasa osmatrača, avganistanski hrt, koji kako mu samo ime govori, dolazi sa planina Avganistana, je lovac i to će pokazati ako mu se ukaže prilika. Danas je avganistanski hrt glamurozni izložbeni pas koji mora kombinovati snagu i dostojanstveno držanje sa dugom, svilenkastom dlakom, ali i ori- jentalnim izrazom.
Opšti izgled: Stiče se utisak da je snažan i dostojanstven a uz to su kombinovani brzina i okret- nost. Glavu nosi ponosno.
Temperament: Za ovu rasu je karakterističan istočnjački ili orijentalni izraz. Avganistanski hrt ima prodoran pogled. Dostojanstven je i drži se na distanci sa ljudima, a poseduje izvesnu žustrinu i snagu.
Glava Lobanjski deo
Lobanja: Duga, ne previše uska sa izraženom potiljnom kvrgom. Skladna, a na vrhu se nalazi dugi „rep“.
Stop: Blago izražen.
Lični deo
Nosna pečurka: Preferira se crna, tamnosmeđa se dozvoljava kod svetlijih pasa.
Njuška: Duga, sa jakim vilicama.
Zubalo: Vilice su jake, sa pravilnim i potpunim makazastim zagrizom, tj. gornji zubi preklapaju donje i vilice pravilno naležu. Klještast zagriz se toleriše.
Oči: Preferiraju se tamne, ali zlatnožute se ne sankcionišu. Izgledaju gotovo trouglaste, blago su zakošene naviše, od unutrašnjeg ugla oka prema spoljašnjem.
Uši: Usađene su nisko i dosta pozadi, nošene uz glavu. Prekrivene su dugom, svilenkastom dlakom.
Vrat: Dug, snažan i mišićav.
Telo
Leđa: Ravna, srednje duga i mišićava.
Slabine: Prave, široke i dosta kratke.
Sapi: Blago padajuće prema zadnjem delu. Kukovi su dosta istureni i na rastojanju.
Grudi: Dobro povijena rebra; grudni koš je dobre dubine.
Rep: Ne previše kratak. Nisko usađen, povijen na kraju u obliku prstena. Podignuto nošen u 11.

u pokretu. Pravilno odlakan.
Noge: Prednje noge:
Lopatice: Duge i zakošene, dobro postavljene unazad, mišićave i snažne, bez opterećenja.
Nadlaktica: Duga i zakošena.
Lakat: Gledano sa strane, postavljen je vertikalno ispod grebena. Blizu grudnog koša, nije okrenut ni ka unutra ni ka spolja.
Podlaktice: Prave i jakih kostiju.
Došaplje: Dugo i elastično.
Prednje šape: Snažne i veoma duge i široke, prekrivene dugom, gustom dlakom; prsti su zaobljeni. Jastučići prilično dodiruju podlogu.
Zadnje noge:
Opšti izgled: Snažne. Veliko rastojanje od kuka do skočnog zgloba, u poređenju sa malim rastojanjem između skočnog zgloba i šape.
Koleno: Pravilno savijeno i pravilnog položaja.
Zadnje šape: Duge, ali ne tako široke kao prednje; prekrivene dugom, gustom dlakom; prsti su zaobljeni. Jastučići prilično dodiruju podlogu.
Kretanje: Lako i elastično uz veliku eleganciju.
Dlaka:
Duga i fine teksture na rebrima, prednjim i zadnjim nogama i bokovima. Kod odraslih pasa, dlaka je od lopatica unazad i preko sedla kratka i uz telo. Od čeonog dela i unazad dlaka je duga i izd- vaja se svilenkasti „rep“. Na ličnom delu dlaka je kratka. Uši i noge su dobro odlakani. Došaplja mogu biti bez dlake. Dlaka mora da se prirodno razvije. Svako trimovanje i šišanje se sankcioniše. Boje: Sve boje su prihvatljive.
Veličina:
Idealna visina u gebenu: mužjaci 68 – 74 cm
ženke 63 – 69 cm.
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane uzimaju u obzir treba da bude proporcionalna njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
Diskvalifikujuće mane:
Agresivan ili preterano plašljiv pas.
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se. Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B.: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.