logo kinoloski savez

ALENTEJSKI PASTIRSKI PAS

Naziv rase: ALENTEJSKI PASTIRSKI PAS
Originalni naziv rase:RAFEIRO DO ALENTEJO
Br. Standarda: 96
Klasifikacija FCI: GRUPA II - PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS

Opšti izgled i sposobnosti: Veliki, snažan, otporan, skroman pas, slabo naglašenog konveksnog profila.
Alentejski pastirski pas je odličan pas čuvar na farmama Alenteja, a takođe je dobar ovčarski pas. Manje je pažljiv u toku dana ali je agresivan prema nepoznatima.
Glava: Podseća na glavu medveda, mnogo je šira na vrhu, a uža i manje zaobljena u osnovi; srazmerna krupnom telu.
Nos: Ovalan, sa vrhom blago savijenim odozgo nadole i od napred ka nazad; tamne boje.
Lični deo glave: Zaobljen; ravnog profila; manje dužine od dužine lobanje; srednje širine. Usne: Blago povijene unapred, postavljene jedna iznad druge i vrlo povezane; tanke; zatvorene; iz profila donja usna je povijena.
Vilice: Snažne, vrlo mišićave i vrlo suprotstavljene jedna drugoj.
Stop: Slabo naglašen; uzdužne ose ličnog dela glave i lobanje su divergentne.
Lobanja: Široka; ispupčena po dve ose; arkade (arcade sourcilleres) nisu istaknute; čeona brazda slabo naglašena između i iznad očilju; potiljna kvrga slabo uočljiva, sa blagim i ujednačeno povi- jenim prostorom između ušiju.
Oči: Mirnog izraza; skoro plitke; tamne boje; vodoravne; elipsaste, male; očni kapci tamno pig- mentovani.
Uši: Srednje usađene; prelomljene, oborene sa strane i slabo pokretne; kada je pas nepomičan nje- gove uši ostaju prelomljene, podignute u osnovi i naborane u vertikalnom smeru. Trouglaste, uske osnove, dužine jednake dužini središnje ose; male.
Vrat: Dobro usađen, prav, kratak, snažan sa srednjim podgušnjakom.
Prednje noge: Jake, razmaknute, uravnotežene gledano od napred i sa strane.
Plećke i nadlaktica: Snažne, srednje dužine, razmaknute i malo nagnute, vrlo razvijene i mišićave, ugao plećke otvoren.
Podlaktica: Uspravna i duga, snažna i vrlo mišićava
Šaplje: Snažno
Došaplje: Snažno, srednje dužine, blago nagnuto.
Šape: Nisu spljoštane, prsti su ogromni, vrlo zbijeni i dugi i nisu suviše povijeni, nokti jaki, boja je u skladu sa bojom dlake, jastučići debeli i otporni.
Trup: Snažan, vrlo mišićav, velikog obima, blago ulegnut i zaobljen. Donja linija je blago kosa od napred ka nazad i odozdo nagore.
Grudi: Ne mnogo upadljive i široke.
Grudni koš: Veoma spušten, širok, dubok, grudna kost skoro vodoravna.
Rebra: Ravna, blago kosa.
Leđa: Prava i blago ulegnuta, duga,
Krsta: Srednje dužine, prava, široka, blago zaobljena i vrlo mišićava.
Trbuh i slabine: Srazmerne krupnoći, ne kao kod hrta, slede liniju grudne kosti.
Sapi: Srednje dužine, proporcionalne veličini, široke i visoke, blago oborene. Zadnje noge: Snažne, razmaknute, uravnotežene gledane od pozadi i sa strane. Butine: Duge, široke, mišićave ali ne očigledno.
Podkolenica: Osrednje nagnuta, srednje dužine, mišićava.
Skočni zglob: Srednje visine, srednje dužine, suv, ugao skočnog zgloba pravilan.
Došaplje: Ogromno, srednje dužine, blago nagnuto, moguće je prisustvo petog prsta, jednog ili oba.
Šape: Nisu spljoštane, prsti ogromni, veoma zbijeni i dugi, nisu povijeni, nokti jaki, boja je u skladu sa dlakom, jastučići debeli i otporni.
Rep: Srednje usađen, povijen je i izvrnut na kraju, ali nije prelomljen, dug, kada se pas odmara rep doseže do kraja skočnog zgloba, kada je pas aktivan može da se uvija.
Dlaka: Crna, vučja, riđa ili žuta, mešavina bele, dvobojna i šarena (kao kravica), tigrasta je veoma
česta, poželjno je da je kratka ili srednje duga, ogromna, ravna, gusta, ujednačeno raspoređena po telu do prostora između prstiju.
Koža: Spoljna ili unutrašnja sluzokoža delimično ili potpuno crno pigmentovana, koža malo opuštena i ogromna.
Visina: Od 66 do 74 cm za mužjake i od 64 do 70 cm za ženke. Masa: Od 40 do 50 kg za mužjake i od 35 do 45 kg za ženke. Kretanje: Tromo, sporo, lelujavo.
