logo kinoloski savez

ARGENTINSKI PAS

Naziv rase: ARGENTINSKI PAS
Originalni naziv rase:DOGO ARGENTINO
Br. Standarda: 292
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Zemlja porekla: Argentina.

Kratak istorijat: Poreklo ove rase vezano je za provinciju Kordoba, u centralnom regionu Argentine. Stvaralac ove rase bio je Dr. Antonio Nores Martines, poznati doktor i pripadnik jedne ugledne porodice. Godine 1928., njegova strast prema psima, što je pretpostavlja se porodično nasleđe, odvela ga je do toga da postavi osnove i standard za novu rasu koju je nazvao: Dogo Argentino. Njegova metoda se zasnivala na planskom ukrštanju nekoliko čistih rasa sa starim borilačkim psom iz Kordobe, to je pas koji je veoma snažan i izdržljiv, ali kome nedostaje psihička i genetska stabilnost. Ova lokalna rasa nastala je ukrštanjem mastifa, buldoga i bul terijera i ubrzo je postala poznata i hvaljena kod strasnih ljubitelja borbi, jednoj veoma popularnoj aktivnosti tog vremena u kojoj su učestvovale sve društvene klase.
Nakon iscrpnog i detaljnog proučavanja karaktera i kroz selekciju tokom niza generacija, dr. Nores Martines dostigao je svoj cilj tako što je stvorio prvu liniju ove rase. U početku su te pse smatrali za borilačke, ali dr. Martinesova strast prema lovu dovela je do toga da ovog psa povede na jednu od njegovih ustaljenih lovačkih ruta gde je ova rasa pokazala svoje veštine i postala sastavni deo svih njegovih lovačkih putovanja. Nakon toga, ovaj pas se smatrao kao izvrstan lovački pas krupne divljači i zveri.
Kako je vreme prolazilo, prilagodljivost ovog psa doveo je do toga da on postane sposoban da obavlja i neke druge funkcije; dokazao je da je plemeniti saputnik, kao i veran i nepobediv zaštit- nik onih koje voli. Njegova snaga, izdržljivost, oštro čulo mirisa i hrabrost čine ovog psa najboljim među svim psima koji se koriste za lov divljih svinja, pekara, puma i drugih predatora ove zeml- je koji se mogu naći na ogromnim i heterogenim oblastima argentinske teritorije. Skladnost i bal- ans ovog psa, kao i odlična atletskagrađa idealne su karakteristike koje prkose dugim putovanjima i svakakvim vremenskim uslovima, ali i pomažu da se pas neustrašivo bori sa plenom koji lovi. Tačno 21. maja 1964. godine, ovu rasu je priznao Kinološki savez Argentine, kao i Argentinsko ruralno udruženje otvorivši rodovnu knjigu u koju su upisali ovu rasu.
Tek 31. jula 1973. godine, Međunarodna Kinološka Federacija ovu rasu priznaje kao prvu i jedinu argentinsku rasu, zahvaljujući velikoj strasti, radu i trudu dr. Agustina Noresa Martinesa, bratu i nasledniku stvaraoca ove rase.
Opšti izgled: Tipičan molos, mezomorfan, skladnih je proporcija koje ga ne definišu kao ogromnog psa. Njegov izgled je skladan i energičan zahvaljujući snažnoj muskulaturi koja se ističe zbog čvrste i elastične kože, pripijene uz telo sa ne toliko labavim potkožnim tkivom. Hoda tiho ali samouvereno, promišljeno, uvek spreman da reaguje, pokretima odaje svoju neprekidno veselu narav. Dobar je i odan, upadljivo beo, njegova fizička spremnost ga čini istinskim atletom. Važne proporcije: Budući da je mezomorfan, nijedan deo tela se ne ističe tako da remeti harmoničnu i skladnu građu psa. Mezocefaličan, dužina njuške jednaka je dužini lobanjskog dela. Visina u grebenu jednaka je visini u sapima.
Dubina grudnog koša jednaka je polovini visine u grebenu. Dužina tela prelazi visinu u grebenu za 10%.
