logo kinoloski savez

AUSTRALIJSKI TERIJER

Naziv rase: AUSTRALIJSKI TERIJER
Originalni naziv rase:AUSTRALIAN TERRIER
Br. Standarda: 8
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Opšti izgled: Snažan, niskonog pas, prilično dug u odnosu na visinu grebena, sa izraženim teri- jerskim karakterom, otresit, aktivan, zdrav i sposoban za rad. Njegova neotrimovana oštra dlaka sa jasnom kragnom oko vrata, koja se proteže do grudne kosti, i njegovo dugo, snažno telo, pod- vlače neustrašiv, robustan opšti izgled. To je prvobitno radni terijer, a na osnovu svoje vernosti i uravnoteženog karaktera koristi se i kao pas za pratnju.
Glava i lobanja: Duga, ravna lobanja, srednje širine, ispunjena između očiju. Blag ali jasan stop. Njuška je jaka i puna snage i iste je dužine kao lobanja koja je prekrivena mekim čuperkom. Njuška mora biti snažna i ne sme biti padajuća ispod očiju. Nos je crn i umerene veličine,pri čemu se koža proteže do nosnika.
Oči: Treba da su male i ovalne, prodornog izraza. Tamnobraon. Nisu buljae i postavljene su daleko jedno od drugog.
Uši: Male, nošene uspravno i špicasto. Usađene su srednje daleko jedno od drugog. Nemaju dugu dlaku, osetljive i pokretljive. (Izuzimaju se štenci ispod 6 meseci starosti).
Njuška/zubalo: Vilice su jake i vešte, zatvorene. Zubi su veliki i pravilno raspoređeni. Gornji sekutići dodiruju bez razmaka one iz donje vilice makazasto zubalo). Rub usana je crn, ravan i napeto priležući.
Ne samo dužina i snaga njuške, što je osnova za podobnost vilice, one moraju biti i snažno zatvorene.
Vrat: Dobre dužine, blago zaobljen,jak, pokazuje harmoničan prelaz ka dobro psotavljenim plećkama.
Prednji deo: Predgrudi su dobro razvijene. Grudni koš je snažno dubok. Prednje noge su snažnih kostiju i ravne, posmatrano od napred paralelne. Došaplje je snažno i niukom slučaju nije koso. Noge su do ispod došaplja odlakane kao blaga zastavica.
Telo: U odnosu na visinu grebena telo je dugo, snažno građeno sa dobro savijenim rebrima. Grudni koš je srednje dubine i širine. Leđna linija je u istoj ravni sa snažnim slabinama. Dobro ispunjeni duboki bokovi.
Pri ocenjivanju tela na početku opisivanja osobina: „Snažan, niskonogi pas, prilično dug u odno- su na visinu grebena“, mora se pokloniti posebna pažnja.
Zadnji deo: Srednje dug, širok, sa jakim, mišićavim butinama. Koleni zglob je dobro savijen. Skočni zglob je dobro uglovan i nisko postavljen. Posmatrano od pozadi noge treba da su od skočnog zgloba do šapa paralelne i niti da su širokog, niti uskog stava.
Šape: Male, okrugle i kompaktne sa dobrim jastučićima. Prsti su usko jedan pored drugo, srednje savijeni. Nisu ni unutra ni napolje okrenute. Nokti su snažni, crni ili tamni.
Rep: Kupiran, visoko usađen i dobro, ipak ne povučeno iznad leđa nošen.
Kretanje: Treba da je slobodno, pravolinijsko, elastično i energično. Posmatrano od napred pred- nje noge treba da se pokreću pravolinijski pri čemu plećke, laktovi i prednja došaplja, ne treba da su slobodni. Zadnje noge moraju pokazivati potisak i snagu kod slobodnog pokretanja kolena i skočnog zgloba. Posmatrano od pozadi noge, od skočnog zgloba do zemlje, moraju biti paralelne i niti široke, niti uske.
Dlaka: Dlaka na telu sastoji se od oštre, polegle, guste pokrovne dlake duge oko 6 cm i kraće, mekše podlake. Njuška, donji delovi nogu i šape treba da su slobodne od svake duge dlake.
Boja: Plava, čelično plava ili tamno sivo plava sa satenskom oznakom (ne boja peska) na ličnom delu i na ušima, donjim delovima tela, na donjim delovima nogu, na šapama i oko čmara (štenci su izuzeti od ovoga), što je intenzivnije i jasnije ograničena boja to je bolje. Tamno šatiranje je mana. Čuperak na glavi je plav, srebrn ili je boja dlake na glavi u svetlijim tonovima.
Jasna peščana boja ili crveno, pri čemu je mana svaka nečistoća ili tamno šatiranje, ipak prihvatljiv je „topknot“ svetlije šatirane. U svakoj obojenosti bele oznake na grudima i šapama su za kažnja- vanje.
Veličina/masa: Poželjna visina grebena je 25 cm, ženke nešto niže. Poželjna masa mužjaka je 6,5 kg, a kod ženki nešto manje.
Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.