Mane
Za kažnjavanje: Loš opšti izgled, mršavost ugojenost. Nos: duguljast i skraćen vertikalno. Lični deo glave: Dug. Vrat: odsustvo podgušnjaka. Sapi: suviše oborene. Rep: Visoko ili nisko usađen ili uvijen kada se pas odmara. Dlaka: Loše predstavljena. Korpulentnost: Vrlo blaga.
Diskvalifikacija: Glava: uska i duga. Lični deo glave: Preterano dug ili zaobljenog profila. Vilice: predgriz ili podgriz. Lobanja: Ravna i uska.Oči: Svetle, različite boje ili dimenzija ili prekrivena trepćućim kapkom. Uši: visoko ili nisko usađene, okrugle i velike. Rep: Sečen, kratak ili negovo odsustvo. Dlaka: kratka. Sluzokoža: Odsustvo crne pigmentacije nosa, usta i usana (albinizam). Skala poena:
Opšti izgled …………………..20
Glava …………………………….15
Oči ………………………………..5
Uši …………………………………5
Vrat ……………………………….10
Trup ………………………………10
Noge ………………………………15
Rep ………………………………..10
Dlaka ……………………………..10
UKUPNO100BERNARDINAC
Standard br. 61 – Švajcarska

+Kratak istorijat: Monasi su u 11. veku na planinskom prevoju Velikog Sv. Bernarda, na 2469 metara nadmorske visine, osnovali prenoćište kao utočište za putnike i hodočasnike. Tamo su se već sredinom 17. veka za zaštitu i čuvanje gajili veliki planinski psi. Postojanje takvih pasa doku- mentovano je već 1695. godine slikom i pisanom reči u jednom aktu prenočišta iz 1707. godine. Gajeni su kao psi za pratnju, a posebno kao spasioci u snegu i magli izgubljenih putnika. Na mnogim jezicima objavljene su hronike o psima koji su spasili mnoge ljude od bele smrti, a i usmena predanja Napoleonovih vojnika koji su 1800. godine, prešli ovaj prevoj, kazuju o ulozi bernardinca, pri tome nazvan „Barrz“ pas. Legendarni Beri bio je izvorna slika psa spasioca. Direktni preci bernardinca bili su u okolini veoma rasprostranjeni, veliki seoski psi, koji su u neko- liko generacija, na osnovu čvrsto postavljenog idealnog tipa, uzgajeni do današnjih dana.
Heinrich Schumacher iz Holligena-a kod Berna počeo je kao prvi 1867. godine da izlaže svoje pse. U februaru 1884. godine otvorena je izdvojena rodovna knjiga (SHSB), a kao prvoupisani bernardinac bio je Leon, a i sledećih 28 upisa bili su bernardinci. U Bazelu je 15.03.1884. osno- van matični klub (Schweizerische St. Bernhards Club). Na internacionalnom kinološkom kongre- su bernardinac je 02.06.1887.god. priznat kao švajcarska rasa i usvojen je i standard. Od tada je bernardinac nacionalan pas u Švajcarskoj.
Opšti izgled: Postoje dva varijeteta i to:
– kratkodlaki +
– dugodlaki +
Oba varijeteta su iste veličine i imaju harmonično, snažno napeto, mišićavo telo sa impozantnom glavom i pozornim izrazom.
Narav: Prijateljske naravi, mirnog i stabilnog temperamenta, oprezan.
Proporcije: Idealan odnos visine grebena prema dužini tela (mereno od ramenog zgloba do sedne kvrge) je 5:6.
Glava
Uopšteno: Snažna i impozantna.
Gornji deo: Jak, širok, iz profila i posmatrano od napred blago zaobljena, postrano blago zaobljenje prelazi u snažno razvijene i visoke obraze, koji ka njušci blago „padaju“. Potiljna kost srednje razvijena, gornji očni lukovi snažno razvijeni. Čeona brazda počinje od stopa, ide sredi- nom glave i prostire se do potiljne kvrge. Koža na čelu pravi iznad očiju, na čeonoj brazdi nabore. U afektu oni se snažno pokazuju i koren uha sa gornjim delom lobanje pravi ravnu liniju.
Stop: Markantno izražen.
Njuška: Kratka, svom dužinom jednake širine. Ravan nosnika sa blagim žljebom. Dužina njuške je kraća od dubine njuške (mereno kod mesta usađenosti njuške).
Nos: Širok i ugaon, nozdrve dobro otvorene. Nosna sluzokoža crna.
Usne: Rub usana crn. Gornje usne snažne razvijene i prelaze preko donjih. Ka nosu čine blagi luk. Ugao usana ostaje vidljiv.
Zubalo: Snažno, pravilno i potpuno, makazasto ili klještasto zubalo. Obrnuto makazasto je dozvoljeno. Nedostatak P1 se toleriše.
Oči: Srednje veličine, tamnobraon do lešnik braon, srednje duboko usađene sa prijateljskim izra- zom, po mogućnosti zatvorene. Rub očnih kapaka potpuno pigmentisan. Naravno teži se ka
čvrstom zatvaranju očnih kapaka. Mala pukotina na gornjem kapku i manja pukotina sa manje uočljivom mrežnjačom na donjem kapku su dozvoljene.
