logo kinoloski savez

ATLASKI PASTIRSKI PAS

Naziv rase: ATLASKI PASTIRSKI PAS
Originalni naziv rase:AIDI
Br. Standarda: 247
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

MAROKANSKI PAS SREDNJE DUGE DLAKE
Ne postoji kao ovčarski pas na Atlasu. Pas koji živi u ovim planinama nikada ne čuva stada u smis- lu u kome psi to rade u Evropi. Atlaski pastirski pas-Aidi je planinski pas za odbranu čadora i imovine svog gospodara, tako da štiti stoku od zveri koje tu mogu da počine otimačinu.
Opšti izgled: Čvrst, vrlo otporan pas, upadljiv po svojoj snazi i pokretnosti; mišićav, krepak, moćno građen bez ikakve glomaznosti, poseduje bujnu dlaku koja ga, u tim praroditeljskim plan- inama, štiti od sunca isto tako dobro kao i od hladnoće. Ta gusta dlaka obrazuje oklop u borbi, pro- tiv šakala i ostalih otmičara, u koju je Aidi doveden da bude od koristi.
Njegov pogled je živ, neposredan i odlučan tako da priliči požrtvovanom psu uvek spremnom da obavlja svoju ulogu čuvara. U izvesnim oblastima ljudi imaju naviku da skraćuju uši, čak i rep rad- nim psima što nije poželjno.
Glava: Medveđa, suva, vrlo proporcionalna telu, kupastog oblika; jagodice nisu izvajane i povezane su u ravan, bez preloma, od lobanje do njuške. Lobanja je ravna i široka, primetna je blaga središnja čeona brazda, a potiljna kvrga je, premda postoji, slabo osetna.
Njuška: Kupasta kao i glava, primetno kraća od lobanje, u odnosu 5:6. Stop je slabo istaknut, kos. Nosna pečurka: Crna ili braon u skladu sa bojom dlake, zadovoljavajuće je široka, a nozdrve su vrlo otvorene.
Vilice: Snažne, zubi su dobro usađeni, beli i pravilni, predgriz ili podgriz je neprihvatljiv.
Usne: Suve, zbijene, crne ili braon u zavisnosti od boje dlake.
Uši: Srednje dužine, blago zaobljenih vrhova, koso su usađene tako da veoma oslobađaju loban- ju, nošene poluoboreno, podignute ka napred kada je pas u pažnji i ponekad zabačene unazad kada se pas odmara.
Oči: Srednje veličine, tamne nijanse bilo kakva da je boja dlake; očni kapci su blago kosi i vrlo pig- mentovani, izgledaju kao našminkani na svetloj dlaci; pogled je živ, pažljiv i ispitivački.
Vrat: Snažan, mišićav, bez podgušnjaka.
Plećke: Vrlo usmerene; greben jasno istaknut.
Grudni koš: Zadovoljavajuće širok, vrlo dubok i veoma spušten, doseže bar do iznad laktova; rebra su blago povijena.
Trbuh: Uzdignut iza vitih rebara, ali nikada kao kod hrta.
Gornja linija: Leđa široka, mišićava, umereno duga; krsta snažna, vrlo mišićava i blago zaoblje- na; leđna linija treba da prikaže blago ulegnut, ali nikada sedlast profil.
Kukovi i butine: Slabinsko ispupčenje vrlo naglašeno, butine mišićave, ali nisu glomazne, dosta spuštene.
Noge: Prednje prave, čvrste, umereno mišićave. Podlaktice kratke i skoro prave. Uglovi kolena i skočnog zgloba vrlo zatvoreni, što podiže sapi i odaje utisak da se leđa spuštaju ka grebenu. Peti prsti nisu dozvoljeni.
Šape: Primetno okrugle, sa tvrdim jastučićima i snažnim noktima čija je boja u funkciji dlake. Rep: Dug, doseže bar do skočnog zgloba, usađen u produžetku linije krsta, nošen nisko, kao sabl- ja krivošija kada se pas odmara. Rep je veoma bujno odlakan, a bogata perjanica je znak čistote rase.
U akciji, pas nosi rep vrlo veselo, ali se on nikada ne uvija na leđima.
Dlaka: Veoma gusta, poluduga i ćupasta, duga oko 6 cm, osim na licu i ušima gde je kratka i tanka. Na vratu i ispod grla oblikuje grivu, naročito kod mužjaka. Gaće i rep pokriveni su obilnom i dugom dlakom.
Boja: Vrlo raznolika: boje peska, žutocrvena, bela, boja lave, riđa, tigrasta, crno-bela, belo-riđa, manje ili više boje uglja, trobojna, i td…. vrlo rasuto raspoređene pege obrazuju plašt i kapu koji su razdvojeni šalom, sa listom koja se proširuje; nosna pečurka i usne su veoma pigmentovane (pege Bernardinca).
Visina: od 52 do 62 cm.
Mane: Izgled zbijen (cob); uska lobanja; kratke ili suviše duge uši; odsustvo stopa ili prenaglašen stop; nedokučiv, unezveren ili bezizražajan pogled; škrta ili odsutna pigmentacija očnih kapaka ili nosne pečurke; loša uravnoteženost.
Diskvalifikacione mane: Oko ptice grabljivice; kratka dlaka; uvijen rep, nezadovoljavajuća per- janica; zašiljena njuška; uspravno nošene uši; nedostatak jednog ili oba testisa.
Napomena: Ovaj Standard zamenjuje i oglašava nevažećim Standard 247 objavljen 13.juna 1963. pod nazivom Atlaski ovčar (Berger de l Atlas).