logo kinoloski savez

AMERIČKI ŠPANIJEL ZA VODU

Naziv rase: AMERIČKI ŠPANIJEL ZA VODU
Originalni naziv rase:AMERICAN WATER SPANIEL
Br. Standarda: 301
Klasifikacija FCI: GRUPA VIII - RETRIVERI, CUNJAVCI I PSI ZA VODU

Opšti izgled: Američki španijel za vodu stvoren je u SAD, kao mnogostrano upotrebljiv lovački pas, uzgajan za aportiranje iz skifa ili kanua ili za rad na zemlji, što radi sa relativnom lakoćom. Američki vodeni španijel je aktivan, mišićav pas srednje veličine sa „anduliranom“ (talasastom) do uvijenom dlakom. Od naročitog značaja je upotrebna vrednost, ukupna harmonija, osobina dlake i boja.
Veličina/proporcija/supstanca
Veličina: 38-46 cm za mužjake i ženke. Mužjaci teže 13,3-19,8 kg a ženke 11,0-15,8 kg ženke pri tome naginju da budu manje od mužjaka. U okviru navedenih mera veličina nema nikakvo preimućstvo. Prednost ima korektna proporcija, dobra supstanca i uravnoteženost.
Proporcije: U proporciji pas je neznatno duži, nego što je visok, nije kvadratičan ili kompaktan. Ipak tačna proporcija nije toliko značajna, koliko da li je pas dobro balansiran i zdrav, sposoban da ispuni željene, za rasu specifične, zadatke.
Supstanca:
Stabilno građen i dobro mišićav pas, pun snage i kvaliteta. Rasa ima toliko supstance i kostiju koliko je potrebno da se nosi ukupna muskulatura, ali ne toliko puno da deluje nezgrapno.
Glava: Mora biti u harmoniji sa ukupnim izgledom. Srednje duga. Izraz je oprezan, samopouzdan i inteligentan.
Oči: Srednje su velike i dobro udaljene jedno od drugog. Premda blago okrugle ne treba da su upadljivo isturene napred ili da su izvirivajuće. Priležući kapci, ne viseći. Boja očiju može da vari- ra od svetle žućkasto braon do braon, boje lešnika ili tamnog tona koji je u harmoniji sa bojom dlake. Žute oči su diskvalifikaciona mana. Žute oči imaju svetlucavu boju kao limun i ne treba ih pomešati sa svetlom žućkasto braon.
Uši: Usađene neznatno iznad linije oka, ali ne visoko na glavi, režnjastog oblika, duge i široke, koža uva dopire do nosa.
Lobanja: Prilično je široka, stop srednje izražen, nije naglašen.
Njuška: Srednje je duga, kvadratična, dobre dubine. Bez naginjanja ka špicastoj, slaboj njušci. Usne su simetrične i napeto priležu, bez preterivanja u koži ili njihajuće.

Nos: Tamne je boje, crn ili tamno braon, dovoljno širok i sa dobro otvorenim nozdrvama, da garantuje dobar njuh.
Zubalo: Makazasto ili klještasto.
Vrat/leđna linija/telo
Vrat: Vrat je okrugao i srednje dug, snažan i mišićav, bez podgušnjaka. Oblik vrata treba da je takav da glava može biti dostojanstveno nošena, ali da luk nije naglašen.
Leđna linija: Ravna je ili blago padajuća.
Telo: Dobro je razvijeno, snažno, ali ne previše kompaktno. Dobro razvijene grudi dopiru do lak- tova, nisu ni preširoke, ni preuske. rebra su dobro zaobljena, ali ne tako dobro zaobljena da otežavaju kretanje prednjih nogu. Slabine su snažne, bez upalih bokova.
Rep: Srednje je dug, savijen u obliku raonika i može biti nošen neznatno iznad ili ispod leđne lin- ije. Završava se špicasto, živahan, prekriven dlakom, sa srednje razvijenim resama.
Prednje noge: Kose, suve i mišićave plećke. Noge srednje duge, ravne i dobrih kostiju, ali ne toliko kratke da su smetnja za rad u polju, ili tako teške da deluje zdepasto. Došaplje snažno bez znakova slabosti. Prsti su usko jedan uz drugog sa plivajućim kožicama, dobro ispunjeni. Veličina
šapa je u harmoniji sa veličinom psa. Zaperci su dozvoljeni.
Zadnje noge: Dobro razvijena karlica i butina. Cela noga odaje snagu i dinamiku. Skočni zglob neznatno zaobljen, ne treba da je mali i ima oštre obrise, srednje uglovan. Došaplje srednje dugo, ravno, sa dobrom strukturom kostiju. Skočni zglobovi su paralelni.
Dlaka: Može biti „andulirana“ (jednosmerno talasasta) do usko loknasta (uvijena). Mnogi talasi ili lokne, na istom psu, mogu varirati od jednog do drugog dela tela. Podlaka je značajna, čija dovoljna debljina štiti od vremenskih uslova, vode ili oštrih čestara, ali ne sme biti pregruba ili suviše meka. Guša, potiljak i zadnje noge dobro pokriveni dlakom.Uši su obostrano dobro odlakane, kod slobodno kontrolisanog slušnog kanala. Čelo je pokriveno kratkom, ravnom dlakom i bez čuperka. Rep je odlakan do vrha, srednje duge rese. Noge su srednje odlakane sa talasastim ili uvijenim resama saglasno sa dlakom. Dlaka sme da se trimuje ako to zahteva negovana spol- jašnost, uši se smeju šišati ali se obe radnje ne zahtevaju.
Boja: Jedinstvena jetrena braon, braon ili tamno čokoladno braon. Dozvoljeno je malo belog na prsima i prstima.
Kretanje: Američki španijel za vodu kreće se sa ujednačenim osvajanjem prostora i zamahom. Posmatrano od napred ne sme biti naznaka u polje upravljenih laktova. Gledano od pozadi, treba dobiti utisak da su zadnje noge, dobro mišićave ne kravlje i kreću se paralelno, koliko je moguće, sa skočnim zglobovima koji saučestvuju u kretanju kao i da su elastični i da poseduju snagu i jačinu.
Temperament: Odaje inteligenciju, žustrinu, dopadljivost, prijateljstvo veliku energiju i žustrinu u lovu, pri tome ga je u polju moguće kontrolisati.
Isključujuće greške: Žute oči.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.