Uši: Srednje velike, visoko i široko usađene, ušna školjka snažna razvijena, gipka, trouglasta sa zaobljenim vrhom. Zadnji rub blago odstojeći, prednji prileže uz obraze.
Vrat: Snažan, duplikazur kože na guši i vratu srednje razvijena.
Telo – Uopšteno
Opšti izgled: impozantan i harmoničan.
Gornja linija: Greben dobro izražen, od grebena do slabina ravna, sapi blago padajuće, tečno prelaze u koren repa.
Leđa: Široka, snažna, čvrsta.
Grudi: Grudni koš srednje dubok sa dobro zaobljenim rebrima nije dublji od lakta.
Donja linija: Idući nazad blaga uzdignuta.
Rep: Usađen široko i snažno. Rep dug i težak, poslednji repni pršljen dopire najmanje do skočnog zgloba. U mirovanju ravno obešen ili u donjoj trećini blago zaobljen, u uzbuđenju višlje nošen. Noge
Prednje noge – uopšteno: Od napred posmatrano ravne i paralelne. Postavljene široko.
Plećke: Postavljene koso, mišićave i dobro priležuće.
Nadlaktica: Duga koliko i plećka ili nešto kraća. Ugao između plećke i nadlaktice nije pretup.
Lakat: Priležući.
Podlaktica: Ravna, snažne kosti, suvi mišići.
Prednje došaplje: Posmatrano odnapred vertikalno posmatrano sa strane blago uglovano.
Prednje šape: Široke, zatvorene, sa snažnim, čvrstim zaobljenim prstima.
Zadnje noge – uopšteno: Zadnje noge srednje i uglovane i mišićave, posmatrano od pozadi para- lelne i nisu postavljene ukoso.
Butina: Snažna, mišićava, široka.
Koleno: Dobro uglovano, niti unutra, niti napolje okrenuto.
Potkolenica: Postavljena ukoso, prilično duga.
Skočni zglob: Blago uglovan i čvrst.
Zadnje došaplje: Posmatrano od pozadi ravno i paralelno.
Zadnje šape: Široke, snažne, zatvorene sa jako zakrivljenim prstima. Zaperci se tolerišu ako ne ometaju kretanje.
Kretanje: Harmonično, zahvat iskoraka sa dobrim potiskom zadnjih nogu. Prednje i zadnje šape postavljene u ravnoj liniji.
Dlaka
Osobine dlake: Varijetet sa kratkom dlakom: Pokrovna dlaka gusta, ravna, priležuća, kruta. Bogata podlaka. Butina blaže odlakana.
Varijetet sa dugom dlakom: Srednje duga, ravna, pokrovna dlaka, sa raskošnom podlakom. Preko karlice i sapi ponekad blago talasasta. Snažno odlakana butina, prednje noge sa zastavica- ma. Lični deo i uši kratko odlakani, rep kitnjast.
Boja: Osnovna boja bela sa manjim ili većim crvenim pločama (psi sa pločama), do sasvim crveno braon plaštom preko leđa i slabina (psi sa plaštom). Raskidan plašt (sa belim dlakama koje probi- jaju pokrivač) je jednako vredan. Dozvoljena je i crveno braon tigravost. Toleriše se braon žuto. Podeljene tamnije oznake na glavi. Toleriše se crna boja na telu.
Oznake: Grudi, šape, vrh repa, njuška, lisa i fleka na potiljku moraju biti beli. Poželjno bela kragna. Simetrična tamna maska.
Veličina: Najmanje mužjaci 70 cm, a ženke 65 cm, a najviše mužjaci 90 cm, a ženke 80 cm. Psi
čija visina grebena prelazi navedenu, pri ocenjivanju se ne smeju odbiti pod uslovom da im je opšti izgled harmoničan i da im je kretanje normalno.
Mane: Svako odstupanje od predmetnih tačaka smatra se greškom, čija ocena zavisi od stepena izraženosti odstupanja. Glavne greške su: nedostaci u polnom tipu, neharmoničan opšti izgled, jaka naboranost na glavi i vratu, prekratka ili duga njuška, na spolja presavijena donja usna.
Predgriz ili podgriz, nedostatak zuba osim P1, nisko usađene uši, svetle oči, entropija, ektropija, mlitavi očni kapci, ulegnuta ili šaranasta leđa, nadgrađenost ili jako oborene sapi, rep nošen zarolano iznad leđa, savijene ili jako iskrivljene prednje noge, strm, „O“ ili kravlji stav zadnjih nogu, pogrešno kretanje, kovrdžava dlaka, nedovoljna ili nedostajuća pigmentacija nosne slu- zokože, unutar nosa, na usnama i na očnim kapcima, nedostajanje oznaka, npr. crveno braon prskano sa belom, agresivnost, promena naravi.
Diskvalifikacione mane: Potpuno beo ili potpuno crveno braon pas, druga obojenost dlake, plave oči, raznobojne oči.
N.B. Mužjaci moraju imati dva testisa normalne veličine potpuno spuštene u skrotum.