Temperament: Veseo, odan, pokoran, prijateljski nastrojen i relativno tih, uvek je svestan svoje snage. Nikako ne sme biti agresivan, to je osobina na koju se strogo skreće pažnja. Njegov domi- nantni stav ga čini uvek spremnim da se bori za svoju teritoriju sa pripadnicima istog pola – osobi- na svojstvena najviše mužjacima. Kada lovi, to radi promišljeno, tiho i hrabro.
Glava: Mezocefalična, izgleda snažno i moćno, bez oštrih uglova ili izraženih udubljenja. Gledano iz profila njena profilna linija je konkavno-konveksna: konveksna je na lobanji jer su u tom delu izraženi žvakaći mišići i mišići potiljka; blago je konkavna u predelu ličnog dela. Glava se nastavlja na vrat formirajući snažan , mišićav luk.
• Lobanjski deo
Lobanja: Kompaktna, konveksna je antero-posteriorno i transverzalno. Zigomatični lukovi su poprilično razmaknuti formirajući veliko udubljenje u predelu slepoočnica i time stvaraju prostor za smeštaj slepoočnih mišića. Potiljna kvrga nije jasno vidljiva zbog snažnih mišića vrata. Čeona brazda je slabo naznačena.
Stop: Slabo naznačen, predstavlja prelaz iz konveksnog dela lobanje do nešto konkavnog ličnog dela.
• Lični deo
Dužine kao i lobanjski.
Nosna pečurka: Ima široke nosne otvore. Crne pigmentacije. Pomalo je izdignuta napred, završavajući konkavni profil njuške.
Njuška: Snažna, više duga nego duboka, pravilno razvijena u širini čije strane blago konvergira- ju. Profilna linija je blago konkavna, što je gotovo isključiva osobina ove rase.
Usne: srednje debljine i pripijene. Sa slobodnim krajevima i crnim pigmentom koji se preferira. Zubalo: Zubalo je snažno i dobro oblikovani zubi; nema predgrizajućeg ili podgrizajućeg zagriza. Vilice treba da blago i podjednako konvergiraju. Zubalo treba da obezbeđuje maksimalni zazagriz. Zubi su veliki, pravilno razvijeni, čvrsto usađeni, izgledaju čisto i belo. Poželjno je kompletno zubalo kod psa, sa prioritetom homogenog zubala. Zubalo je klještasto, ali i makazasto se toleriše. Obrazi: Veliki i relativno pljosnati, bez nabora, ispupčenja ili udubljenja, pokriveni jakom kožom. Oči: Tamne ili kestenjaste, štite ih očni kapci crne prigmentacije koja se preferira, ali nedostatak pigmentacije se ovde ne smatra greškom. Bademastog su oblika, postavljene na umerenoj visini, razdaljina između očiju mora da bude velika. U celini, njihov izraz treba da bude živahan i budan, ali u isto vreme izuzetno strog, naročito kada su u pitanju mužjaci.
Uši: Visoko i postrano usađene, sa velikim međusobnim razmakom zbog širine lobanje. Zbog funkcionalnosti, uši bi trebalo biti kupirane i podignute, trouglastog oblika i dužine koja ne prelazi 50% prednje ivice ušne školjke prirodnog uha. Nekupirane uši su srednje dužine, široke, deblje, pljosnate i zaobljene pri vrhu. Pokrivene su glatkom dlakom koja je nešto kraća od dlake koja pokriva telo; na njima mogu biti prisutne male tačke, to se ne smatra greškom. Nekupirane uši treba da vise i pokrivaju zadnji deo obraza. Kada je pas na oprezu, uši smeju biti polupodignute. Vrat: Srednje dužine, snažan, izdignut i mišićav, sa blago konveksnom gornjom linijom. Konusnog oblika, pridružuje se glavi u mišićnom luku koji sakriva izraženost kostiju u ovom pre- delu i svojom velikom osnovom naleže na grudni koš. Pokriven je debelom i elastičnom kožom koja slobodno naleže na potkožno tkivo koje je ovde nešto opuštenije nego na ostalim delovima tela. Ima glatke nabore u nivou grla koji ne vise, što je osnovna karakteristika funkcionalnosti ove rase. Dlaka u ovom predelu je nešto duža nego na drugim delovima tela.
