logo kinoloski savez

AMERIČKI STAFORDSKI TERIJER

Naziv rase: AMERIČKI STAFORDSKI TERIJER
Originalni naziv rase:AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER
Br. Standarda: 286
Klasifikacija FCI: GRUPA III - TERIJERI

Opšti izgled: Američki stafordski pas treba da odaje utisak velike snage na osnovu svoje veličine, to je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan, veoma budno prati okolinu. Treba da je
čvrst, ni visokonog ni hrtast. Izvanredno je hrabar.
Glava: Srednje dužine, duboka, lobanja je široka, mišići na obrazima veoma izraženi, stop veoma izražen, uši visoko usađene.
Uši: Kupirane ili ne. Ako su nekupirane treba da su kratke, u vidu poluruže ili uspravne.Uši koje slobodno padaju kažnjavaju se.
Oči: Tamne boje, okrugle, smeštene nisko i veoma razmaknute. Bez bobica na kapcima. Njuška: Srednje dužine, zaobljena u gornjem delu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice su dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće bez delova koji vise. Gornji seku- tići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sekutića (makazasto zubalo). Njuška je apso- lutno crna.
Vrat: Snažan, lagano izbočen, sužava se od plećki prema potiljku. Koža nije opuštena. Srednje je dužine.
Plećke: Jake i mišićave, lopatice široke i kose.
Telo: Rebra dobro zasvođena, duga prema zadnjem delu. Međusobno blizu postavljena.Prednje noge su dovoljno razmaknute što omogućava pravilan razvoj grudi koje su visoke i široke.
Rep: Kratak u odnosu na visinu, nisko usađen, postepeno se stanjuje prema vrhu. Nije ni uvijen, ni uzdignut iznad leđa. Ne kupira se.
Noge: Prednje noge moraju biti prave, kosti su jake i zaobljene, podlaktice čvrste i prave. Zadnje noge su veoma mišićave, potkolenice su spuštene i nisu okrenute ni unutra ni spolja. Stopala (šape) su srednje veličine zbijena i čvrsta. Korak treba da je elastičan, pas ne sme pri hodu da se klati ni da ravaniše.
Dlaka: Je kratka, gusta, čvrsta pri dodiru i sjajna.
Boja: Dozvoljene su sve boje dlake, jednobojna, višebojna ili šarena. Nepoželjna je sasvim bela, više od 80% bele, black and tan (crna sa vatreno crvenom) i boja džigerice.
Veličina: Težina je srazmerna rastu. Poželjna je visina od 45,72 cm do 48,26 cm, kod mužjaka i 43,18 cm do 45,72 cm kod ženki.
Mane: Kažnjava se depigmentacija njuške, svetle oči ili kapci bez pigmenta, suviše dug ili nepravilno nošen rep, predgriz ili podgriz
N.B. Mužjaci moraju imati dva testisa normalne veličine, potpuno spuštena u skrotum