logo kinoloski savez

AKITA

Naziv rase: AKITA
Originalni naziv rase:AKITA
Br. Standarda: 255
Klasifikacija FCI: GRUPA V - ŠPIC TIP I PRIMITIVNI TIP PASA

Upotreba; Psi za pratnju.
Istorijat: U početku sve japanske rase pasa bile su sitnog do srednjeg rasta i nije postojala nijedna rasa krupnijeg rasta. Od 1603. godine, psi nazvani „akita matagi“ (srednjeg rasta, za lov na medvede) poreklom iz pokrajine Akita, koristili su se kao psi za borbu. Od 1868. godine ova rasa je ukrštena sa rasom tosa (Tosa) i sa mastifima (Mastiff). Posle ukrštavanja, rast rase se povećao ali su nestale neke karakteristične crte, svojstvene psima vrste špic. Godine 1908. borbe pasa su zabranjene. Rasa je ipak bila sačuvana i poboljšana: ona je potom postala krupna japanska rasa i 1931. godine devet elitnih pasa dobilo je oznaku „Istorijski spomenici“. Za vreme Drugog svetskog rata (1939-1945) bila je uobičajena upotreba psećih koža za izradu vojne odeće. Policija je naredila zaplenu i konfiskovanje svih pasa osim nemačkih ovčara koji su bili rezervisani za vojne zadatke. Neki ljubitelji su pokušali da zaobiđu zakon ukrštajući svoje pse sa nemačkim ovčarima. Tako se na kraju Drugog svetskog rata broj pasa rase Akita opasno smanjio a psi su ispoljili tri različita tipa: 1) tip Akita Matagi; 2) psi akita za borbu i 3) psi akita/nemački ovčari. Stanje rase bilo je ozbiljno poremećeno. U periodu obnavl- janja čiste rase posle rata, rase kongo-go, pas koji je bio u krvnom srodstvu sa devom (Dewa), uživao je prolaznu ali veoma važnu popularnost; ovaj pas je pokazivao spoljne crte karakteristične za uticaj mastifa i nemačkih ovčara. Broj odgajivača psa akita se povećao i rasa je postala daleko više cenje- na i tražena. Međutim, obrazovani amateri odbijali su da prihvate ovu vrstu psa kao pravu japansku rasu i trudili su se da uklone odlike stranih pasa ukrštajući je sa psima rase matagi akita; cilj je bio da se ponovo dobije originalna vrsta rase. Krunisani uspehom, ovi napori su omogućili stabilizovan- je čiste loze akita pasa krupnog rasta koji su danas dobro poznati.
Opšti izgled: Pas visokog rasta robusne konstitucije, pravilnih razmera, sa više bitnih odlika, sekun- darne polne odlike jasno izražene. Veoma plemenit i dostojanstven u jednostavnosti. Robusna građa. Proporcije: Odnos između visine grebena i dužine tela (od vrha plećke do vrha zadnjice) iznosi 10 do 11, dok ženke imaju neznatno duže telo od mužjaka.
Karakter: Spokojan, odan, poslušan i osetljiv (receptivan).
Glava
Predeo lobanje
Lobanja: Lobanja je proporcionalna u odnosu na čelo; celo je široko a frontalna udubina jasna, bez nabora.
Stop: Izražen.
Oblast lica
Nozdrve (gubica): debele i crne. Manji i difuzan nedostatak pigmentacije na gubici prihvatljiv je samo kod primeraka bele boje. Ipak, crna boja je uvek više poželjna.
Njuška:Umereno duga i jaka; osnova joj je široka; ona se postepeno stanjuje ali nije špicasta. Prednji deo glave je prav.
Čeljusti/zubi: Jako zubalo, pokretljivo poput makaza.
Usne: Dobro priležu.
Obrazi: Umereno razvijeni.
Oči: relativno sitne, gotovo trouglaste s obzirom da je spoljni očni ugao neznatno povučen nagore, umeren razmak između očiju, zagasito smeđe boje; što je njihova boja zagasitija, to više vredi.
Uši: Relativno male, trouglaste,malo okruglaste na krajevima, umereno razmaknute, uspravne i ukošene ka napred.
Vrat: debeo i mišićav, bez podgušnjaka, srazmeran u odnosu na glavu.
Telo
Leđa: Prava i čvrsta.
Bokovi: Široki i mišićavi.
Grudi: Visoke, dobro razvijena grudna kost; rebra umereno svinuta.
Stomak: Lepo uzdignut.
Rep: Visoko usađen; rep je debeo i drži se uvijen visoko na leđima; njegov kraj gotovo da seže do potkolenice kada ga povuče na dole.
Udovi Prednji udovi
Plećke: Umereno kose i razvijene.
Laktovi: U skladu sa trupom.
Podlaktice: Prave, snažnog skeleta.
Zadnji udovi: Dobro razvijeni, jaki, umereno obli.
Noge: Široke, oble, izbočene i zbijene.
Hod: Kretanje elastično i snažno.
Krzno
Dlaka: Zaštitna dlaka je tvrda i prava; poddlaka je nežna i gusta; vratni greben i bokovi prekriveni su malo dužom dlakom; dlaka repa je duža od dlake na ostalom delu tela.
Boja: Crvenkasto-riđa, boje susama (crvenkasto-riđa dlaka sa crnim tačkama), šarena i bela. Sve ove navedene boje, izuzev bele, treba da predstavljaju „urađirođ (Urajiro = beličasta dlaka na bočnim stranama njuške, na obrazima, ispod čeljusti, na guši, na prednjem delu stomaka, na donjoj strani repa i na unutrašnjim delovima udova.
Rast: Visina grebena: mužjaci: 67 cm, ženke: 61 cm. sa tolerancijom od plus ili minus 3 cm.
Nedostaci: Svako odstupanje u odnosu na gore navedeno mora se smatrati nedostatkom koji će dobiti penale u zavisnosti od težine nedostatka.
– Feminizirani mužjaci, muškobanjaste ženke.
– Povećani ili umanjeni prognatizam.
– Nedostatak zuba.
– Plave ili crne tačke na jeziku.
-Zenica svetle boje.
– Kratak rep.
– Nepoverljivi psi.
Eliminatorni nedostaci:
– Neispravljene uši.
– Rep koji visi.
– Dugačka dlaka (čekinjasta).
– Crna maska (lice)
– Belezi na belom.
N.B. Testisi mužjaka moraju imati normalan izgled i moraju biti potpuno spušteni u skrotum.