Telo: Dužina (od ramenog zgloba do sednih kvrga) prelazi visinu u grebenu za 10%. Leđna linija: Ravna; greben i sapi su na istoj visini i predstavljaju najviše tačke na telu. Greben: Veliki , naznačen i visok.
Leđa: Velika i snažna, sa potpuno razvijenim mišićima koji formiraju blagu kosinu prema slabin- skom delu.
Slabine: Snažne i skrivene dobro razvijenim lumbalnim mišićima koji formiraju središnju brazdu duž kičme. Nešto su kraće od leđa, nastavljaju se lagano na vrh sapi. Razvijeni mišići leđne linije dovode do toga da profil psa deluje ulegnuto, ali u stvari to nije. To se više primećuje kod odraslih pasa usled potpuno razvijenih leđnih i mišića duž kičme.
Sapi: Umerene dužine, velike i mišićave; sedne kvrge su blago primetne. širina je jednaka ili nešto manja od one u grudnom košu; ugao u odnosu na horizontalnu liniju je oko 30°, prema tome gorn- ja linija se pomalo konveksno spušta prema delu gde je usađen rep.
Grudi: široke i duboke. Vrh grudne kosti je na istom nivou kao i rameni zglob (skapulo-humer- alni zglob), a donja linija grudi je u nivou laktova. Veliki grudni koš omogućava maksimalni kapacitet pluća, sa dugačkim i umereno zakrivljenim rebrima koji se spajaju sa grudnom kosti u nivou laktova.
Donja linija: Stomak je blago prikupljen nešto iznad donje linije grudnog koša, ali nikako kao kod hrta. Snažan je i jednako zategnut kod slabina i bokova.
Rep: Usađen umereno visoko, pravi ugao od 45° sa leđnom linijom. Sabljastog je oblika, deblji i dugačak, dostiže nivo skočnih zglobova ali ne dalje od toga. Kada pas miruje, rep prirodno visi; kada je u pokretu, blago se podiže inad leđne linije i stalno se pomera u stranu. Kada kaska, nosi ga u nivou leđne linije ili blago iznad nje.
• Noge
Prednje noge:
U celini, formiraju snažnu i čvrstu strukturu kostiju i mišića, proporcionalne su sa veličinom psa. Prednje noge su prave i vertikalne, gledano spreda ili iz profila.
Lopatice: Visoko postavljene i proporcionalne. Veoma snažne, sa velikim mišićnim konturama, ali ne preterano. U odnosu na horizontalnu liniju postavljene pod uglom od 45 stepeni.
Nadlaktica: Srednje dužine, proporcionalna u odnosu na ostale delove tela. Snažna i veoma mišićava, pod uglom od 45° na horizontalnu liniju.
Laktovi: Snažni, pokriveni debljom i elastičnijom kožim, bez nabora. Prirodno su postavljeni naspram zidova grudnog koša i zbog toga izgeldaju kao njegov deo.
Podlaktice: Jednake dužine kao i nadlaktica, pod pravim uglom u odnosu na horizontalnu liniju, jakih i pravih kostiju i snažnih mišića.
Šaplje: široko, u liniji sa podlakticom, bez neravnina ili nabora.
Došaplje: Blago ispruženo, jakih kostiju, iskošeno pod uglom od 70 do 75 stpepeni u odnosu na horizontalnu liniju.
Prednje šape: Okruglaste; kratkih, jakih, čvrsto međusobno zbijenih prstiju. Mesnatih, tvrdih jastučića koje pokriva crna koža gruba na dodir.
• Zadnje noge:
Pravilnih uglova. Posmatrane u celini, snažne su, čvrste i paralelne, odajući utisak velike snage koja njihova funkcija zahteva. One čine da pas reaguje pravilno i određuju njegov karakterističan hod.
Butina: Dužina je proporcionalna telu u celini. Snažna, sa potpuno razvijenim i vidljivim mišićima. Karlični kokso-femoralni ugao je blizu 100 stepeni.
Koleno: Postavljeno u istoj osi kao i noga. Koleni ugao je blizu 110 stepeni.
Potkolenica: Nešto kraća od butine, snažna i mišićava poput nje.
Skočni zglob: je kratak, jak i stabilan, omogućavajući snažnan potisak zadnje noge.
Zadnje šape: Slične prednjim, iako su nešto manje i šire, imaju iste karakteristike.
Kretanje: Pas je okretan i čvrsto stoji na nogama; primećuje se promena u hodu kada se pas za nešto zainteresuje, tada stav postaje izdignutiji i refleksi psa brži – tipično za ovu rasu. Korak je tih, kas dug, dobrog iskoraka i zadnjeg potiska. Kada trči, pas pokazuje svu svoju energiju u potpunosti. Četiri šape ostavljaju jednostavne, paralelne tragove. Lagano koračanje nije dozvol- jeno i smatra se ozbiljnom greškom.
Koža: Homogena, podeblja, ali glatka i elastična. Prijanja uz telo kroz poluopušteno potkožno tkivo koje omogućava slobodno kretanje bez fomiranja bitnijih nabora, osim predela vrata gde je potkožno tkivo opuštenije. Sa što manje pigmentacije, iako se ona povećava vremenom. Preterana pigmentacija kože se ne toleriše. Preferiraju se oni psi koji imaju crno pigmentisane žvale i očne kapke.
l Dlaka
Svuda jednaka, kratka, ravna, glatka na dodir, prosečne dužine od 1,5 do 2 cm. Gustina i debljina dlake varira u zavisnosti na klimu. Tropska klima čini dlaku retkom i tankom (što dovodi do toga da se koža vidi, kao i pigmentisani regioni kože – to se ne smatra greškom). U hladnom kli- matskom podneblju, dlaka je gušća i može imati i sloj podlake.
Boja: U potpunosti beo pas. Samo jedna crna ili tamno obojena mrlja oko oka može da se toler- iše, pod uslovom da ne pokriva više od 10% površine glave. Između dva psa jednake građe, sudi- ja treba uvek izabrati onog koji je belji.
l Veličina:
Visina u grebenu: mužjaci od 62 do 68cm
ženke od 60 do 65cm
Mane: Sva odstupanja od navedenih tačaka treba smatrati manama, a ozbiljnost sa kojom se te mane sankcionišu treba da bude proporcionalan njihovom stepenu i njihovom uticaju na zdravlje i dobrobit psa.
l Teške mane:
– Slabo razvijene kosti i mišići (slabost)
– Nosna pečurka nedovoljne pigmentacije
– Usne koje vise
– Mali, slabi ili pokvareni zubi. Nepotpuno zubalo
– Oči previše svetle; entropija, ektropija
– Bačvast grudni koš; pileće grudi
– Ravna rebra
– Preterano zatvoreni uglovi zadnjih nogu
– Skočni zglob predugačak
– Kretanje netipično ovoj rasi
– Preterana pigmentacija kože kod mladih pasa
– Mali predeli dlake koji su obojeni
– Nemiran temperament
l Diskvalifikujuće mane:
– Agresivnost
– Nosna pečurka bez pigmentacije
– Zubalo sa predgrizajućim ili podgrizajućim zagrizom
– Svetlo plave oči; oči različitih boja (heterohromija)
– Gluv pas
– Duga dlaka
– Delovi dlake u drugim bojama. Više od jedne tamne mrlje na glavi psa
– Visina ispod 60 cm ili preko 68 cm
Svi psi koji jasno pokazuju fizičke nedostatke ili one u ponašanju diskvalifikuju se.
N.B: Kod mužjaka mora da postoje dva naizgled pravilno razvijena testisa u potpunosti spuštena u skrotum.